Taloustieteen dosentti Tuomas Malinen kritisoi kovin sanoin kokoomuksen ryhmäpäätöstä äänestää tyhjää EU:n elpymispakettiäänestyksessä. Päätös antaa hallituspuolueille vallan ”myydä itsenäisyytemme neljästä miljardista”. Hän toivoo Uuden Suomen blogissaan puoluejohdon antavan kansanedustajiensa äänestää paketista omantuntonsa mukaan.

Kokoomus kertoi veteraanien muistopäivänä äänestävänsä tyhjää paljon puhutusta EU:n elpymisvälineestä. EU ottaisi yhteistä velkaa ensi kertaa mittavia määriä. Yhteisvelka pitäisi maksaa vuosikymmenten aikana takaisin.

Toimivaltaa pois Suomesta

Perustuslakivaliokunta oli muutamaa tuntia ennen kokoomuksen päätöstä linjannut, että kyseessä on merkittävä toimivallan siirto Suomesta Euroopan unionille, ja siitä syystä eduskunnan tulee saada kahden kolmasosan enemmistö esityksen läpimenoon. Perustuslakivaliokunnan kokoomuksen jäsenet puolsivat tätä perustuslain tulkintaa.

Äänestykseen tulee siis hallituksen esitys, jolla toimivaltaa siirretään pois Suomesta, eikä kokoomus osaa olla tällaisesta asiasta mitään mieltä.

– Perustuslakivaliokunnassa kunnioitettiin sotaveteraaniemme muistoa linjaamalla, että itsenäisyyttämme ei myydä halvalla. Kokoomusjohto sen sijaan valitsi pelkurin roolin vetäytymällä päätöksestä ratkaisevalla hetkellä samalla kuitenkin siunaten elpymisrahaston läpimenon eduskunnassamme, Malinen tykittää.

”Kokoomusjohdosta Suomen häpeäpilkku”

Malinen ei ihmettele kokoomuksen historiallista päätöstä. Hän huomauttaa tietävänsä kokoomuksessa olevan myös itsenäisyyttämme vaalivia kansanedustajia.

– Tiedän, että kokoomuksessa on myös vahvoja, lakia, oikeutta ja itsenäisyyttämme kunnioittavia kansanedustajia, hän kirjoittaa.

– Puolueen viimeaikaiset johtajat ovat kuitenkin Jyrki Kataisesta lähtien olleet selkärangattomia vätyksiä, joilla on siintänyt tähtäimessä ura EU:ssa.

Kritisointi yltyy: Malisen mukaan kokoomusjohdosta on tullut ”Suomen häpeäpilkku”.

– Kokoomuksen puoluejohdosta onkin tullut Suomen häpeäpilkku. Pelkurijoukko, joka itsenäisyytemme hengellään ostaneiden sotaveteraanien muistopäivänä kehtaa julkisesti ilmoittaa, että se vetäytyy vastuusta ja myy itsenäisyytemme 4 miljardista. Halvalla meni, Malinen harmittelee.

Henri Alakylä