

LEHTIKUVA
Taloustieteen dosentti Malisen mukaan pääministeri Marin ei piittaa demokratiasta: Ei halua elpymisvälineelle kansanäänestystä, eikä anna kunnollisia vastauksia kansanedustajille
Taloustieteen dosentti Tuomas Malinen kirjoitti pitkän ketjun Twitterissä. Ketjussa hän suomii kovin sanoin pääministeri Sanna Marinia (sd.) esimerkiksi pääministerin ajankäytön painotuksista ja johtamistyylistä. Malinen kertoo herättäneensä keskustelua EU:n elpymisvälineestä ja hän aikoo seurata tilannetta nyt etäämmältä.
Tuomas Malinen kertoi viestiketjussaan joutuneensa liiaksi keskelle päivänpolitiikkaa vasten tahtoaan. Hän kertoo Suomen Uutisille, ettei vetäytymispäätöksellä ole yhteyttä poliittiseen keskusteluun ajautumisen kanssa. Hänen mielestään nyt on sopiva hetki jättäytyä keskustelusta sivuun.
Kulmuni ulos kepein perustein
Kesällä 2020 silloinen valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) ilmoitti jättävänsä ministerin tehtävänsä. Virallinen syy on noin 50 000 euron viestintäkulut. Tämä tuntuu kohtuuttomalta.
Laajalti onkin arvioitu, että kyseessä on puhdas kostotoimenpide pääministeri Antti Rinteen (sd.) kohtalosta. Keskusta ilmoitti epäluottamuksestaan Rinteelle niin sanotun Posti-kohun vuoksi.
Malinen kirjoittaa, että pääministeri Sanna Marin ei siedä asemansa kyseenalaistamista.
– Ministeri Kulmuni asettui pääministeriä vastaan ja sai lähteä, Malinen kirjoittaa.
Malinen kirjoittaa Kulmunin puolustaneen Suomen pitkäaikaista EU-linjaa ja EU:n talouspuolen perussopimuksia.
Kulmuni ei vastannut SU:n kommenttipyyntöön potkujensa taustoista.
Kiukutteleva Marin
Malinen haastoi Marinin keskusteluun EU:n elpymisvälineestä. Marin on kieltäytynyt vaikenemalla koko asiasta.
Malinen kirjoittaa Marinin olevan ”erittäin epävarma ja demokratiasta piittaamaton”. Se on kovaa tekstiä.
– Hänen epävarmuutensa näkyy monissa esiintymisissään. Viimeksi Tampereen kunnalisvaltuuston kokouksessa, jossa hän alkoi kiukuttelemaan. Vakaa ja varma johtaja myös vastaisi esimerkiksi opposition kysymyksiin – sekä ehkä jopa jollekin haasteen esittäneelle ekonomistille, Malinen kertoo Suomen Uutisille.
– Elpymisrahasto muuttaa EU:n luonnetta hyvin perustavanlaatuisella tavalla. Jos pääministeri todella kunnioittaisi demokratiaa, hän olisi järjestänyt siitä kansanäänestyksen. Tämän sijasta hän vain vetäytyy tiukoista rahastoa käsittelevistä julkisista keskusteluista, eikä edes vastaa kunnolla asiaa käsitteleviin kysymyksiin, joita muut eduskuntapuolueet esittävät. Kaiken maailman lehtikuvauksiin ja kodin
esittelyyn taas tuntuu kyllä riittävän aikaa! Malinen jatkaa.
Malinen huomauttaa, että Marinin oli määrä keskustella toimittaja Marja Sannikan kanssa elpymisvälineestä, mutta Marin perui tämän keskusteluhetken.
Velanotto jatkuu
Viime päivien kuuma keskustelunaihe on kunnallisvaalien lykkääminen noin kahdella kuukaudella. Hallitus siirsi puoliväliriihensä alkuperäisen vaalipäivän jälkeen ilmeisesti peläten riihessä luvattujen työllisyystoimien saavan epämiellyttävän vastaanoton.
Nyt puoliväliriihi osuu pidettäväksi ennen vaaleja. Jääkö työllisyystoimet tekemättä? Mitä Malinen odottaa riihessä tapahtuvaksi?
– Lisää velanottoa, Malinen vastaa ytimekkäästi.
Malisen koko viestiketju:
Minun on tullut aika vetäytyä julkisesta yhteiskunnallisesta roolistani.
Olen alusta asti korostanut, että tämä on ollut "projekti", enkä tämän enempää pysty maamme hyväksi tekemään.
Nyt on teidän, rakkaat suomalaiset, aika nousta ohjaksiin! Ketju.1/24https://t.co/1jJbjeFbzd
— Tuomas Malinen (@mtmalinen) March 8, 2021
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pääministeri Marin puolusteli pitkästä aikaa julkisuudessa EU-elpymispakettia, tosin samoilla lauseilla kuin jo viime kesänä – Halla-aho ihmettelee epärehellisyyttä

Perussuomalaiset jätti Sanna Marinin hallitukselle välikysymyksen EU:n 750 miljardin euron elvytyspaketista – Tavio vertaa hanketta tuhopolttoon: ”Kaikkien aikojen huonoin diili”

Missä pääministeri? Sanna Marin hallitsee maata poikkeusvaltuuksin, muttei anna medialle haastatteluja – myös illan A-studio jäi välistä

Antikainen kommentoi Marinin piileskelyä: Ehkä pääministeri itsekin on ymmärtänyt, ettei neuvottelutulos ollut Suomen osalta kovinkaan onnistunut

Huhtasaari: EU:n uudistukset jäävät byrokratian vuoksi aina puolitiehen – ”On hyvä, ettei hulluimmat ideat etene”

Taloustieteen dosentti Malinen: Kokoomus myy Suomen itsenäisyyden neljällä miljardilla
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.