Taloustieteen dosentti Tuomas Malinen kirjoitti pitkän ketjun Twitterissä. Ketjussa hän suomii kovin sanoin pääministeri Sanna Marinia (sd.) esimerkiksi pääministerin ajankäytön painotuksista ja johtamistyylistä. Malinen kertoo herättäneensä keskustelua EU:n elpymisvälineestä ja hän aikoo seurata tilannetta nyt etäämmältä.

Tuomas Malinen kertoi viestiketjussaan joutuneensa liiaksi keskelle päivänpolitiikkaa vasten tahtoaan. Hän kertoo Suomen Uutisille, ettei vetäytymispäätöksellä ole yhteyttä poliittiseen keskusteluun ajautumisen kanssa. Hänen mielestään nyt on sopiva hetki jättäytyä keskustelusta sivuun.

Kulmuni ulos kepein perustein

Kesällä 2020 silloinen valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) ilmoitti jättävänsä ministerin tehtävänsä. Virallinen syy on noin 50 000 euron viestintäkulut. Tämä tuntuu kohtuuttomalta.

Laajalti onkin arvioitu, että kyseessä on puhdas kostotoimenpide pääministeri Antti Rinteen (sd.) kohtalosta. Keskusta ilmoitti epäluottamuksestaan Rinteelle niin sanotun Posti-kohun vuoksi.

Malinen kirjoittaa, että pääministeri Sanna Marin ei siedä asemansa kyseenalaistamista.

– Ministeri Kulmuni asettui pääministeriä vastaan ja sai lähteä, Malinen kirjoittaa.

Malinen kirjoittaa Kulmunin puolustaneen Suomen pitkäaikaista EU-linjaa ja EU:n talouspuolen perussopimuksia.

Kulmuni ei vastannut SU:n kommenttipyyntöön potkujensa taustoista.

Kiukutteleva Marin

Malinen haastoi Marinin keskusteluun EU:n elpymisvälineestä. Marin on kieltäytynyt vaikenemalla koko asiasta.

Malinen kirjoittaa Marinin olevan ”erittäin epävarma ja demokratiasta piittaamaton”. Se on kovaa tekstiä.

– Hänen epävarmuutensa näkyy monissa esiintymisissään. Viimeksi Tampereen kunnalisvaltuuston kokouksessa, jossa hän alkoi kiukuttelemaan. Vakaa ja varma johtaja myös vastaisi esimerkiksi opposition kysymyksiin – sekä ehkä jopa jollekin haasteen esittäneelle ekonomistille, Malinen kertoo Suomen Uutisille.

– Elpymisrahasto muuttaa EU:n luonnetta hyvin perustavanlaatuisella tavalla. Jos pääministeri todella kunnioittaisi demokratiaa, hän olisi järjestänyt siitä kansanäänestyksen. Tämän sijasta hän vain vetäytyy tiukoista rahastoa käsittelevistä julkisista keskusteluista, eikä edes vastaa kunnolla asiaa käsitteleviin kysymyksiin, joita muut eduskuntapuolueet esittävät. Kaiken maailman lehtikuvauksiin ja kodin
esittelyyn taas tuntuu kyllä riittävän aikaa! Malinen jatkaa.

Malinen huomauttaa, että Marinin oli määrä keskustella toimittaja Marja Sannikan kanssa elpymisvälineestä, mutta Marin perui tämän keskusteluhetken.

Velanotto jatkuu

Viime päivien kuuma keskustelunaihe on kunnallisvaalien lykkääminen noin kahdella kuukaudella. Hallitus siirsi puoliväliriihensä alkuperäisen vaalipäivän jälkeen ilmeisesti peläten riihessä luvattujen työllisyystoimien saavan epämiellyttävän vastaanoton.

Nyt puoliväliriihi osuu pidettäväksi ennen vaaleja. Jääkö työllisyystoimet tekemättä? Mitä Malinen odottaa riihessä tapahtuvaksi?

– Lisää velanottoa, Malinen vastaa ytimekkäästi.

Malisen koko viestiketju:

Henri Alakylä