

LEHTIKUVA
Hallituksen ministereillä 65 erityisavustajaa – Suomen Uutiset selvitti palkkoja: Jopa lähes 8 000 euroa kuukaudessa
Pääministeri Sanna Marinin hallituksen ministerien liepeillä häärii useiden kymmenien avustajien sekä avustajien tukihenkilöiden hovi. Avustajamassan palkkakulut ovat kolmessa vuodessa paisuneet jo 80 prosenttia. Nykyisiin palkkoihin hupenee vuodessa 11 miljoonaa euroa.
Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen ministereitä komppaa nyt historiallisen suuri avustajajoukko, vaikka avustajien määrä alkoikin paisua jo 2019 jolloin Antti Rinne (sd) aloitti pääministerinä. Tuolloin kerrottiin, että Rinteen hallituksen ministereillä oli 80 avustajaa joista 65 oli erityisavustajia ja 15 valtiosihteereitä. Avustajien määrä lähti laukalle heti hallituksen vaihduttua, sillä pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksella oli tukenaan neljä valtiosihteeriä ja 42 erityisavustajaa.
Ministereillä on tällä hetkellä 65 erityisavustajaa, eli avustajista saisi kasattua jo kuuden jalkapallojoukkueen verran pelaajia. Avustajien lisäksi Marinin hallituksessa on 15 valtiosihteeriä, eli yli kolme kertaa enemmän kuin Sipilän hallituksessa.
Avustajarallin pyörittäminen ei ole halpaa lystiä. Talouselämä-lehti uutisoi tällä viikolla, että ministereiden ja heidän valtiosihteereidensä ja erityisavustajiensa palkkausmenot olivat viime vuonna huimat 11 miljoonaa euroa. Vuodesta 2018 summa on kasvanut viidellä miljoonalla eurolla eli yli 80 prosenttia.
Avustajilla on omat avustajat
Ministerien erityisavustajat on lueteltu valtioneuvoston verkkosivulla, mutta avustajapopulan todellista määrää ei sieltäkään voi tarkistaa.
Samaan aikaan kun avustajia on vyörytetty valtioneuvoston ovista sisään, avustajien tueksi on jouduttu palkkaamaan lisää sihteerejä, assistentteja ja muita toimihenkilöitä tukemaan ministerien avustajia, eli erityisavustajilla on ikään kuin ”omia avustajia”.
Valtioneuvoston kanslian henkilöstöyksikön päällikkö Ritva Järvinen kertoo, että ministerien erityisavustajat saavat ministeriöissä toimistopalveluja tai muita avustavia palveluja sihteereiltä, hallinnollisilta avustajilta tai assistenteilta sekä apua yleisesti muilta virkamiehiltä.
Avustajia ja avustajien tukihenkilöitä siis riittää niin, että päät kolisevat yhteen. Huomiota herättää kuitenkin, että edes avustajajoukkueiden tuella hallituksessa ei keksitty keinoja viedä kuntavaalit ajallaan läpi. Hallituksella on ollut runsaasti aikaa laatia suunnitelma terveysturvallisista vaaleista ja toimeenpanosta. Koronapandemian puhkeamisesta on kulunut jo vuosi, eikä kuntavaalien ajankohta tule kenellekään yllätyksenä.
Erityisavustajien palkkakuningas Marinin tiimissä
Suomen Uutiset selvitti Marinin hallituksen avainministerien erityisavustajien kuukausipalkkoja, joista kävi ilmi huomattavaa vaihtelua. Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta pienimmätkin palkat ovat silti melko muhkeita. Useimmat erityisavustajat tienaavat noin 6 000 euroa kuussa, mutta avustajaryhmästä voidaan myös erottaa palkkahuippu, jossa ansiot kipuavat lähelle 8 000 euroa. Monilla avustajilla on palkan päällä puhelinetu, jonka verotusarvo on 20 euroa.
Pääministeri Marinilla itsellään on tukena jopa kuusi erityisavustajaa, joista jokaiselle on valtioneuvoston sivulla ilmoitettu oma erityinen tehtäväalueensa.
Poliittinen erityisavustaja Matti Niemi ansaitsee eniten, hänen palkkansa on huimat 7 987 euroa. Lähelle pääsee talouspoliittinen erityisavustaja Joonas Rahkola, jonka palkka on 7 187 euroa. EU-asioita hoitava erityisavustaja Tuulia Pitkänen ansaitsee 5 055 euroa ja eduskunta-asioista vastaava avustaja Pirita Ruokonen 5 560 euroa.
Marinin avustajakunnan palkoissa erottuva poikkeus on kansainvälisistä asioista vastaava erityisavustaja Lauri Voionmaa, jonka palkaksi ilmoitetaan 1 559 euroa. Viimeisimpänä Marinin avustajakuntaan on liittynyt viestintä- ja mediasuhteista vastaava Elisa Gebhard, jonka palkkatietoja ei ehditty saada tähän artikkeliin.
Oikeusministeri Henrikssonilla viisi avustajaa
Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk) kallispalkkaisin tukihenkilö on erityisavustaja Jukka Ihanus, joka samalla toimii keskustan ministeriryhmän sihteerinä. Ihanuksen palkka on 7 785euroa. Erityisavustajat Eeva Kärkkäinen ja Markus Ylimaa ansaitsevat kumpikin 6 066 euroa. Erityisavustaja Silja Silvastin palkka on 4 549 euroa.
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd) erityisavustajat Pilvi-Elina Kupias, Emilia Tervonen ja Tino Aalto ansaitsevat kaikki 6 066 euroa. Aallon palkka oli aiemmin 5 560 euroa, mutta hänen palkkaansa korotettiin syyskuussa.
Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) kallispalkkaisin erityisavustaja on Otto Andersson, joka ansaitsee 7 785 euroa. Kolme muuta avustajaa Silja Borgarsdóttir Sandelin, Lisa Palm ja Niklas Mannfolk ansaitsevat kaikki 6 066 euroa. Henrikssonin viides erityisavustaja Jade Malmi ansaitsee 5 560 euroa kuussa. Jokaisella on puhelinetu.
Ulkoministeri Pekka Haavistolla (vihr) on kolme erityisavustajaa. Joel Linnainmäki ja Otto Turtonen ansaitsevat molemmat 5 560 euroa. Kolmas avustaja Jeri Aalto on avustajakunnassa yksi harvoista, joiden palkka jää alle 5 000 euron. Aallon palkka on 4 549 euroa kuussa. Kaikilla Haaviston erityisavustajilla on myös puhelinetu.
Ex-europarlamentaarikko avustaa Vanhasta
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd) erityisavustaja Ilkka Hamunen on äskettäin saanut palkankorotuksen, ja hän ansaitsee nyt 5 560 euroa kuussa. Hamusen aiempi palkka oli 5 000 euroa kuussa. Harakan toinen avustaja Johanna Juselius ansaitsee 7 178 euroa.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) tarvitsee tehtäviensa hoitamiseen viisi avustajaa. Heikki Sairanen ja Sameli Sivonen ansaitsevat kumpikin 5 055 euroa kuussa. Kallispalkkaisin on Ville Hulkkonen, joka ansaitsee 7 785 euroa. Hulkkonen toimii samalla vihreiden ministeriryhmän sihteerinä. Sami Kerman tienaa 6 571 euroa ja Emilia Laaksonen 5 560 euroa. Kaikilla Ohisalon erityisavustajilla on puhelinetu.
Valtiovarainministeri Matti Vanhasella (kesk) on neljä erityisavustajaa. Vanhasen avustajakunnan palkkakuningas on erityisavustaja Ann-Mari Kemell 7 582 euron kuukausipalkkoineen. Vanhasta avustaa myös entinen europarlamentaarikko, keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen. Hänenkin raha-asiansa ovat kunnossa, sillä Pakarinen tienaa 7 178 euroa kuussa. Jari Flinck ja Tuomas Vanhanen ansaitsevat kumpikin 6 167 euroa.
Antifa-aktivistille 7 785 euroa kuukaudessa
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulla (sd) on kolme avustajaa. Timo Lehtinen ja Sampo Varjonen ansaitsevat molemmat 6 066 euroa kuussa. Laura Lindebergin palkka on 5 560 euroa. Kaikilla on puhelinetu.
Li Anderssonin (vas) vanhempainvapaan aikana opetusministerin tehtävää hoitava Jussi Saramo (vas) käyttää viittä avustajaa. Eniten tienaa Dan Koivulaakso, joka samalla hoitaa vasemmistoliiton ministeriryhmän sihteerin postia. Koivulaakso ansaitsee 7 785 euroa kuussa.
Koivulaakso on erikoinen valinta valtioneuvoston avustajakaartiin, sillä Koivulaakso tunnetaan poliittisen väkivallan kannattajana. Koivulaakso myös tukee väkivaltaisen Antifa-järjestön toimintaa. Hän myös vaati vuonna 2012 perussuomalaisten valiokuntapaikkojen eväämistä sekä puolueen eristämistä poliittisin keinoin.
Saramon muut avustajat Touko Sipiläinen ja Henri Purje ansaitsevat kumpikin 6 066 euroa. Lauri Holappa tienaa 6 571 euroa ja Niina Jurva 5 560 euroa.
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas) kolme avustajaa Hanna Hänninen, Juho Orjala ja Jiri Sironen ansaitsevat kaikki 6 066 euroa kuussa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- holtiton rahankäyttö erityisavustajat valtiosihteerit valtion menot Anna-Maja Henriksson ministerit veronmaksajat palkat Maria Ohisalo Annika Saarikko Tytti Tuppurainen Aino-Kaisa Pekonen Sanna Marin Jussi Saramo Pekka Haavisto Matti Vanhanen Krista Kiuru Antti Rinne Li Andersson Juha Sipilä hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset kyselytunnilla: ”Toveriavustajien menot ovat vuoden aikana tuplaantuneet – samalla verotus kovenee”

Kukaan ei tiedä, millä meriiteillä ja ansioilla 23-vuotias opiskelija on nostettu ulkoministeri Pekka Haaviston erityisavustajaksi

Halla-aho moittii hallitusta ylimääräisestä kuntavaalimiljardista eli holtittomasta velkarahan kylvämisestä: ”Osumatarkkuus rahojen jakamisessa ollut heikko”

Halla-aho: Hallituksen ongelmana kyvyttömyys priorisoida rahankäyttöä – ”On pystyttävä karsimaan menoja, joilla ei ole mitään tekemistä suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden kanssa”

Taloustieteen dosentti Malisen mukaan pääministeri Marin ei piittaa demokratiasta: Ei halua elpymisvälineelle kansanäänestystä, eikä anna kunnollisia vastauksia kansanedustajille

Kiuru tarjoilee tajunnanvirtaa, Marin ja Ohisalo puhelevat puuta heinää – ministereiltä ei saa enää kysymyksiin vastauksia, puhekouluttajakin ihmettelee: ”Vaikea saada selvää, mikä on pointti”

Marinin hallitus jakaa velkarahaa ystävilleen – Koponen: “Eikö mikään riitä?”

Saarikko palkkasi avukseen viestinnän asiantuntijan – palkka 10 341 €/kk

Antikainen: Saarikon valtiosihteerinimitys, Peteliuksen toiminta arpajaislain uudistuksessa ja ministerien karenssipalkat heikentävät Suomen uskottavuutta korruptiovapaana maana
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.