Perussuomalaiset vaati tänään suullisella kyselytunnilla hallitusta leikkaamaan rajusti ministereidensä erityisavustaja- ja valtiosihteerikuluista. Antti Rinteen (sd.) ja Sanna Marinin (sd.) hallituskausien aikana kulut ovat lähes tuplaantuneet 11,5 miljoonaan euroon vuodessa.

– Pääministeri Rinteen aikana perustelu oli, että Suomen EU-puheenjohtajuuskausi vaatii apukäsiä. Hyvä hallitus, se kausi meni jo ja niin meni myös Rinne. Nykyinen pääministeri Marin kyllä muutti avustajien määrää – ylöspäin! perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas sivalsi.

– Toveriavustajien menot ovat vuoden aikana käytännössä tuplaantuneet. Samalla verotus kovenee ja pennosillaan tupaa lämmittävä mummo miettii, että kuka tuplaisi hänen pienen eläkkeensä. Arvoisa hallitus, näettekö te edes häivähdyksen moraalista ristiriitaa rahankäytössänne?

Marin selitteli ”paremmalla politiikalla”

Sanna Marin vastasi, että istuva hallitus tekee politiikkaa, joka on tavallisen ihmisen näkökulmasta oikeudenmukaista ja parempaa kuin viime kausilla. Hän nosti esimerkiksi muun muassa hoitajamitoituksen kirjaamisen.

– Uskon, että ihmiset katsovat ennemmin niitä hallituksen tekoja ja päätöksiä eivätkä ehkä niinkään keskity näihin asioihin, vaan niihin asioihin, jotka koskettavat ihmisten elämää, Marin totesi.

Ökypalkkoja avustajille

Peltokangas huomautti, että kyse veronmaksajien rahasta, eikä hallitus ei tunnu ymmärtävän sitä.

– Samaan aikaan, kun maksatte ökypalkkoja kavereillenne, myytte valtion omaisuutta, otatte lisää velkaa ja kiristätte verotusta, Peltokangas muistutti.

Poliittinen valmistelu kuralla

Ministereiden avustajien määrää on perusteltu EU-puheenjohtajuuskauden lisäksi poliittisen työn onnistumisella ja valmistelun tason parantamisella. Peltokankaan mukaan politikointi on lisääntynyt, mutta valmistelu on kuralla edelleen.

– Annan esimerkin: ministeri Maria Ohisalo sanoi hakevansa taakanjaon kautta turvapaikanhakijoita Kreikasta. Heti perään keskustasta sanottiin, ettei tällaisesta ole ollut puhetta, mutta ilmeisesti se on ok heille. Timanttista valmistelua. Avustajat eivät näemmä ainakaan osaa kommunikoida, Peltokangas totesi.

SUOMEN UUTISET