Yle julkaisi tiistaina jutun alun perin turvapaikanhakijana tulleesta miehestä, jonka tulot eivät riittäneet edes betonitehtaaseen työllistymisen jälkeen perheenyhdistämisen tulorajaan. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ilmoitti eilen Twitterissä, että on ”pyytänyt virkamiehiä selvittämään toimintavaihtoehtoja.” Jo seuraavana päivänä Yle uutisoi koko perheen saaneen myönteisen turvapaikkapäätöksen.

Perussuomalaiset kansanedustajat Mari Rantanen ja Jari Ronkainen pitävät ministerin toimintaa kyseenalaisena.

– Kielteisen päätöksen ja vuosien odottelun jälkeen Maahanmuuttovirasto antaakin myönteisen päätöksen. Pitäisikö muka uskoa, että ministeri Ohisalon toiminnalla ei ollut asiaan vaikutusta? Ronkainen kysyy.

Ministeri keskittyköön lainsäädäntöön

Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmassa lainsäädäntöä on tarkoitus muuttaa siten, että kielteisen päätöksen saaneet työllistyneet turvapaikanhakijat voivat saada oleskeluluvan työn perusteella nykyistä helpommin. Lainsäädäntömuutoksia ei ole kuitenkaan vielä ehditty toteuttamaan.

– Ei voi olla niin, että ministeri puuttuu voimassa olevan lain soveltamiseen. Muutenkaan ministerin ei pidä puuttua virkamiesten toimintaan vaan keskittyä lainsäädäntöön, Rantanen sanoo.

Hallitus sekoittaa iloisesti pakkaa

Yhdenvertaisuuslain perusteella lakia on sovellettava samoin kaikille. Maahanmuuttoviraston päätös saattaakin muodostua ennakkotapaukseksi tulevia turvapaikkaratkaisuja tehtäessä. Perussuomalaisen kaksikon mukaan ministerin sekaantuminen rapauttaa koko turvapaikanhakujärjestelmää.

– Nykyhallitus on sekoittamassa turvapaikanhaun ja työperäisen maahanmuuton iloisesti keskenään. Turvapaikanhakujärjestelmä ei kuitenkaan ole tarkoitettu työperäisen maahanmuuton kanavaksi, Rantanen ja Ronkainen perustelee.

SUOMEN UUTISET