”Life Overtakes Me”-dokumenttielokuva nimettiin ehdolle Oscar-elokuvapalkinnon saajaksi. Dokumentissa seurataan muun muassa apaattista lasta ja hänen perhettään Ruotsissa. Filter-aikakauslehti tutki tapausta ja väittää, että elokuvassa esiintyvän tytön traaginen tarina on lavastettu.

Dokumenttielokuva seuraa kolmen eri henkilön tarinaa, joista yksi kertoo 7-vuotiaasta ”Nadjasta”, apaattisesta tyttöparasta. Elokuvassa tyttö käyttää vielä vaippoja, häntä syötetään ja vanhemmat raahaavat velttoa pakettia ympäri pitäjää. Samaan aikaan vanhemmat käyvät omaa taisteluaan saadakseen oleskeluluvan.

Totuus on toista maata

Filter-lehti pyrkii todistamaan dokumentista poikkeavan näkemyksensä ystäväperheen haastatteluilla. Haastatellut ovat olleet tekemisissä ongelmaperheen kanssa kaiken sen aikaa, jonka Nadja on oirehtinut elokuvassa apaattisesti. Läheisten arvio Nadja-tytöstä on aivan toisenlainen kuin palkitussa dokumentissa esitetty todellisuus. Saman vahvistaa myös SVT.

Ystäväpariskunta kertoo leikkisästä, täynnä energiaa olevasta tytöstä, joka on oppinut esittämään apaattista tilauksesta. Nadja syö siviilissä sipsejä eikä nenässä ole ruokintaletkua. Perhetuttavat kertovat Filter-lehdessä, että vanhemmat olivat luvanneet Nadjalle reissun Pariisin Disneylandiin, jos tämä näyttelee onnistuneesti apaattista lasta.

– Hän oli täysin terve lapsi, joka söi kunnolla. Äiti oli huolissaan ainoastaan siitä, että tyttö söisi liikaa, joka taas saattaisi herättää lääkäreiden epäilykset, tuttava todistaa.

Oleskelulupa heltisi

Lokakuussa 2017 Nadjan perhe sai pysyvän oleskeluluvan Ruotsiin, johtuen lapsen taudinkuvasta. Nadja paranikin pian, kun perhe sai jäädä maahan. Tämä kuvataan dokumentissa ja ihmeparantuminen onkin herättänyt kysymyksiä asiantuntijapiireissä.

SVT on pitkään ja turhaan yrittänyt saada yhteyttä ”Life Overtakes Me” – elokuvan tuottajiin. Nadjan perhe ei halua kommentoida tapahtunutta. Nadja ei ole elokuvassa esiintyvän tytön oikea nimi.

SUOMEN UUTISET