Perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen teki tammikuun lopussa kirjallisen kysymyksen turvapaikanhakijoiden aiheuttaman turvallisuusuhan ehkäisemisestä. Taustalla oli viimeisimpänä Hämeenlinnassa tapahtunut turvapaikanhakijan tekemä veriteko.

– Hallituksen vastauksessa esitellään lähinnä turvapaikanhakijoiden oikeuksia. Suomalaisten kokemaa turvallisuusuhkaa ei käsitellä lainkaan. Edes pahimman mahdollisen lopputuloksen jälkeen asiaan ei aiota puuttua, Mari Rantanen kertoo.

Oleskelupaikasta ei tietoa

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) vastauksesta käy ilmi, että vastaanottokeskuksilla on velvollisuus aina puuttua asiakkaan epäasialliseen ja rikolliseen toimintaan ja käytökseen.

– Turvapaikanhakijoilla ei ole edes mitään velvollisuutta asua vastaanottokeskuksessa tai viettää siellä vapaa-aikaansa. Osa asuu esimerkiksi sukulaisten tai ystävien luona, puhumattakaan maan alle painuneista kielteisen päätöksen saaneista hakijoista, Rantanen ihmettelee.

Kielteisen päätöksen saaneet ulos

Hallitusohjelman mukaisesti hallitus pyrkii selvittämään keinoja, joilla kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden maassa olon laillistamista työn perusteella helpotetaan.

– Suomessa on jo noin 200 000 työtöntä, joille tulisi ensin löytää työtä. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet tulee poistaa yksioikoisesti Suomesta. Ohituskaistojen luominen kielteisen päätöksen saaneille romuttaa koko turvapaikanhakujärjestelmän, Rantanen jyrähtää.

SUOMEN UUTISET