Lokakuun alussa valtiovarainministeriö tiedotti aiemmin muun muassa toimittajana työskennelleen Katri Makkosen valinnasta valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) valtiosihteeriksi. Makkonen on aiemmin työskennellyt Yleisradiolla toimittajana sekä toiminut tasavallan presidentin viestintäpäällikkönä ja konsulttitalo Miltton Oy:ssä varatoimitusjohtajana.

– Valtiovarainministeri kutsui valtiosihteeriksi entisen toimittajan ja viestintäkonsultin sen sijaan, että palkkaisi henkilön, jolla on näyttöjä talousosaamisesta. Budjettiriihi on ohi, talousarvioesitys annettu eduskunnalle ja ensi vuonna edessä eduskuntavaalit. Herää kysymys, onko nyt aika aloittaa hallituspuolue keskustan imagonkohotus veronmaksajien piikkiin, kun valtionvelka on ennätyksellisellä tasolla ja keskustan suosio pohjalukemissa? perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pohtii.

”Politiikan pyöröovi jatkaa pyörimistään”

Uuden valtiosihteerin valinta osui sattumalta lähes samalle viikolle, kun eduskunnassa puitiin yksityiselle sektorille siirtyvien ministereiden karensseja. Ministereiden erityisavustajilla ja poliittisilla valtiosihteereillä vastaava karenssijärjestelmä on ollut käytössä vuodesta 2017.

– Karenssijärjestelmä on luotu estämään korruptiota, mutta kovapalkkaisiin yksityisen sektorin töihin valuu ministereiden erityisavustajia solkenaan, kyseenalaisista poliittisista virkanimityksistä puhumattakaan. Lobbarit siirtyvät politiikkaan ja poliitikot lobbareiksi ja politiikan pyöröovi se vaan jatkaa pyörimistään vuodesta toiseen.

– Eikö ministereillä ja heidän avustajillaan ole osaamista, jolla he voisivat työllistyä politiikan ulkopuolelle ilman, että työllistymiseen liittyisi poliittisessa tehtävässä saatujen sisäpiiritietojen väärinkäyttö? Antikainen tylyttää.

Peteliuksen olisi pitänyt jäävätä itsensä

Hallituksen toiminnan eettisyyden saattaa kyseenalaiseen valoon myös hallituspuolue vihreiden kansanedustaja Pirkka-Pekka Peteliuksen toiminta Ahvenanmaan rahapelimonopoli Paf:iin liittyen.

– Kaiken huippu on se, etteivät hallituspuolueiden kansanedustajat tunnu osaavan arvioida omaa esteellisyyttään. Ensin kävi ilmi, että Petelius on saanut Paf:ilta toistasataatuhatta rahaa siitä, että hänellä oli lisenssisopimus liittyen kasinopeliin. Petelius on julkkis vain Suomessa ja peli on suomenkielinen, joten kenellekään tuskin on epäselvää, kenelle peli on suunnattu, vaikka Veikkauksella on Manner-Suomessa monopoli eikä Paf saa mainostaa pelejään täällä.

– Petelius oli vedättänyt sidonnaisuusilmoituksessa ja väittänyt saamiaan rahoja luottamustoimipalkkioiksi. Olipa kyse kummasta tahansa, Peteliuksen olisi joka tapauksessa pitänyt ymmärtää jäävätä itsensä valiokunnassa. Henkilö, joka saa rahapeliyhtiöltä monen suomalaisen vuosipalkkaa suuremmat tulot lisenssisopimuksen perusteella, tuskin on kenenkään mielestä puolueeton taho päättämään arpajaislain muuttamisesta valiokunnassa, Antikainen moittii.

SUOMEN UUTISET