Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen ministerien erityisavustajien ja valtiosihteereiden määrästä. Nykyisellä hallituksella on ennätysmäärä avustajia, joista useat kuuluvat ministerien poliittiseen lähipiiriin.

– Avustavan henkilöstön määrä ja heihin käytetty raha on hallituksessa moninkertaistunut edellisestä kaudesta. Asiantuntijoiden sijaan tehtäviin on otettu lähinnä poliittista lähipiiriä. Sen lisäksi, ettei avustaja-armeijasta ole hyötyä lainsäädäntötyössä, muodostaa tämä merkittävän piilopuoluetuen hallituksessa oleville puolueille, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen.

Avustajista ei hyötyä lainvalmistelussa

Avustajien ja valtiosihteerien määrää perusteltiin hallituskauden alussa Suomen EU-puheenjohtajuudella sekä edellisen hallituskauden lainvalmistelun heikolla tilalla. Pitkän uran ministeriön kansliapäällikkönä tehnyt Erkki Virtanen ei ole säästellyt sanojaan arvioidessaan hallituksen perusteita avustavan henkilöstön määrälle.

– Ministeriön konkarivirkamiehen Erkki Virtasen mukaan avustajista ei ole hyötyä lainvalmistelussa, vaan lakia valmistelevien virkamiesten aikaa on lähinnä tuhlaantunut avustajien kouluttamiseen. Avustajien sijaan hyödyllisempää olisikin panostaa valmistelevien virkamiesten palkkaukseen ministeriöissä, Rantanen sanoo.

Olisi korkea aika arvioida avustajien määrää

Vuosi sitten eduskunnan kyselytunnilla pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmoitti olevansa valmis tarkastelemaan avustajamäärää kuluvalla hallituskaudella sekä pitävänsä todennäköisenä, että sosiaalidemokraateissa määrä vähenee.

– Viimeistään nyt nähtyjen huonosti valmisteltujen ja puutteellisten lakiesitysten jälkeen olisi hallituksen korkea aika arvioida avustajien määrää. Työskentelyn taso ministeriöissäkin todennäköisesti vain paranisi, mikäli ympäristö rauhoittuisi näppinsä peliin laittavista poliittisista avustajista, Rantanen arvelee.

Suomen Uutiset