Euroopan komission rokoteohjelman takkuilun vuoksi jo kuusi EU-maata hankkivat rokotteita myös komission ohjelman ulkopuolelta. Komissio ei voinut kertoa EU-maiden johtajille viime torstaina konkreettista apua. EU-maiden kansalaistenkin mitta alkaa täyttyä komission rokoteohjelmaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen muistuttaa kotimaisen rokotekehityksen tärkeydestä.

Unkarin lisäksi Tšekki, Puola, Itävalta, Tanska ja Slovakia hakevat rokotteita EU-ohjelman ulkopuolelta.

Slovakian presidentti Zuzana Čaputová piti vielä helmikuun loppumetreillä hyvänä asiana maansa mukanaoloa EU:n ohjelmassa. Pari päivää myöhemmin maahan tuotiin venäläistä Sputnik V -rokotetta.

Kansalaisten mitta täyttymässä

Yli puolet saksalaisista on tyytymättömiä EU:n rokoteohjelman sen hitauden vuoksi. Vain 17 prosenttia saksalaisista arvelee komission hoituneen tehtävästään hyvin.

Briteistä jopa 77 prosenttia on tyytyväisiä maan omaan rokottamiseen.

EU:n ohella kansallisten johtajien toivotaan tekevän enemmän. Esimerkiksi Saksassa on jatkunut yhtäjaksoinen sulkutila jo useita kuukausia. Maan liittokansleri Angela Merkel on vaihtamassa mielipidettään ja nyt hän haluaa höllentää rajoitustoimia.

Rantanen huolissaan huoltovarmuudesta

Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen kysyi Twitterissä, olisiko Suomenkin kannattanut hankkia rokotteita komission ohjelman lisäksi muualta esimerkiksi liittymällä Tanskan, Itävallan ja Israelin yhteiseen rokoteohjelmaan. Hän oudoksuu hallituksen haluttomuutta ryhtyä vastaaviin toimiin.

– Kuten aina kriiseissä, valtiot pyrkivät suojaamaan omaa kansaansa ja näin ollen ne maat, jotka ovat aktiivisia ja lyövät rahaa pöytään, ovat parhaimmassa asemassa, Rantanen kertoo Suomen Uutisille.

Pitkällä tähtäimellä huoleksi nousee huoltovarmuus. Suomen tulisi nojata omaan rokotekehitystyöhön ja lääkevalmistukseen.

– Meillähän on aiemmin ollut maassa sekä lääketuotantoa että rokotetuotantoa. Globalismi vei nekin, kun ei olla ymmärretty turvata selustaa, Rantanen muistuttaa.

Rokotusten nykyvauhdilla yksikään EU-maa ei yllä komission tavoitteeseen. Tavoite on, että syksyyn mennessä 70 prosenttia väestöstä olisi rokotettu.

Henri Alakylä