Monessa EU-maassa pitkään jatkuneet koronarajoitukset turhauttavat kansalaisia. EU-maiden johtajat ovat aivan aiheesta näreissään komissiolle, joka lupasi yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista rokoteohjelmallaan. Komissio patistaa jäsenmaita avaamaan rajojaan ja rokottamaan kansalaisia olemattomilla rokotteilla. Komissio antaa evääksi lohduttavia sanoja ja niin sanottuja jaksamiseen kannustavia hellyydenosoituksia, ”jaksuhaleja”.

Kokeneet virkamiehet myöntävät, ettei komissio voi juuri vauhdittaa rokotteiden jakamista jäsenmaille. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on perustanut uuden koronanyrkin, jonka tehtävä on saada eurooppalaiset lääkevalmistajat tuottamaan rokotteita. Se vie Politicon mukaan kuitenkin vielä kuukausia.

Rajoituksiin kyllästyneet ihmiset levittävät virusta. Erityisen huolestuttavaa on virusmuunnosten leviäminen. Rokotteet eivät välttämättä tehoa enää yhtä hyvin uusiin virusmuunnoksiin kuin alkuperäiseen viruskantaan.

Tyhjää ja kolkkoa kuminaa

EU-johtajien videokokouksessa koronatilanne oli ymmärrettävästi pääaiheena. Rokoteohjelma on pahoin viivästynyt komission otettua ohjakset. Byrokratian ja sääntelyn vuoksi uusi, virusmuunnoksia vastaan suunnattu ohjelma ei tuota tuloksia ennen ensi syksyä.

EU-johtajilla on hyvin vähän kerrottavaa torstain kokouksesta. Lisäksi komissio on uhannut kuutta EU-maata jopa lakituvalla, jos rajoja ei pidetä auki. Suomi on yksi näistä ukaasin saaneista maista. Suomella on hieman reilu viikko aikaa vastata komissiolle.

Komissio on enemmän huolissaan tavaran vapaan liikkumisen puolesta kuin EU-kansalaisten terveydestä vaatiessaan rajojen avaamista. Eivät jotkut EU-maat piruuttaan rajoja ole laittanut kiinni.

Huolestuneiden EU-johtajien hätähuuto komission suuntaan saa vain tyhjän ja kolkon vastauksen, kaiun.

Henri Alakylä