Poikkeusolot on taas julistettu ja pääministeri Sanna Marin on julkisuudessa kertonut hallituksen valmistelevan varmuuden vuoksi valmiuslain käyttöönottoa sekä esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoa. Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri pitää ulkonaliikkumiskieltoa ylimitoitettuna ja kohtuuttomana toimenpiteenä.

– Pidän ulkonaliikkumiskieltoa täysin kohtuuttomana. Viruksen torjunnassa pitää huomioida rajoitusten oikeasuhteisuus ja joku tolkku. Jokaisen ihmisen tulee voida ulkoilla, toteaa Leena Meri.

Oikeasuhteisuus huomioitava ravintolarajoituksissa

Pääministeri Sanna Marinin väläyttelemässä mallissa vain välttämätön asiointi, kuten kaupassa käyminen, olisi sallittua. Meri uskoo, että näin raju ulkonaliikkumiskielto koettelisi jo monen henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Hänen mielestään toimenpide olisi myös täysin ylimitoitettu.

– Oikeasuhteisuus tulisi huomioida myös ravintolarajoituksissa. Monet yrittäjät ovat olleet tiukoilla, ja ravintola-ala on kokenut kovan kolauksen. Onko ravintolat tarpeen sulkea täysin? Voi olla ruokaravintoloita, joissa on vain muutama ihminen samassa tilassa, ja turvatoimia on helppo noudattaa. Toivon, että eduskunta vielä pohtisi tätä.

– Ylipäätään koko vuosi on ollut aika sekavaa, kun eri viranomaiset ja hallituksen ministerit puhuvat ristiin rastiin, mutta välillä tuntuu, etteivät keskenään, Meri moittii.

Viestinnän oltava ymmärrettävää ja selkeää

Esimerkiksi ministeri Krista Kiuru on antanut julkisuudessa ymmärtää, että eduskunta olisi viime syksynä torpannut lain, joka olisi mahdollistanut negatiivisen testitodistuksen vaatimisen Suomeen saapuvilta. Meren mukaan ministeri antaa tapahtumista väärän vaikutelman.

– Eduskunnan perustuslakivaliokunta lausui, että laille on hyväksyttävät perusteet ja piti mahdollisena säätää vaatimuksia Suomeen saapuville, mutta antoi niin sanottua jälki-istuntoa hallituksen huonosta lainvalmistelusta. Tämä tarkoittaa, että hallitus voisi tuoda uuden, paremmin valmistellun lakiesityksen milloin tahansa.

– On helppo uskoa, että kansalaisten silmissä hallituksen toiminta koronan ympärillä on näyttänyt sekavalta. Viestinnän pitäisi olla ymmärrettävää ja selkeää. Tietysti jos ministerit eivät ymmärrä, mitä tekevät ja mistä puhuvat, niin eihän osaamattomuutta viestinnällä pelasteta, Meri pohtii.

Suomen Uutiset