Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus esittää vähittäistavarakaupoissa ja palveluissa asioimisen estämistä ulkonaliikkumiskiellolla. Tämä merkitsisi liiketilojen sulkemista. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavion mukaan liiketilojen sulkemisesta koituvat haitat ylittävät reippaasti tavoitellut hyödyt.

Kielto otettaisiin käyttöön aluksi pääkaupunkiseudulla ja Turussa, mutta jos hallituksen esitys hyväksytään eduskunnassa, hallitus voi soveltaa sitä myöhemmin myös muualla Suomessa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio katsoo, että liiketilojen sulkemisen haitat ylittävät tavoitellut hyödyt.

– Liiketilojen sulkeminen ei saatavilla olevan tiedon mukaan vähennä tartuntoja oleellisesti, mutta aiheuttaa valtavat taloudelliset vahingot ja konkurssiaallon, Tavio sanoo.

– Paljonko masennusta ja jopa itsemurhia konkursseista ja työttömyydestä seuraa? Tavio pohtii.

Yli 10 000 työtöntä lisää

Tavio painottaa, että korona-aikana kaupat ovat joka tapauksessa hiljaisempia kuin normaaliaikana ja koronavirustartunnan saaminen erikoisliikkeessä asioidessa olisi poikkeuksellista.

– Liiketilojen sulkeminen uhkaa maksaa yrityksille miljardin viikossa ja tehdä yli 10 000 ihmistä työttömiksi. Liiketilojen sulkemisella tavoiteltu tartuntamäärien teoreettinen väheneminen on ymmärtääkseni parhaimmillaankin vain noin viisi prosenttia. Ehdotuksessa ei ole järkeä, Tavio moittii.

Tavion mielestä koronaviruksen tehokas torjunta edellyttää tartuntojen torjumista siellä, missä tartunnat tapahtuvat. Nämä paikat ovat pääosin yksityistilaisuudet ja työpaikat.

Tavio uskoo, että suomalaiset osaisivat ilman pakkoakin pitää tiukempaa taukoa kyläilyyn. Työpaikoille taas viranomaisten valvontavaltuudet jo ulottuvat, ja Tavion mukaan eri alojen omavalvontaan voidaan vielä panostaa lisää.

Suomen Uutiset