Eduskunnassa patistetaan hallitusta luopumaan suunnitelmista ulkonaliikkumiskielloille. Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnilan toimenpidealoitteen mukaan tartunnat ja kuolleisuus joka tapauksessa laskevat rokotusten etenemisen vuoksi, ja esitettyjen keinojen tehokkuus suhteessa ihmisille ja yrityksille aiheutettuun vahinkoon on kohtuutonta.

– Esimerkkejä ulkonaliikkumisrajoituksista löytyy monesta muusta EU-maasta ja ympäri maailmaa. Yhteistä näillä kaikilla on se, etteivät ne ole juurikaan lieventäneet taudin leviämistä. Suunnitellut rajoitustoimet ovat täysin ylimitoitettuja nykytilanteessa, jossa tehohoidossa on 54 ihmistä ja tartuntojen määrät jo muutenkin laskussa. Perustuslakivaliokunnan tuore kanta vahvistaa tätä näkemystä, ja rajoitukset tulisikin kohdistaa tartuntalähteisiin, kertoo kansanedustaja Vilhelm Junnila.

Rokotusten lisääntyessä tartunnat vähenevät nopeasti

THL:n julkaisemien tietojen mukaan maanantaina 29.3. Suomessa oli ensimmäisen koronavirusrokotteen saanut 843 706 henkilöä ja toisen annoksen 88 547 henkilöä. Alun hitauden jälkeen myös rokotteita saapuu maahan aiempaa enemmän: THL:n arvion mukaan 13. viikolla rokotteita saapuisi 283 000 kappaletta, 14. viikolla 181 000 ja 15. viikolla 228 000 kappaletta.

Lisäksi THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio arvioi Ilta-Sanomien haastattelussa 29.3. toimitusten hiljalleen kiihtyvän niin, että kuukauden päästä rokotetta tulisi jo 450 000 annoksen viikkotahtia. Kuukausitasolla tämä tietää yli 1 500 000 annosta.

– Rokotusten mallimaana pidetystä Israelista nähdään hyvin, että rokotusten lisääntyessä koronasta aiheutuvat kuolemat laskivat nopeasti 15–20 % viikkotahtia, ja uudet tartunnat vähenivät tammikuun lähes 60 000 uudesta viikoittaisesta tapauksesta muutamaan tuhanteen maaliskuun loppuun tultaessa, Junnila täsmentää.

Taloudelliset vaikutukset valtavia

Työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan liikkumisrajoitus toisi viikossa pelkästään pääkaupunkiseudun kaupoille miljardin euron menetykset liikevaihtoon.

– Pelkästään talouden kannalta on harkitsematonta ehdottaa kyseisiä toimenpiteitä. Varsinais-Suomen alueellisen koronaryhmän mukaan alueellisille rajoituksille ei ole edes tarvetta. Hallituksen tuleekin vetää esityksensä takaisin ja jatkaa pandemian hoitoa inhimillisemmillä ja tehokkaammilla työkaluilla, Junnila perustelee.

Toimenpidealoitteen voi allekirjoittaa vielä torstaina klo 16:een mennessä.

Suomen Uutiset