Perussuomalaisten kansanedustajat ja valtiovarainvaliokunnan jäsenet Vilhelm Junnila ja Jari Koskela tivaavat hallitukselta toimia, jotta Valtiontalouden tarkastusvirasto keskittyy jatkossa laissa määrättyyn perustehtäväänsä eli valtion taloudenhoidon laillisuuden ja tarkoituksenmukaisuuden tarkastamiseen.

Torstaina eduskunnan kansliatoimikunta pidätti Valtiontalouden tarkastusviraston ylijohtaja Tytti Yli-Viikarin virantoimituksesta keskusrikospoliisin esitutkinnan ajaksi.

– Viraston vuosikertomuksen luvut osoittavat, että Yli-Viikarin aikana on järjestelmällisesti vähennetty viraston perustehtävää eli valtiontalouden tarkastamista. Tarkastustoimintaan ei käytetä enää kolmasosaakaan kaikesta virastossa tehdystä työajasta, toteavat kansanedustajat Vilhelm Junnila ja Jari Koskela perjantaina tehdyssä kirjallisessa kysymyksessä.

Tällaista ei voi missään nimessä hyväksyä

Virastossa työskentelevien ja aiemmin työskennelleiden virkamiesten mukaan tarkastustoimintaa on muokattu tarkastuskohteiden johdolle mieluisammaksi.

Tarkastusaiheita on valittu miellyttämään tarkastuskohteita ja tarkastusraportteja kirjoitettu esimiesvoimin uusiksi, jotta ne eivät herättäisi poliitikkojen tai tarkastuskohteen virkamiesjohdon ärtymystä.

– Tällainen ei missään nimessä ole hyväksyttävää ja tarkastusvirasto tulee palauttaa hoitamaan perustehtäväänsä, kansanedustajat vaativat.

Suomen Uutiset