

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Koskela: Koulutusuudistus asettaa kunnat koville – ”Koulutuspolitiikassa tarvittaisiin suunnanmuutos”
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela on huolissaan kuntien selviämisestä historiallisen oppivelvollisuusuudistuksen edessä. Koskela pelkää oppivelvollisuusuudistuksen johtavan leikkauksiin erityisesti pienempien lukioiden koulutustarjonnasta.
Kunnissa etsitään parhaillaan varoja, joilla katetaan syksyllä voimaan astuvasta uudistuksesta aiheutuvat kustannukset. Valtio on luvannut korvata nämä uudistuksesta aiheutuvat kustannukset täysimääräisesti, mutta asiantuntijalausunnoissa varattuja määrärahoja on pidetty alimitoitettuina.
– Suuria hankintoja ovat esimerkiksi tietokoneet, joiden pitäisi kestää kolme vuotta ja joita varten on oltava myös riittävää it-tukea. Oppimateriaaleihin on varattu vain 150-200 euroa oppilasta kohden. Näin halvalla ei tarvittavia laitteita saa, Jari Koskela huomauttaa.
Ristiriitaista toimintaa hallitukselta
Koskela pelkää, että oppivelvollisuusuudistuksen toteuttaminen tulee monin paikoin tarkoittamaan leikkauksia koulutustarjonnasta. Suurimmassa vaarassa ovat pienempien kuntien lukiot. Tämä toiminta on ristiriitaista hallitukselta, joka koostuu suurilta osin puolueista, jotka aikoinaan kritisoivat voimakkaasti edellisen hallituksen mittavia koulutusleikkauksia.
– Koulutuspolitiikassa tarvittaisiin suunnanmuutos. Pisa-tulokset ovat laskeneet huippuvuosista, eikä nykyisellä politiikalla käännettä parempaan ole nähtävissä. Tarvittaisiin lisää erityisopetusta, varhaista puuttumista, pienempiä ryhmäkokoja sekä opettajien resurssien ja työrauhan turvaamista, Koskela sanoo.
Kuntapäättäjät paljon vartijoina
Koskela huomauttaa, että koulutus tulee olemaan huhtikuussa valittavien uusien kuntapäättäjien keskeisempiä huolenaiheita, kun sote-asiat ovat siirtymässä maakunnille.
– Koulutussektorimme toimivuus on keskeisin investointi tulevaisuuteen. Kuntapäättäjät ovat paljon vartijoina, että tulevaisuudessakin Suomi tunnettaisiin koulutuksen suurvaltana, Koskela toteaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- koulutusleikkaukset oppivelvollisuusuudistus kuntapäättäjät Koulutuspolitiikka Jari Koskela koulutus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Oppivelvollisuuden pidentäminen on kauaskantoinen virhe

Reijonen huolissaan oppivelvollisuusiän nostamisesta: Elämänhallinnan tai mielenterveyden ongelmia ei korjata koulupakolla

Antikainen: Demarien väitteet oppivelvollisuusiän noston työllisyysvaikutuksista ovat humpuukia

Oppivelvollisuusiän nosto eduskuntaan – Purra: Todellisia koulun ja osaamisen ongelmia ei haluta tunnistaa

Perussuomalaiset: Lasten liikunta- ja harrastusolot turvattava koronarajoitusten aikana

Juuso: Ammattikorkeakoulujen aloituspaikkojen lisäys ei kohtele alueita yhdenvertaisesti

Junnila ja Koskela: VTV palautettava hoitamaan perustehtäväänsä

PS: Koulutuspoliittisen selonteon suurin ongelma on ratkaisujen puute

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Oppimistulokset entistä heikompia – maahanmuuton vaikutukset dramaattisia
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää