

LEHTIKUVA
Perussuomalaiset: Lasten liikunta- ja harrastusolot turvattava koronarajoitusten aikana
Eduskunnan sivistysvaliokunnan lausunto tartuntalain muuttamisesta valmistui tällä viikolla. Valiokunta huomauttaa yksimielisessä lausunnossaan, että harrastus- ja vapaa-ajan toiminnan rajoitukset heikentävät lasten hyvinvointia merkittävästi.
Sivistysvaliokunnan perussuomalaiset edustajat Sanna Antikainen, Kaisa Juuso ja Ari Koponen yhtyvät valiokunnan näkemykseen ja toteavat, että rajoituksia pitää harkita lapsen etu edellä.
– Rajoitusten myötä lasten mahdollisuudet sosiaaliseen kanssakäymiseen sekä itsensä kehittämiseen vähenevät merkittävästi. On välttämätöntä, että lasten liikunta- ja kulttuuriharrastuksiin osallistuminen mahdollistetaan nykyisiä poikkeusolokäytäntöjä joustavammin, toteavat sivistysvaliokunnan perussuomalaiset.
– Kokemus on osoittanut, että määräaikaisia koronarajoituksia on usein jouduttu jatkamaan, jolloin niiden kesto on muodostunut varsin pitkäksi. Rajoitustoimenpiteitä harkittaessa ensisijaisena ratkaisuperusteena tulee olla lapsen etu.
Hallituksen esitykselle kovat moitteet
Valiokunnan mukaan mahdollisten rajoitustoimenpiteiden vaikutuksia ei ole arvoitu riittävästi lapsen oikeuksien näkökulmasta. Myöskään poikkeusjärjestelyjä harrastus- ja vapaa-ajan toimintojen jatkamiseksi ei hallituksen esityksessä ole juurikaan pohdittu.
– En voi käsittää, että esimerkiksi baarit saavat olla auki, mutta lapset eivät saa harrastaa vastuullisesti. Täytyy muistaa, että seuroilla on hyvät valmiudet ja vahva tahtotila minimoida tartuntariskit harrastamisen yhteydessä. Monella lapsella juuri harrastaminen on viikon kohokohta ja tärkeä niin sosiaalisen kuin fyysisenkin hyvinvoinnin kannalta, huomauttaa Ari Koponen.
Keinoja on olemassa
Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tulisi seuraavaksi arvioida riittävät toimet, jotta lasten ja nuorten harrastustoimintaa liikunnan ja kulttuurin parissa voitaisiin jatkaa terveys ja turvallisuus huomioon ottaen.
– Esimerkiksi taiteen perusopetuksessa ovat jo olleet käytössä useat hallituksen esityksessä mainitut keinot: väljemmät tilat, pienemmät ryhmäkoot, tehostettu siivous, käsienpesu, järjestelyt liikkumisessa oppilaitoksen tiloissa siten, että kontaktien määrä on minimissään, pintojen desinfiointi, hybridi- ja etäopetus sekä osallistujien ohjeistus.
– Normaalisti sisätiloissa tapahtuva toiminta voidaan siirtää jossain muodossa myös ulos. Käyttömaksujen poistamisella, liikuntapaikkojen valaisemisella tai ohjaajien ja muiden aikuisten läsnäolon lisäämisellä on mahdollista lisätä mahdollisuuksia vapaa-ajan toimintoihin.
Lisäksi sivistysvaliokunta esittää, että tartuntatautilakiin lisätään toiminnan harjoittajille mahdollisuus edellyttää kasvomaskien käyttöä tiloissaan ja toiminnassaan.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tartuntalaki lasten oikeudet koronarajoitukset tartuntariski Ari Koponen Kaisa Juuso Sivistysvaliokunta Sanna Antikainen perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koponen: Marinin hallitukselta on löydyttävä rahaa ja uskallusta uusiin toimintamalleihin – “Koulukiusaajan tulisi vaihtaa koulua, ei kiusatun”

Perussuomalaiset: Oppivelvollisuuden pidentäminen on kauaskantoinen virhe

Kouluun palattiin ristiriitaisin tuntein – ekaluokkalaisen isä kysyy: ”Onko tarkoitus levittää tautia?”

Koskela: Koulutusuudistus asettaa kunnat koville – “Koulutuspolitiikassa tarvittaisiin suunnanmuutos”

Antikainen: Hallituksen sähläys koronarajoituksissa tekee rajavartijoiden työstä tarpeettoman hankalaa

Koponen: Nuoret opiskelijat maksavat liian kovaa hintaa koronarajoituksista

Koponen laskisi liikuntapalvelujen verotusta: “Suomalaisten liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle miljardeja”

Valtuutettu Makkonen haluaa Helsinkiin lisää liikuntapainotteisia kouluja: “Eikö jokainen koulu voisi olla lähiliikuntakoulu?”

Liikunnan merkitystä ei saa aliarvioida koronarajoituksista päätettäessä – Elomaa: Kuntosalit eivät ole koronalinkoja
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.