

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Koposen kansalaisaloitteella mutkia matkassa
Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koposen kansalaisaloite lasten ja nuorten syrjäytymiseen johtaviin ongelmiin puuttumisesta on käsitelty sivistysvaliokunnassa. Valiokunta ehdottaa kansalaisaloitteen hylkäämistä. Perussuomalaiset jättivät asiasta vastalauseen valiokunnan mietintöön.
Kansalaisaloitteessa esitetään säädettäväksi lakia, joka velvoittaa saamaan jokaiseen maamme alakouluun ratkaisukeskeisiä ja terapeuttisia valmiuksia omaavan aikuisen. Sivistysvaliokunta katsoo, että koulukiusaaminen on vakava ongelma ja että oppilaiden hyvinvointia tulee tukea tehokkaasti. Valiokunta ei kuitenkaan näe tarvetta ryhtyä kansalaisaloitteen mukaisiin toimiin.
– Aloite sai valiokunnassa erittäin hyvän käsittelyn ja kuulimme neljässä eri kokouksessa yhteensä 25 asiantuntijaa. Koulumaailman ongelmat tunnistettiin ja tunnustettiin yli puoluerajojen, mutta ongelmien ratkaisukeinoista oli eriäviä mielipiteitä. Oli kuitenkin hienoa huomata, että valiokunnasta löytyy uskallusta kokeilla myös uusia toimintamalleja ongelmien ratkaisemiseksi, Ari Koponen sanoo.
– Kuulemisissa kävi selkeästi ilmi, että opetussektorin ammattilaisten eli opettajien, koulupsykologien ja kuraattoreiden toimenkuvat ja vastuut ovat niin tarkasti rajattuja, että mietitään jopa sitä kuka saa mitäkin oppilaalle tai vanhemmille sanoa. Tällainen tarkkarajainen ja hierarkkinen järjestelmä ei palvele oppilaiden etua, toteaa sivistysvaliokunnan jäsen Kaisa Juuso.
Mietintö näyttää vihreää valoa kokeiluille
Valiokunta pitää mietinnössään tärkeänä, että kunnat voivat kokeilla uusia toimintatapoja ja etsiä niistä saatujen kokemusten perusteella paikallisesti parhaiten toimivia ratkaisuja nuorten syrjäytymiseen puuttumiseksi.
– Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi kansalaisaloitteessa kuvatun, Keravalla kokeillun pilotin laajentamista ja vastaavien kokeilujen testaamista edelleen joillakin muilla paikkakunnilla valtionavustusten tukemana, tarkentaa valiokunnan jäsen Sanna Antikainen.
– Valiokunnassa löytyi yhteisymmärrystä pilotissakin hyviä tuloksia saaduista asioista kuten siitä, että palvelut ovat oppilaille saatavilla matalalla kynnyksellä suoraan kouluissa ja oppilaitoksissa, oppilas saa yksilöllisten tarpeidensa mukaisen tuen viipymättä, ongelmiin puututaan riittävän varhaisessa vaiheessa ja ymmärretään tunnetaitojen merkityksen oppilaille sekä koko kouluyhteisön hyvinvoinnin parantamiseksi, Koponen tiivistää.
Aloitteen käsittely jatkuu eduskunnassa
Koposen marraskuussa 2018 aloittama kansalaisaloite keräsi yhteensä 52 603 allekirjoitusta. Seuraavaksi asian käsittely jatkuu salin puolella valiokunnan mietinnön pohjalta.
– Olen luottavainen, että Keravan kokeiluun saadaan jatkoa pidemmällä pilotoinnilla sekä akateemisella tutkimuksella. Näiden tulosten jälkeen on sitten helpompi tehdä päätöksiä kun tiedämme tutkitun toimintamallin inhimillisistä ja kansantaloudellisista vaikuttavuuksista, katsoo Koponen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kansanlaisaloite Ari Koponen Kaisa Juuso Sivistysvaliokunta Sanna Antikainen Syrjäytyminen Lapset ja nuoret
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Vanhukset heitteillä, nuoret syrjäytyvät, hallitus lappaa rahaa haittamaahanmuuttoon

Perussuomalaisten Elomaa ja Savio: Nuorten syrjäytyminen on estettävä

Perussuomalaiset esittelivät koulutuspoliittisen ohjelmansa: Kännykät pois tunneilta, opetusryhmiä pienemmiksi, oppilaille koulurauha

Koposen ensimmäisen lakialoitteen allekirjoitti yli 100 kansanedustajaa

Perussuomalaiset: Kouluväkivallan juurisyyt pitää tunnustaa ja toimenpiteisiin ryhdyttävä heti – kiusaajat ulos ja kännykät pois

Koponen: ”Miksi kouluväkivaltaan ei haluta puuttua, vaikka avaimia olisi?”

Koponen: Koskettavat täyistuntokeskustelut eivät edistä asioita – koulukiusaamiseen on puututtava konkreettisilla teoilla

Koponen: Marinin hallitukselta on löydyttävä rahaa ja uskallusta uusiin toimintamalleihin – ”Koulukiusaajan tulisi vaihtaa koulua, ei kiusatun”

Tämän lakialoitteen allekirjoitti yli 100 kansanedustajaa – Koponen: ”Valtion on hyödynnettävä kaikki keinot koulukiusaamiseen puuttumiseksi”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.