Eduskunta keskusteli eilen kansalaisaloitteesta, jolla halutaan puuttua lasten ja nuorten syrjäytymiseen jo alakouluissa. Kansalaisaloitteen pani vireille sittemmin kansanedustajaksi valittu perussuomalaisten Ari Koponen.

Erityisesti aloitteessa halutaankin tukea koulukiusattuja ja ennaltaehkäistä kiusaamista konkreettisin toimin. Kiusaaminen aiheuttaa syrjäytymistä ja henkistä pahoinvointia, joka maksaa taloudellisesti yhteiskunnalle, mutta joka on ennen kaikkea tragedia kiusatulle.

Aloite kirvoitti liikuttavan keskustelun

Moni kansanedustaja yli puoluerajojen tuntui kannattavan Koposen aloitetta ainakin ajatuksen tasolla, sillä moni piti asiasta tunteikkaita puheita.

– Jos nyt kysyisin teiltä, kuinka montaa teistä on lapsena koulukiusattu tai kuinka moni teistä on nähnyt koulukiusaamista tai kuinka monen tuttavapiirissä tai naapurustossa on koettu koulukiusaamista, tulos olisi yllättävä, Koponen totesi täysistunnossa.

– Olen vakuuttunut, että monta kättä täällä salissa nousisi ylös, Koponen jatkoi.

Koulukiusaaminen on rikos

Koponen korosti, että koulukiusaaminen voi toteutua esimerkiksi pahoinpitelynä, kiristyksenä, kunnianloukkauksena tai seksuaalisena ahdisteluna, jotka kaikki ovat rikoslaissa mainittuja rikoksia.

– Tämän sallimista ei pitäisi antaa tapahtua. Jokainen koulukiusattu tai pahoinvoiva nuori on liikaa. Siksi jokaiseen alakouluun tulisi saada ennaltaehkäisevä asiantuntija, kuten tämän kansalaisaloitteen allekirjoittajat esittävät.

Koponen kertoi, että on joutunut näkemään jopa lasten itsemurhia koulukiusaamisen vuoksi.

– En voi ymmärtää, että hyvinvointivaltiossamme ei puututa tarpeeksi koulukiusaamiseen. Hyvinvoiva ja onnellinen nuoriso on Suomen kivijalka. Puheet on puhuttu, on tekojen aika, Koponen vaati.

Lapsia ”syrjäytetään”

Perussuomaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen totesi, että syrjäytymisen sijaan hän haluaisi puhuttavan lasten ja nuorten syrjäyttämisestä.

– Osa lapsista syrjäytetään vanhempien jättäessä heitteille, osa syntyy sellaisiin perheisiin, joissa lapsen itsetuntoa ei rakenneta, vaan sitä hajotetaan. Osa houkutellaan huumeiden maailmaan, ja osa puolestaan joutuu hirvittävien seksuaalisten tekojen uhriksi. Tänään puhumme siitä syrjäyttämiseen johtavasta tekijästä, joka lienee kaikista tutuin ja yleisin. Puhumme kouluissa tapahtuvasta kiusaamisesta.

Kiusaamista ei pääse pakoon edes kotona

Tynkkynen huomautti täysistunnossa, että moni ei pääse kiusaamista pakoon edes kotonaan, koska sosiaalisen median lonkerot yltävät sinnekin.

– Kun minun lapsuudessani sain pelätä lähtiessäni kouluun, ovatko eräät kaksi poikaa odottamassa metsäpolulla, työntämässä päätäni lumihankeen niin etten saisi happea, niin tänä päivänä edes kotona ei pääse karkuun koulukiusaamista.

– Sosiaalisessa mediassa ei pääse pakoon kiusaamista missään, ja luokkatovereista levitetyt viestit ja valheet voivat päätyä ison yleisön saataville, Tynkkynen totesi.

Tynkkysen mukaan nykyisillä kosmeettisilla toimilla ei tulla koulukiusaamista taklaamaan ja pyysi, että opetusministeri lähtee suunnittelemaan kansalaisaloitteessa mainitun Keravan mallin mukaista isomman alueen pilotointia.

Menestys ei poista karmeita muistoja

Perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso kertoi oman koskettavan tarinansa täysistunnossa.

– Täällä on tänään puhuttu paljon niistä huonoista lopuista, jopa itsemurhaan asti menneistä jutuista, ja sen takia haluan tänään kertoa tarinan, mikä on päättynyt hyvin, Laakso aloitti.

– Kerron koulupojasta, jonka päätä laitettiin vessanpyttyyn aika usein, pahoinpideltiin, pakotettiin tappelemaan toisten kiusattujen kanssa, ja kun ei tapeltu kunnolla, niin sitten pahoinpideltiin molemmat. Pakotettiin korttipeleihin, joissa pelattiin rahasta. Häviäminen vei jopa yhden vuoden viikkorahat. Yläasteen viimeisillä vuosilla harva se perjantai kyseinen poika joutui kiusaajien viikonloppukaljojen varastamiseen.

– Vaikka kerroin alussa, että tällä tarinalla on onnellinen loppu, siitäkään huolimatta mikään menestys ei noita karmeita muistoja poista. Ei edes kansanedustajaksi pääseminen, Laakso kertoi liikuttuen.

SUOMEN UUTISET