Vaikka koulukiusaamisesta ja siihen puuttumisesta on keskusteltu runsaasti viime vuosina, ongelmaa ei ole saatu kitkettyä. Kiusaaminen näkyy selkeästi erilaisissa lapsille ja nuorille suunnatuissa kyselyissä vuosittain. Aihe nousee esiin tasaisin väliajoin mediassa, ennen kuin taas katoaa hetkeksi. Viime päivinä kiusaamisen karut kohtalot ovat jälleen puhuttaneet.

Sykli tuntuu olevan kansanedustaja Ari Koposen mielestä samanlainen myös eduskunnassa. Kuluvan vuoden keväällä käsittelyssä oli useita koulukiusaamisen vastaisia valtiopäivätoimia.

– Asiasta voivotellaan ja täysistunto salissa todetaan kuinka tärkeästä asiasta on kyse. Vain teot ratkaisevat ja usein – eli lähes aina kauniiden sanojen jälkeen konkreettiset kiusaamisen vastaiset teot kuitenkin loistavat poissaolollaan.

– Tuntuu hyvin omituiselta, ettei meillä Suomessa haluta edes kokeilla muualla maailmassa toimiviksi koettuja ratkaisuja. Ehdotukset sivuutetaan täysin kauniiden ja koskettavien salikeskustelujen jälkeen. Voimmeko siis sanoa, että olemme tehneet kaikkemme asian eteen, jos toimintapa on tämä? Koponen ihmettelee.

Päättäjien herättävä – ideologiat syrjään

Myös Brother Christmas -hyväntekijänä tunnettu Koponen on nähnyt läheltä liian monen lapsen ja nuoren koko elämän valuvan hukkaan koulukiusaamisen ja -väkivallan seurauksena.

– Itse en aio luovuttaa asian suhteen vaan tehdä kaikkeni, että näitä uusia toimintamalleja viedään vähintään kokeiluasteelle ja tehdään päätökset sen jälkeen kun meillä on näyttöä suuntaan jos toiseen, Koponen kertoo.

Koposen koulukiusaamisen vastaisen lakialoitteen allekirjoitti keväällä ennen eduskunnan istuntotaukoa yli 100 kansanedustajaa, eli se etenee lähetekeskusteluun nyt syksyllä.

– Meidän päättäjien tulisi paremmin ymmärtää miten suurta inhimillistä tuskaa sekä kuinka suuria kansantaloudellisia menetyksiä nämä ongelmat aiheuttavat. Nyt on aika siirtää omat ideologiset ajattelut syrjään. Meillä ei ole varaa menettää yhtään ihmistä koulukiusaamisen takia, toteaa Koponen.

SUOMEN UUTISET