Artikkeli kuva

Nuori poika yksinään Kampin kauppakeskuksessa Helsingin keskustassa. Kuvituskuvaa. / LEHTIKUVA

Perussuomalaisten Elomaa ja Savio: Nuorten syrjäytyminen on estettävä

09.05.2018 |16:02

Sivistysvaliokunta käsitteli tänään lapsiasiamiehen hiljattain eduskunnalle antamaa laajaa katsausta lasten ja nuorten asemasta. PS-kansanedustajat Ritva “Kike” Elomaa ja Sami Savio esittivät koulurauhan turvaamiseksi riitatapausten käsittelijäksi erityistä koulurauha-asiamiestä sekä erityisoppilaille erityisluokkia tarvittaessa.

– Syrjäytymiseen on puututtava ajoissa. Koska yhteiskunnassamme esiintyy koko ajan enemmän häiriökäyttäytymistä, on meidän huolehdittava, että oppimisen ja kasvatuksen edellytykset eivät murene. Perussuomalaisten mielestä lasten kasvatusvastuu on ensisijaisesti aina kodilla, vaikka myös esimerkiksi kouluilla on oma vastuunsa, Ritva Elomaa toteaa.

– Vaikuttavaan ennaltaehkäisevään työhön ja varhaiseen puuttumiseen on panostettava, jotta kiusaaminen saadaan kuriin, Savio muistuttaa.


Sami Savio ja Ritva “Kike” Elomaa. Lehtikuva.

Perussuomalaiset ovat toistuvasti kiinnittäneet huomiota siihen, että koulukiusaaminen on edelleen vakava ongelma ja sitä esiintyy uusissa muodoissa. Kiusaaminen johtaa tutkimustulosten valossa usein vakaviin sosiaalisiin ja terveydellisiin ongelmiin sekä lisää syrjäytymisriskiä, jos siihen ei puututa tarpeeksi tehokkaasti ja riittävän ajoissa.

Elomaa ja Savio esittivät, ettei erityisoppilaita pitäisi väkisin yrittää integroida normaaleihin luokkiin, vaan heille on tarvittaessa järjestettävä omaa erityisopetusta pienryhmissä. Täten parannettaisiin huomattavasti kaikkien oppimisedellytyksiä.

Toisena tehokkaana vaikuttamiskeinona perussuomalaiset esittivät uutta erityisen koulurauha-asiamiestä, joka vastaisi kunnan tai tietyn alueen perusasteen koulujen haastavien kiusaamistapausten ratkomisesta.

He eivät kuitenkaan saaneet muulta valiokunnalta tukea esityksilleen.

Elomaa ja Savio olisivat myös halunneet turvata pienemmät varhaiskasvatus- ja opetusryhmät sekä kiinnittää huomiota opetuksen tukemiseen, laadukkaaseen opetukseen ja henkilökunnan jaksamiseen.

– Perheiden aseman parantaminen edellyttää, että niiden mahdollisuuksia toimia ja tehdä päätöksiä omista lähtökohdistaan korostetaan ja vahvistetaan. Olisimme halunneet, että hallitusta olisi velvoitettu huomioimaan tämä näkökulma tulevaa lainsäädäntöä valmisteltaessa. Kantamme kuitenkin hävisi selvästi äänestyksessä, Sami Savio jatkaa.

 

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

10.
Suomen uutiset logo

Maahanmuuttokriittisyys kasvaa – eliitti ja media kieltäytyvät näkemästä Euroopan poliittista muutosta

03.10.2024 |13:12

Uusimmat