Eduskuntapuolueet esittelevät tänään ohjelmansa nuorten syrjäytymistä vastaan Suomen Nuorisotyö – Allianssi ry:n seminaarissa. Perussuomalaiset ehdottavat Korjaamo-mallia suurimmassa syrjäytymisriskissä olevien auttamiseksi.

– Korjaamo-malli lähtee siitä, että jokainen nuori tarvitsee rinnalleen edes yhden luotettavan aikuisen sekä terveen elinympäristön. Oppimispolun, työpaikan, harrastusten tai asunnon tarpeessa olevalle nuorelle tarjotaan yhdeltä luukulta hänen elämäänsä tarvitsemansa tuki ja palvelut, eikä nuorta pallotella tiskiltä toiselle, kertoo perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko.

Suomessa noin 60 000 syrjäytynyttä nuorta

Ennen eduskuntaan tuloaan Niikko johti erityisnuorisotyöjärjestöä kymmenen vuotta.

– Suomessa on noin 60 000 syrjäytynyttä nuorta. Ovatko he syrjäytyneitä vai syrjäytettyjä? Niikko kysyy.

Niikon mukaan istumiseen ja kuuntelemiseen painottuva oppilaitosopiskelu on yksi koulutuksesta ja työelämästä oleva syrjäytymisen syy.

Vastaus piilee järjestövetoisten Korjaamoiden ja ammattikoulujen yhteistyössä.

– Ammattikoulujen tulee ohjata keskeyttämisvaarassa olevat nuoret Korjaamoiden piiriin jo varhaisessa vaiheessa ennen koulun keskeyttämistä. Monet opiskelun ongelmat juontavat juurensa koulun ulkopuolelta ja siksi tarvitaan yhteistyö koulun ulkopuolisten tahojen kanssa, jos ja kun koulupudokkaita ei jatkossa haluta.

– Tarvitaan kokonaisvaltainen tuki, yksilölliset opintopolut ja käytännön kautta oppiminen yhteistyössä yritysten kanssa. Järjestöillä on tähän mallit olemassa, ne pitää vain resursoida.

Osallistumisvelvollisuus peruskoulun päättäneille

SDP on ehdottanut oppivelvollisuuden pidentämistä. Se ei yksinään ratkaise ongelmaa, jos toimintatapoja ei samalla muuteta.

– Oppivelvollisuuden pidentämisen sijasta puhuisin osallistumisvelvollisuudesta, jota tulisi harkita peruskoulun päättäneille. Sillä velvoitettaisiin vanhemmat ja kunnat pitämään osaltaan huolta siitä, että jokainen nuori löytää paikkansa yhteiskunnassa, Niikko sanoo.

– On myös nähty, että ongelma ei ratkea sillä, että sitten kun nuori on syrjäytynyt, kootaan kaikki viranomaispalvelut yhden katon alle, nimetään toiminta Ohjaamoksi ja odotetaan että pelikoneiden ääreen eristäytyneet pojat kävelevät sisään.

Perussuomalaisten ohjelma sisältää laajan paketin toimia aina perhepalveluista erityisnuorisotyöhön asti. Perussuomalaiset on esittelyssä Alianssin seminaarissa Pasilassa.

SUOMEN UUTISET