Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaan mielestä koulukiusaaminen on saatava kuriin. Kiusaaminen on valtava ongelma ja sillä on pitkäkestoiset seuraukset.

Kiusaamisesta koituu tutkitusti vakavia sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia ja se kasvattaa syrjäytymisen riskiä. Yksilötasolla kiusaaminen aiheuttaa valtavasti inhimillistä kärsimystä ja yhteiskunnalle siitä seuraa merkittäviä kustannuksia.

– Kiusaaminen on sen kokoluokan yhteiskunnallinen ongelma, että se on saatava kuriin hinnalla millä hyvänsä, painottaa Elomaa.

Kampanjat eivät lämmitä uhrien mieltä

Valtion on Elomaan mielestä hyödynnettävä kaikki mahdolliset keinot kiusaamisen kitkemiseksi. Kouluissa on tällä hetkellä täysi työ opetuksen ja muun ydintoiminnan pyörittämisessä eikä kiusaamiseen ehditä aina puuttua tarpeeksi perusteellisesti.

Kunnissa kyllä pyritään vähentämään koulukiusaamista ja monet koulut ovat mukana esimerkiksi kiusaamisen vastaisessa KiVa Koulu –ohjelmassa.

– Mikään KiVa Koulu tai muukaan kampanja ei itsessään paljoa lämmitä kiusaamisen uhrien pahaa oloa. Pahimmillaan tällaisilla ohjelmilla yritetään vain kiillottaa koulun imagoa ja kiusaamistapaukset saatetaan lakaista maton alle, Elomaa toteaa vakavana.

Järjestystä koulurauha-asiamiehellä

Tarvitaan käytännön toimia, joilla kiusaamiseen voidaan puuttua nykyistä tehokkaammin. Elomaa on tänään jättänyt lakialoitteen, jossa hän ehdottaa koulurauha-asiamiehen nimeämistä jokaiseen kuntaan.

Koulurauha-asiamiehen tehtävä olisi neuvoa kouluja koulurauhaan tai kiusaamiseen liittyvissä asioissa sekä ratkoa kiusaamistapauksia ulkopuolisena asiantuntijana. Lisäksi tehtävään kuuluisi seurata koulurauhan toteutumista sekä laatia kunnan sivistyslautakunnalle ja valtuustolle vuosittain kertomus koulurauhan tilasta ja kehityksestä sekä tuoda esille mahdolliset kehitysehdotukset.

Koulurauha-asiamies voisi olla joko päätoiminen tai sivutoiminen työntekijä tai tehtävä olisi yhdistettynä johonkin muuhun kunnan virkaan.

– Koulurauha-asiamies toisi juuri sitä käytännön apua kiusaamisen vastaiseen taisteluun siellä missä sitä kipeimmin tarvitaan.

– Laitoin ennen pääsiäistä Facebook-sivuilleni puhelinnumeroni ja pyysin ihmisiä ottamaan yhteyttä, jos heillä on kerrottavaa koulukiusaamiseen liittyen. Palautetulva on ollut valtaisa ja yhteydenottoja tulee yhä paljon. Nämä tosielämän tarinat kertovat karua kieltään koulukiusaamisesta ja aion itse tehdä kaikkeni, jotta koulukiusaaminen saataisiin kuriin, Elomaa toteaa.

SUOMEN UUTISET