Maahanmuuttajataustaiset nuoret pahoinpitelevät ja kiusaavat oppilaita espoolaisessa Tiistilän koulussa. Koulun johdon mukaan tilanne on hallinnassa, vaikka poliisi tutkii koulussa sattuneita tapahtumia pahoinpitelynä, laittomana uhkauksena ja vahingontekona.

Espoolaiskoulun tapahtumat nousivat julkisuuteen pari viikkoa sitten. Tuolloin tosi tv -ohjelmista tuttu selvänäkijä Pia Polviander (aiemmin tunnettu nimellä Claudia Eve) julkaisi Facebookissa nauhoituksena pojalleen tulleen uhkailusoiton, jolla soittaja esittää erilaisia henkeen ja terveyteen kohdistuvia uhkauksia. Video keräsi tuhansia katselukertoja.

Pullolla päähän

Maahanmuuttajataustaiset nuoret ovat kiusanneet ja alistaneet koko kevään ajan Polvianderin poikaa, joka aloitti vuodenvaihteessa opiskelut Tiistilän koulussa uutena oppilaana.

– Aluksi kiusaaminen oli sellaista lätkimistä, ja jalkojen vetämistä alta. Sen jälkeen poikaani on kohdistunut jo suoraa fyysistä väkivaltaa, kuten vaatteiden repimistä ja potkimista.

– On ollut myös tilanne, jossa hänet työnnettiin ringin keskelle ja lyötiin pullolla päähän. Mikään ei viittaa siihen, että kiusaaminen ja väkivalta olisi loppumassa, Polviander sanoo.

Polviander tietää kiusaajien henkilöllisyyden.

– Sinne suuntaan ei ole mahdollista olla suoraan yhteydessä eikä se olisi edes järkevää. Parempi, että poliisi hoitaa tätä.

Apulaisrehtori: Ei syytä rikosilmoitukseen

Polviander oli aiemmin keväällä ensin suoraan yhteydessä koulun apulaisrehtoriin, jonka suhtautuminen asiaan yllätti. Polvianderin mielestä päähän lyömisestä olisi pitänyt tehdä rikosilmoitus.

– Apulaisrehtori vastasi minulle, ettei tapana ole tehdä rikosilmoitusta, koska vastaavia tapauksia on sattunut usein. Sanoin sitten, että tämä ei enää ole pelkkää kiusaamista vaan väkivaltaa, johon tulee puuttua. Apulaisrehtori ei ollut kanssani samaa mieltä, Polviander kertoo.

Suomessa oppilaalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Tämä lakiin kirjattu vaatimus velvoittaa opetuksen järjestäjiä useilla eri tavoilla kuten työturvallisuusmääräykset. Opettajien vastuulla on valvoa oppilaita koko sen ajan kun he ovat koulussa. Koulun yhteisen järjestyssäännön on myös oltava kaikkien oppilaiden tiedossa.

Opettaja ymmärtää, johto ei

Opettajalla on oikeus kohdistaa oppilaaseen kurinpidollisia toimia, kuten luokasta poistaminen, jos oppilas käyttäytyy häiritsevästi eikä tottele opettajan käskyä. Monella opettajalla on kuitenkin korkea kynnys rangaistusten käyttämiseen.

Polvianderin mielestä häiriökäyttäytymiseen puuttuminen ei ole tehokasta.

– Opettajilla ei ole riittäviä keinoja puuttua mihinkään. Rangaistuksia ei haluta käyttää, vaikka niihin olisi aihetta. Silti täytyy kiittää oman poikani luokanvalvojaa, joka on aina suhtautunut kaikkeen hyvin asiallisesti ja pyrkinyt ratkaisemaan asioita.

– Koulun johdossa kaikki toimenpiteet ovat sen sijaan tyssänneet, Polviander ihmettelee.

Koulu ei antanut kiusaajien nimiä

Polviander kertoo, kuinka kiusaaminen alkoi keväällä vaikuttaa koko perheeseen

– Suhtaudun uhkauksiin vakavasti, joten olemme kaikki nukkuneet huonosti. Iltaisin varmistan kahteen kertaan, että ovet ovat varmasti lukittuina.

Perjantaina 12. toukokuuta Polviander lopulta ilmoitti rehtorille, ettei poika tule enää kouluun. Samana päivänä Polviander julkaisi myös facebookissa puhelimeen tulleen uhkailusoiton ja teki itse rikosilmoituksen.

Rikosilmoitusta varten koulu ei suostunut antamaan edes kiusaajien oikeita nimiä, mutta Polvianderin tiedossa olivat kutsumanimet. Poliisi tutkii nyt koulussa sattuneita tapahtumia pahoinpitelynä, laittomana uhkauksena ja vahingontekona.

Syksyllä uuteen kouluun

Sen jälkeen tapahtumat saivat yllättävän käänteen, kun lastensuojeluviranomainen maanantaina soitti.

– Koulusta oli tehty lastensuojeluilmoitus vain sen vuoksi, että olin ilmoittanut, ettei poikani tule enää kouluun!

– Minulta kysyttiin, miten koejärjestelyt on tarkoitus hoitaa. Mielestäni tämä kertoo koulun johdon erikoisesta ajattelutavasta: siellä ollaan huolissaan muutamasta tekemättömästä kokeesta, mutta ei siitä että oppilas altistuu väkivallalle, Polviander kummastelee.

Polviander oli kuitenkin jo järjestänyt pojalleen mahdollisuuden osallistua valvotusti kokeisiin toisaalla. Syksyllä hän jatkaa opiskelua uudessa koulussa.

Ihmisten myötätunto yllätti

Polviander sanoo, että uhkailusoiton julkistamisen somessa tarkoitus oli aluksi herättää keskustelua ja purkaa asiaa tuttujen kanssa. Julkistamisesta seurasi kuitenkin valtavasti uusia yhteydenottoja.

– Ihmisten myötätunto on todella yllättänyt. Jopa sadat henkilöt ovat luvanneet tulla tarvittaessa turvaamaan perhettämme. Vaikka näin ikävästä asiasta on ollut kyse, tapaus osoittaa, että suomalaiset haluavat puhaltaa yhteen hiileen ja ratkaista yhteisiä ongelmia. Kiitos kaikille teille!

Koulukiusaamiseen on yleensä mahdollista puuttua koulun sisäisillä hallinnollisilla keinoilla. Rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana, mutta vahingonkorvausvastuu koskee kaiken ikäisiä henkilöitä.

Polvianderin pojalta on myös esimerkiksi rikottu polkupyörä ja revitty vaatteita, joten ainakin korvausten hakeminen kiusaajilta tulee kysymykseen. Polvianderin tiedossa ei ole, minkä ikäisiä kiusaajat ovat.

Miksi kiusattu joutuu lähtemään?

Perussuomalaisten kansanedustaja Tiina Elovaara teki viime vuonna lakialoitteen, jonka mukaan koulukiusaamistapauksissa kiusaajan pitäisi vaihtaa koulua – ei kiusatun. Polviander kannattaa aloitetta.

– Olen myös ehdottanut opettajille, että jos koulussa on tietty jengi, joka yhdessä kiusaa muita lapsia, niin kiusaajat pitäisi aina erottaa toisistaan. Siinä voi tietysti tulla byrokratia vastaan.

– Mutta ei voi olla oikeudenmukaista, että kiusattu on aina se, joka joutuu lähtemään ja kiusaajat sitten voivat jatkaa tutussa porukassa. Nykyinen käytäntö ei ole kohtuullinen, joten tässä tarvitaan muutos, Polviander sanoo.

PS-valtuutettu tarttui ongelmaan

Perussuomalaisten Espoon kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Teemu Lahtinen sai hänkin kiusaamistapauksesta tiedon sosiaalisen median kautta. Lahtinen otti välittömästi yhteyttä koulun rehtoriin.

– Lähetin hänelle sähköpostitse linkin kyseiseen Facebook-videoon ja tiedustelin, mistä tapauksessa on ollut kyse. En kuitenkaan saanut vastausta. Käsittääkseni asia on nyt poliisin tutkittavana ja siten tällä hetkellä pois koulun toimivallasta. Pidän tapahtumia erittäin valitettavina, Lahtinen sanoo.

Hän tiedusteli asiasta myös Espoon koulutoimen johtajalta, joka aikoi ottaa tapauksen selvitykseen.

– Koulutoimen johtaja suhtautui tähän asianmukaisella vakavuudella.

Lahtinen arvelee, että vastaavia, väkivaltaisia koulukiusaamistapauksia sattuu nykyään useammin kuin ennen.

– Tällaiset tapaukset ovat siinä mielessä arkipäiväistyneet, että näihin ei ehkä enää suhtauduta yhtä järkyttyneesti kuin aikaisemmin. Ainakin omassa nuoruudessani vakavat koulukiusaamistapaukset olivat valtakunnallisia uutisia.

Rehtori ei kommentoi: ”Asia on hoidossa”

Tiistilän koulun rehtori Mirja Pirinen ei halua lausua mitään vakavasta koulukiusaamistapauksesta tai siitä, mihin toimenpiteisiin koulussa on ryhdytty tapauksen johdosta.

– En voi kommentoida tätä muuten kuin että olemme hoitaneet asiaa yhdessä koulun ja näiden oppilaiden välillä. Poliisi selvittelee nyt asiaa.

Millä tavalla koulussanne pyritte yleisellä tasolla estämään koulukiusaamista?

– Meillä on nollatoleranssi koulukiusaamiseen. Kaikki asiat joita saadaan tietoon, selvitetään perusteellisesti. Koulussamme myös valvonta on hyvin järjestetty, eli oppilaat ovat muutenkin aika vähän valvomattomassa tilassa. Koulussamme on myös järjestyssääntö sekä erityinen kiusaamisenestosuunnitelma.

Onko kiusaamisen torjuminen riittävän tehokasta ja toimiiko se myös käytännössä?

– Kiusaaminen pystytään suurelta osalta estämään jo nyt. Kaikkiin paikkoihin ja tilanteisiin ei ehkä ole päästy, mutta kaikki tietoon tulleet tapaukset kyllä selvitetään.

ILKKA JANHUNEN