Helsingin Sanomat kirjoitti taannoin, että tuomioistuimen rikollisjärjestöiksi nimetyt jengit olisivat olleet mukana motoristien järjestämissä koulutapahtumissa liivit päällään.

Kaksi järvenpääläistä koulua peruuttivat Motoristit koulukiusaamista vastaan ry:n vierailut, kun Helsingin Sanomat kirjoittavat yhdistyksen liivijengikytköksistä.

Myöhemmin uutisoitiin, että myös Tuusulan kunta olisi kieltänyt yhdistyksen tilaisuudet alueen kouluissa. Todellisuudessa linjaus on ollut aina sama: yhdistys on tervetullut koululle, mutta rikollisjärjestöjen jäsenet liiveineen eivät.

”Toimenpide tehtiin Hesarin artikkelin takia”

Hesarin kirjoittaman jutun jälkeen Järvenpään kunnan perusopetusjohtaja Arja Korhonen ohjeisti, että MKKV ei ole toistaiseksi tervetullut alueen kouluihin vierailuille. Hesarin jutussa keskusrikospoliisin toteaa, että tuomioistuimen rikollisjärjestöiksi nimetyt jengit olisivat olleet mukana koulutapahtumissa liivit päällään.

Ennen Korhosen kieltoa kaksi järvenpääläistä koulua oli pyytänyt MKKV:n kouluihinsa puhumaan kiusaamisesta. Perusopetusjohtajan linjauksen takia vierailut peruutettiin.

– Toimenpide tehtiin Hesarin artikkelin takia, mutta myös sen vuoksi, koska aika ei riittänyt asian selvittämiseen. Jos on pienikin mahdollisuus, että rikollisryhmäksi nimettyjä henkilöitä on tulossa kouluun liivit päällä, emme voi sellaista sallia, Korhonen toteaa Perussuomalainen-lehdelle.

Korhonen tarkentaa, että rikollisjengin jäsenen pääsyä koululle ei voida kokonaan evätä, mutta liivit voidaan.

Lehtijuttu oli virheellinen

Moottoripyöräkerholaiset, jotka eivät ole tuomioistuimen mukaan todettu rikollisjärjestöihin kuuluviksi, saavat pitää koulualueella liivit päällään.

Järvenpään kouluvierailuiden peruuttamisen jälkeen Keski-Uusimaa uutisoi, että myös Tuusulan kunta olisi kieltänyt MKKV:n vierailut alueensa kouluissa. Tuusulan sivistystoimenjohtaja Esa Ukkola toteaa, että lehtijuttu oli virheellinen.

– Kaikilla kouluuntulijoilla on samat säännöt. Kouluun saa tulla, mutta pitää noudattaa pelisääntöjä.

Ukkola lisää, että on tietenkin vaikea pitää huolta osallistujien liivien käytöstä, jos heitä on useita kymmeniä.

– Koulun rehtorin on hankala selvittää, mitä symboleja liiveissä on, jos osallistujia on kymmeniä. Siksi on hyvä sopia yhteiset pelisäännöt.

Ukkola sanoo, että MKKV:n vastuuna on huolehtia, etteivät rikollisjärjestön jäsenet osallistu tapahtumiin liivit päällään.

Vetoomuksia vierailujen puolesta

Lokakuun alussa Järvenpään kaupunginjohtaja Erkki Kukkonen ja perusopetusjohtaja Korhonen vastaanottivat 330 nimen nettiadressin, jossa pyydettiin MKKV:n vierailuja mahdolliseksi.

Tuusulan kunta vastaanotti samankaltaisen vetoomuksen koulukiusaamista vastaan. Adressissa todetaan, että allekirjoittaneet moottoriurheiluseurat, motoristit, yhdistykset ja valtuustoryhmät eivät hyväksy kiusaamista ja samalla haluavat osoittaa kiusatuksi joutuneille tukensa. Adressissa toivotaan, että Keski-Uudenmaan kunnat ja kaupungit sallisivat MKKV:n vierailun alueen kouluihin.

Adressin kerääjä, tuusulalainen moottoripyöräilijä Pasi Huuhtanen (ps.) toteaa, ettei adressin tarkoituksena ollutkaan vaatia kunnan käytäntöjen muutoksia. Vetoomuksessa kirjoitetaan, että kouluilla on mahdollisuus päättää, ketkä eivät ole kouluille tervetulleita.

– Adressin tarkoituksena oli saada todelliselle asialle yhtä paljon huomiota kuin sekin, että MKKV:tä olisi kielletty vierailemasta kouluissa, Huuhtanen (kuvassa) toteaa.

MKKV ei ollut itse mukana adressin keräämisessä.

60 koulutapahtumaa joka vuosi

MKKV on vuonna 2013 perustettu voittoa tavoittelematon yhdistys. Nykyään MKKV käy vierailemassa ympäri Suomea 60 koulussa vuosittain.

MKKV:n vierailut toimivat aina saman kaavan mukaan. Motoristit tapaavat koulun läheisyydessä puoli tuntia ennen tilaisuutta ja kertaavat säännöt. Koululle ajetaan yhteisessä letkassa, ja oppilaat ovat heitä vastassa koulun pihalla. Tilaisuus aloitetaan koulun auditoriossa tai salissa MKKV:n hallituksen jäsenen pitämällä puheella. Viesti on aina sama.

– Kyllähän se on ihan tyhmää kiusata omiaan. Korostamme sitä, että joillekin lapsille koulu voi olla ainoa turvapaikka, jos kotona kaikki ei ole niin kuin pitäisi. Jos sekin turva-asema viedään pois kiusaamalla, nuorelle ei jää mitään.

Huuhtanen toteaa myös, että nuoret kyllä tietävät, että kiusaaminen on kiellettyä. MKKV:n ajatuksena onkin muuttaa lapsien asenteita.

– Haluamme kertoa nuorille, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia.

VERA MIETTINEN