Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Ari Koponen jatkaa taistelua kouluväkivaltaa vastaan. Nyt hän on jättänyt ensi vuoden budjettiin kaksi talousarvioaloitetta koulukiusaamiseen liittyen.

– Aion pitää tätä vakavaa aihetta pinnalla niin kauan kun tilanne kouluissa alkaa paranemaan. Ongelmakohtiin pitää pystyä puuttumaan ja valtion on hyödynnettävä kaikki keinot kansallisen koulukiusaamisongelman ratkaisemiseksi, kertoo kansanedustaja Ari Koponen.

Uusia toimintamalleja koulumaailmaan

Keravalla Killan koulussa toteutettiin vuonna 2018 pilottihanke, jossa terapia-alan ammattilainen tuotiin osaksi kouluyhteisöä vähentämään esimerkiksi syrjäytymistä ja kiusaamistilanteita. Pilotointi oli valtava menestys.

– Koulumaailmaan tulee jalkauttaa uusia toimintamalleja yhä vaativamman ja laajemmaksi kehittyvän kouluyhteisön tueksi, kuten Keravalla on tehty. Myös sivistysvaliokunta piti mietinnössään tärkeänä, että kunnat voivat kokeilla uusia toimintatapoja ja niistä saatujen kokemusten perusteella päätyä paikallisesti parhaiten toimiviin ratkaisuihin, Koponen sanoo.

Koponen toivoo, että pilottihankkeelle saadaan ensi vuodelle rahoitusta, jotta toiminnan testaamista päästäisiin kokeilemaan myös muilla paikkakunnilla.

Nykyiset kurinpitotoimet riittämättömiä

Kansanedustajat eduskunnassa ovat viime vuosien aikana ehdottaneet useasti, että yhteiskunnan on otettava selkeämpi ja entistä tiukempi ote kiusaamisongelman hoitamisessa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että koulua vaihtaisi kiusatun sijaan kiusaaja. Koposen mukaan nykyiset kurinpitotoimet erittäin raaoissa kiusaamistapauksissa ovat Suomessa riittämättömiä koulukiusaajan kannalta, eivätkä ne korjaa uhrille aiheutunutta vahinkoa.

– Äärimmäisissä kiusaamistilanteissa, joissa ainoaksi toimivaksi ratkaisuksi on nähty siirtää oppilas toiseen kouluun, on oppilaitosta vaihtanut yleensä uhri. Olisi oikeudenmukaisempaa, että koulua joutuisi vaihtamaan kiusaaja. Toivonkin miljoona euroa koulukiusaamisen vastaiseen toimintaan, jolla selvitetään ensi vuonna perusteellisesti uusia toimintatapoja koulukiusaamisen ehkäisemiksi, kuten mahdollisuutta saattaa koulutuksenjärjestäjä korvausvastuuseen, ehdottaa Koponen toisessa jättämässään talousarvioaloitteessa.

Suomen Uutiset