Koulukiusaaminen on puhuttanut jälleen eduskuntaa, kun Vantaalla tapahtunut kouluväkivallanteko tuli uutisotsikoihin.

Perussuomalaisten kansanedustajat ottivat vahvasti kantaa koulukiusaamista ja -väkivaltaa vastaan viime torstain kyselytunnilla. Kansanedustaja Jenna Simula nosti tuolloin esille myös kiusaamista lisäävät ilmiöt, kuten kyläkoulujen lakkauttamiset, avoimet oppimisympäristöt ja vieraskielisten lasten määrän hurjan kasvun.

Simula ei vakuuttunut opetusministerin antamista vastauksesta, ja jättikin tänään asiasta lisäksi kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

– Jättämässäni kirjallisessa kysymyksessä kysyn hallitukselta, millä keinoilla se tukee kyläkoulujen säilyttämistä. Nähdäkseni nykyisen opetussuunnitelman mukaiset avoimet oppimisympäristöt ja suuremmat kouluyksiköt ovat omiaan lisäämään kiusaamistapauksia, Simula perustelee.

Kyläyhteisössä välitetään toisista

Simulan mukaan kuntien tiukassa taloudellisessa tilanteessa pieniä kyläkouluja on lakkautettu ja lapset on siirretty suurempiin kouluyksiköihin, joissa lapset ja aikuiset eivät välttämättä edes juuri tunne toisiaan.

Kiusaamista voi olla tästä syystä vaikeampi huomata, eikä yhteisyydellä ole samanlaista sijaa kuin aiemmin.

– Kyläyhteisöissä ja kyläkouluissa usein koko kylä kasvattaa lapsia yhdessä. Moni vanhempi haluaakin lapsensa sellaiseen kouluun, joissa on perinteiset luokat ja luokkahuoneet sekä selkeä päivän kulku. Näkeekö hallitus lainkaan, millainen merkitys yhteisöllisyydellä on koulun ilmapiiriin ja turvallisuuteen? Mihin konkreettisiin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta kiusaamisongelmaan pystyttäisiin puuttumaan nykyisissä avoimissa oppimisympäristöissä? Simula kysyy.

Opetusministeri Li Anderssonin on vastattava jätettyyn kysymykseen kolmen viikon kuluessa.

SUOMEN UUTISET