

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Koponen laskisi liikuntapalvelujen verotusta: ”Suomalaisten liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle miljardeja”
Kansanedustaja Ari Koponen haluaa nostaa esiin liikuntapalveluiden epäselvän, tulkinnanvaraisen ja laajasti vaihtelevan verotuksen. Tarve liikuntalajien tasa-arvoisemmalle kohtelulle on ilmeinen, ja aihe puhuttaa eduskunnassa vuodesta toiseen, mutta siitä huolimatta lainvalmistelua yhtenäistämisestä ei ole tapahtunut.
Ari Koposen mukaan paras vaihtoehto olisi kaikki liikuntapalvelut kattava yhteinen alv-kanta, sillä verotus nähdään yhtenä suurimmista ongelmista liikunta-alan yritystoiminnassa. Osaan liikuntapalveluista sovelletaan 10 %:n arvonlisäverokantaa (esim. ryhmäliikunta, eri tanssilajit ja jooga), mutta opettamiseen tai ohjaamiseen liittyviin palveluihin sovelletaankin yleistä 24 %:n verokantaa (esim. tennistunnit, juoksukoulu ja personal trainer -palvelut).
– Sirpa Paatero on kirjallisessa kysymyksessään vuonna 2018 toivonut selkeytystä alv-kantoihin. Silloinen valtiovarainministeri Petteri Orpo on vastannut, että ”liikuntapalvelujen verokohtelua tulee pyrkiä selkeyttämään ja varmistaa, että verotuskäytäntö on mahdollisimman yhtenäistä”. Paatero toimii Sanna Marinin hallituksessa ministerinä, miksei hän nyt edistä asiaa? ihmettelee Koponen.
Osat vaihtuivat
Hiljattain osat ovat vaihtuneet, sillä tänä kesänä vuorostaan joukko kokoomuksen kansanedustajia on kirjallisessa kysymyksessä toivonut tasa-arvoista alv-kohtelua eri liikuntamuotojen välille. Puolueen puheenjohtaja, Petteri Orpo, on jättäytynyt ryhmän yhteisestä kysymyksestä pois.
Tilanteesta tekee entistä erikoisemman se, että maamme istuvan hallituksen antama vastaus on sanasta sanaan identtinen Petteri Orpon kaksi vuotta aiemmin kirjoittaman vastauksen kanssa.
– Eiköhän asiaa ole vihdoin syytä viedä lainvalmisteluun. Olen jättänyt hallitukselle toimenpidealoitteen alv-kantojen selkeyttämiseksi, ilmoittaa Koponen.
Liikkumattomuudella merkittävät kustannusvaikutukset
Liikkumattomuus on vakava kansanterveydellinen haaste, jonka kustannusvaikutukset ovat vuositasolla Suomessa yli 3 miljardia euroa terveydenhuollon suorissa kustannuksissa, menetettyinä työpanoksina, ikääntyneiden hoivakuluina, syrjäytymisenä sekä sosiaalikulujen kasvuna.
– Panostus hyvinvointiin ja liikuntaan maksaisi itsensä moninkertaisesti takaisin kansanterveyshyötyinä. Liikuntapalveluiden alv-kantojen alentaminen olisi juuri tällainen toimi. Varsinkin koronapandemian myötä niin nuorten kuin aikuistenkin harrastuksiin liittyen suurena haasteena on toiminnan jatkuminen sekä harrastus- ja kilpailumahdollisuuksia tarjoavien seurojen ja yritysten toiminnan turvaaminen, lopettaa Koponen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hoivakulut verotuskäytännöt liikkumattomuus liikuntapalvelut koronapandemia harrastukset Sirpa Paatero Ari Koponen kirjallinen kysymys sosiaalietuudet liikunta Kansanterveys hyvinvointi toimenpidealoite Arvonlisävero Sanna Marin Syrjäytyminen Petteri Orpo Terveydenhuolto Kokoomus verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Lasten liikunta- ja harrastusolot turvattava koronarajoitusten aikana

Remontti-Reiska lähtee kuntavaaleihin perussuomalaisten ehdokkaana: ”Nukun yöni paremmin, jos olen edes yrittänyt vaikuttaa asioihin”

Elomaa: Liikkumattomuudesta valtavat taloudelliset ja inhimilliset haitat vuosittain

Elomaa toisi personal trainerit kuntiin hoitamaan etenkin vanhuksia: ”Liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle miljardeja”

Valtuutettu Makkonen haluaa Helsinkiin lisää liikuntapainotteisia kouluja: ”Eikö jokainen koulu voisi olla lähiliikuntakoulu?”

Liikunnan merkitystä ei saa aliarvioida koronarajoituksista päätettäessä – Elomaa: Kuntosalit eivät ole koronalinkoja

Kansanedustaja Elomaalle liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristi

Kike Elomaa vaatii hallitukselta järeitä toimia liikuntapolitiikan saralla, jotta saadaan koko kansa kuntoon

Purra Urheilugaalan puheenjohtajatentissä: Venäjällä ei ole asiaa olympialaisiin 2024
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää