Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa on vastaanottanut 9.6.2022 hänelle myönnetyn liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristin. Kyseinen tunnustus myönnetään suomalaisen urheilun ja liikuntakulttuurin edistämisestä. Elomaa on ollut naisten kehonrakennuksen suomalainen pioneeri ja myöhemmin kansanedustajana ollut mukana aktiivisesti liikuntapolitiikassa.

– Olen otettu tästä kunnianosoituksesta. Urheilu on ollut aina osa elämääni ja aion puhua liikunnan ja terveellisten elämäntapojen puolesta jatkossakin, Kike Elomaa sanoo.

Elomaalla on takanaan pitkä ja menestyksekäs ura kehonrakennuksessa. Urheiluharrastus alkoi jo hyvin nuorena, jolloin Kike edusti Lokalahden Leiskua yleisurheilussa.

– Maatilan flikkana fyysinen työ tuli minulle tutuksi jo hyvin lapsena. Niihin aikoihin myös urheiltiin paljon vapaa-ajalla. Tämä oli hyvä tausta urheilussa pärjäämiselle. Kimmo Elomaa huomasi potentiaalini ja alkoi valmentaa minua kohti kovempia koitoksia.

Treenaaminen elämäntapana

Yhteistyö Kimmon kanssa poiki suurta menestystä, jonka kruunasi Philadelphiassa Yhdysvalloissa voitettu Miss Olympia titteli vuonna 1981. Kilpailu on IFBB-liiton alainen, joka on kehonrakennuksen suurin liitto jossa on edustettuna 200 maata. Voittoa seurasi kolmossija samassa kilpailussa vuonna 1982. Suurimmat saavutukset ennen ammattilaisuutta olivat EM-kulta Lontoossa (1981) ja World Games voitto Santa Clarassa Yhdysvalloissa (1981).

– Treenaaminen oli kovaa hommaa ja oikeastaan elämäntapa. Ilman tinkimätöntä työtä ei menestystä olisi tullut.

Kehonrakennusuran aikana ja sen jälkeenkin Kike on kiertänyt avaamassa liikuntasaleja ympäri Suomea ja maailmalla sekä kiertänyt paljon erilaisissa liikunta-alan tapahtumissa. Hän on myös julkaissut paljon liikunta- ja terveysaiheisia kirjoja ja muuta materiaalia. Lisäksi Elomaa on keskittynyt aina tähän päivään saakka erilaisten terveys- ja liikuntaluentojen vetämiseen sekä ihmisten ohjaamiseen ja opastamiseen liikunnan parissa.

– Itse pidän tärkeimpänä saavutuksena liikuntakulttuurin kannalta kuntosalibuumin vauhdittamista 80-luvulla. Olen myös käsikirjoittanut ja vetänyt kymmenosaisen Kiken kanssa kuntoon- nimisen sarjan AlfaTv:lle vuonna 2020.

”Suurin kiitos kuuluu Kimmolle”

Elomaa on ollut yli kymmenen vuotta aktiivisesti mukana suomalaisessa liikuntapolitiikassa ja ollut Valtion liikuntaneuvoston jäsen jo vuodesta 2011 lähtien. Kansanedustajana hän on laatinut vuosien saatossa lukuisia valtiopäivätoimia liikunnan edistämiseksi.

– Liikuntapolitiikka määrittää raamit liikunnan harrastamiselle tässä maassa. Siksi se on tärkeää ja olen kansanedustajan työssäni pyrkinyt edistämään liikuntaa joka käänteessä. Liikkumattomuuden haaste kasvaa vuosi vuodelta terveysongelmien lisääntyessä ja väestön ikääntyessä, joten liikunnan asemaa päätöksentekokoneistossa on nostettava. Tämän eteen tulen paiskimaan hommia jatkossakin.

– Suurin kiitos urheilumenestyksestäni kuuluu viime vuonna menehtyneelle miehelleni Kimmo Elomaalle. Ilman hänen rautaista valmennusosaamistaan ei olisi pokaaleja tuotu kotiin. Minun lisäkseni hän valmensi useita muita eri lajien maailmanmestareita. Vielä tätäkin merkittävämpi asia oli punttisalilla syttynyt elinikäinen rakkaustarina.

SUOMEN UUTISET