

Hiihtäjiä Espoon Oittaalla 17. joulukuuta 2022. / LEHTIKUVA
Elomaa: Suomalaiset on saatava liikkeelle hinnalla millä hyvänsä
Lasten ja nuorten liikkumattomuus nousi vahvasti esille viime vuoden puolella Move!-mittauksen tulosten julkaisun jälkipyykkinä. Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva “Kike” Elomaa on huolissaan suomalaisnuorten heikosta kunnosta ja fyysisestä suorituskyvystä.
Move! testaa lasten ja nuorten fyysistä toimintakykyä, ja heikot tulokset herättivät laajalti huolta suomalaisnuorten jaksamisesta. Suppeana yhteenvetona voidaan todeta, että huono fyysinen suorituskyky haittaa jo monien nuorten arjen toimintakykyä.
– Yhteiskunnan kannalta olisi kriittistä saada vuosia jatkunut fyysisen toimintakyvyn laskeva trendi katkaistua. Heikko fyysinen kunto on vakava uhka suomalaisten hyvinvoinnille, jaksamiselle ja työkyvylle. Edellä mainittuihin liittyvät ongelmat puolestaan maksavat valtiolle pitkän pennin, kertoo Kike Elomaa.
Kroppa ja mieli kuntoon
Kroppa tarvitsee liikuntaa, eikä siitä tutkimustulosten valossa ole haittaa mielellekään. Liikuntatottumuksia on yhtä paljon kuin ihmisiäkin. Usein vertaillaan kovasti eri lajeja ja kuntoilumuotoja keskenään. Elomaan mielestä kaikki liikunta on hyvää liikuntaa, eikä pidä myöskään unohtaa arkiliikunnan merkitystä terveyden kannalta.
– Arjen pikku siirtymät ja askareet ovat yllättävän isossa roolissa liikkeen kokonaismäärän suhteen. Myös jalan tai pyörällä taitettavat työmatkat ovat varsinainen terveysteko. Lasten ja nuorten kohdalla arkiliikunnan, leikin ja pelin lisäksi liikuntaharrastusten merkitys on suuri.
– Liikunnan vaikutukset ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin ovat tuntuvat. Liike on tutkitusti oiva lääke myös kasvaviin mielenterveysongelmiin. Liikunnan sosiaalinen puoli on myös äärimmäisen tärkeä. Monissa liikuntaharrastuksissa korostuu yhdessä tekeminen, ja eri lajit tuovat yhteisen mielenkiinnon kohteen jakavia ihmisiä yhteen. Liikunta onkin Suomen suurin kansanliike, ja sen yhteiskunnallista arvoa ei voi rahassa mitata, Elomaa sanoo.
Kansanterveys tarvitsee liikuntaa
Ainoa kestävä ratkaisu terveydenhuollon jatkuvasti kasvaviin kustannuksiin on pyrkiä edistämään terveellistä elämäntapaa, jossa myös liikunta on väistämättä keskeisessä roolissa. Kansanterveys tarvitsee liikuntaa. Liikunnan edistäminen on luonteeltaan poikkihallinnollinen haaste.
– Esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla vaikutetaan koululiikunnan tuntimääriin, ja liikenne- ja viestintäministeriö määrittelee suuntaviivoja muun muassa kevyen liikenteen väylien rakentamiseen liittyen. Liikkumisvaikutuksia tulisikin pohtia kaikessa päätöksenteossa nykyistä enemmän.
– Samanaikaisesti opetus- ja kulttuuriministeriön tulisi ottaa selvä vetovastuu liikuntapäätöksenteon johtamisesta yli ministeriörajojen. On myös päivänselvää, että valtakunnallinen liikkumisen edistäminen tulee edellyttämään valtiolta nykyistä enemmän rahaa.
– Valtion tasolla tulee myös miettiä liikunnan edistämistä liikkumista vähentävien seikkojen kautta. Arki on sähköistynyt vauhdilla ja saanut ihmiset entistä passiivisemmiksi monin tavoin. Kuinka paljon esimerkiksi sähköpotkulautojen yleistyminen on vähentänyt kävelyn tai pyöräilyn määrää? Elomaa kysyy.
Islannin malli käyttöön
Elomaa nostaa esille muutamia käytännön keinoja liikunnan edistämiseksi. Koululiikuntatunteja on tällä hetkellä aivan liian vähän. Liikuntatuntien määrä ei paljoa auta tällä hetkellä viikoittaisten liikuntasuositusten täyttämisessä.
– Lukion kurssimuotoisuus aiheuttaa puolestaan sen, että vähäiset liikuntatunnit keskittyvät muutamaan ajanjaksoon ja muulloin koululiikuntaa ei käytännössä ole lainkaan. Liikuntaa tulisi olla lukujärjestyksessä aina, sillä varastoon ei voi liikkua. Myös ammattikoulujen sekä korkeakoulujen liikuntaan tulisi satsata nykyistä enemmän.
– Harrastamisen hintaan on tultava helpotusta. Myös liikunnan harrastusmahdollisuuksia tulee kehittää esimerkiksi laajentamalla Harrastamisen Suomen malli -tyyppistä toimintaa. Liikuntapainotteista iltapäiväkerhotoimintaa on lisättävä kaikkialla Suomessa. Meilläkin tulisi tavoitella niin sanottua ”Islannin mallia”, jossa yhteiskunta ottaa suuren roolin lasten ja nuorten liikuttajana tukemalla eri lajien harrastamista ja organisoimalla jopa kyytejä harrastusten ja kodin välillä, Elomaa esittää.
Pyörät pyörimään heti
Koska liikuntatottumukset omaksutaan parhaiten nuorena, olisi erityisen tärkeää lisätä liikuntaa myös varhaiskasvatuksessa. Varttuneemmille ihmisille tulisi puolestaan järjestää ohjattua liikuntatoimintaa sekä tarjota laadukasta terveysneuvontaa. Paikoin hitiksi nousseet ostoskeskuskävelyt ovat hyvä esimerkki iäkkäämpien ihmisten liikuttamisesta.
– Liikunnallisen elämäntavan vahvistamiseen tulisi panostaa entistä enemmän myös Puolustusvoimissa, sillä se lisää myös valmiuksia puolustaa isänmaata. Varusmiesten heikkoon kuntoon on korkea aika puuttua määrätietoisesti. Liikunnan asemaa pitäisi vahvistaa kaiken muun lisäksi aktiivisella markkinoinnilla esimerkiksi erilaisten kampanjoiden kautta.
– Jokainen liikkuessa vuotanut hikipisara valuu kansanterveyden laariin. Terveyshaasteet ovat suuret ja terveydenhuollon menojen nousupaine kova. Myös terveydenhuollon kantokyvyn rajoista on syytä olla huolissaan. Samoin työkyvyn laajamittainen romahdus on varteenotettava uhkakuva. Terveyshaittojen ennaltaehkäisyyn olisi panostettava nyt voimalla, jos asioihin halutaan muutosta tulevaisuudessa. Pyörät on saatava pyörimään heti, ennen kuin liikkumattomuus räjähtää aivan käsiin, Elomaa päättää.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työkyky huono fyysinen kunto terveydenhuollon menot liikkumattomuus jaksaminen opetus- ja kulttuuriministeriö liikunta Liikenne- ja viestintäministeriö Kansanterveys hyvinvointi Puolustusvoimat Ritva ”Kike” Elomaa mielenterveys Terveys Lapset ja nuoret
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kansanedustaja Elomaalle liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristi

Kike Elomaa vaatii hallitukselta järeitä toimia liikuntapolitiikan saralla, jotta saadaan koko kansa kuntoon

Valtuutettu Makkonen haluaa Helsinkiin lisää liikuntapainotteisia kouluja: “Eikö jokainen koulu voisi olla lähiliikuntakoulu?”

Liikunnan merkitystä ei saa aliarvioida koronarajoituksista päätettäessä – Elomaa: Kuntosalit eivät ole koronalinkoja

Purra Urheilugaalan puheenjohtajatentissä: Venäjällä ei ole asiaa olympialaisiin 2024

Elomaa ja Koponen: Hallitusohjelman kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopoliittiset kirjaukset edistävät koko kansakunnan hyvinvointia

Liikunta lisää kykyjämme ja säästää yhteisiä eurojamme – Strandman: Liikkumattomuuden hintalappu on maassamme lähes 4 miljardia euroa

Liikkumattomuus on vakava yhteiskunnallinen ongelma – Elomaa: “Liikunta on henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin – siis oikeastaan kaiken – perusta”

Liikkumattomuus maksaa Suomelle miljardeja vuodessa – Suomi liikkeelle -ohjelma laittaa suomalaiset liikkeelle
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää