Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa haluaisi tuoda kunto-ohjaajat eli personal trainerit kuntiin kuntouttamaan etenkin ikääntyviä ja vähän liikkuvia asukkaita.

– Tällä on suuri merkitys, koska liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle UKK-instituutin mukaan jopa 2-4 miljardia euroa vuodessa, Elomaa perustelee.

Ennaltaehkäisevä työ jää kunnille

Tämä on ajankohtaista juuri nyt, kun sote-uudistus siirtää perus- ja erikoissairaanhoidon kunnilta maakuntien hoidettaviksi. Ennaltaehkäisevä työ jää kuitenkin yhä kunnille. Kuntien pitäisi muistaa tämä muun muassa vanhusten kuntouttamisessa.

Elomaa on opastanut ihmisiä liikkumaan jo 30 vuotta. Tiedot ja taidot hän hankki nuoruudessaan huipputason kehonrakentajana. Eduskunnassa hän toimii valtion liikuntaneuvoston varapuheenjohtajana sekä jäsenenä juuri toimintansa aloittaneen Harry Harkimon johtamassa valtion liikuntatyöryhmässä.

Liikkumattomien osuus on kasvanut

Onko tarkoitus, että ikääntyvät ihmiset näyttäisivät pian samantapaisilta kuin Elomaa itse, joka on kovassa kunnossa ja harjoittelee yhä säännöllisesti?

– Ei aivan, mutta ihmiset pitäisi saada liikkumaan. Ihmiset eivät saa enää liikuntaa työssä eivätkä vapaa-aikana. Pieni osa kansasta liikkuu paljon, mutta vähän liikkuvien osuus kansasta on kasvanut. Siinä välissä olevienkin osuus ja kunto on heikentynyt, Elomaa murehtii.

Hän teki kesällä myös kirjallisen kysymyksen liikkumattomuuden vähentämisestä kunnissa. Hallitus tukee jo nuorten liikuntaa Liikkuva koulu –hankkeella ja opetus- ja kulttuuriministeriö tukee koulujen harrastetunteja kahdella miljoonalla eurolla.

– Samalla pitäisi muistaa myös ikääntyvä väestö. Satakunnan Karvialla saatiin hiljattain hyviä kokemuksia kunto-ohjaajan palkkaamisesta, Elomaa kertoo.

Kunto-ohjaajat tienaisivat kulunsa

Elomaan esityksessä sukupolvet löisivät kättä keskenään ja investointi säästäisi omat kulunsa, kun vanhusten terveys paranisi.

– Personal trainer on suosittu ammatti ja koulutus varsinkin nuorten keskuudessa. He tarvitsevat työtilaisuuksia ja valmiita ammattilaisia on jo kortistossa asti. Heitä tarvittaisiin innostamaan juuri heitä, jotka eivät muuten tulisi ohjattuun liikuntaan.

Elomaa esittää etsivän nuorisotyön kaltaista mallia, jossa liikuntaa harrastavat ihmiset ja kunto-ohjaaja tulisivat jopa suoraan kotiin innostamaan ja neuvomaan liikkumisessa. Kunto-ohjaaja voisi pitää liikuntatunnin vaikka kotipirtissä.

Omaa kuntoa ei tarvitse ujostella

Elomaa kertoo, että varsinkin ikääntyvät ihmiset voivat ujostella tuloa liikuntaryhmiin. He voivat arastella varusteiden puutteita tai huonoa kuntoa, ylipainoa tai kipeitä niveliä. Siksi he eivät hakeudu kuntosaleille, jotka ovat nousseet nuorten suosioon.

– Mutta juuri näiden vaivojen ja puutteiden takia juuri heidän pitäisi liikkua ja harjoitella, Elomaa painottaa.

Ylipainoa ei pidä ujostella – ihminen voi olla ylipainoinen, mutta silti hyväkuntoinen. Se onnistuu, kun ihminen liikkuu – ja se on terveydelle ja hyvinvoinnille todella tärkeää. Samalla voi toki ylipainokin pienentyä.

– Siihen ei tarvita hienoja vaatteita tai harrastusvälineitä! Minä voin suunnitella ohjelman, jolla voi harjoitella omalla kropallaan, ilman painoja ja varusteita. Kunto-ohjaajaa tarvitaan innostamaan ihmisiä liikuntaan, hänen pitäisi temmata ihmiset mukaansa. Suuressa kunnassa heitä voisi olla enemmän. Liikunnassa on tärkeää myös sosiaalinen puoli, Elomaa suunnittelee.

– Heidän palkkaamisensa ei kaataisi kuntien taloutta. Ja kun ihmisten kunto paranee, heidän palkkansa tulisi monin verroin takaisin kulujen säästymisen muodossa. Tätä pitäisi kokeilla, ohjaajia pitäisi palkata ainakin vuodeksi ja tutkia tulokset, Elomaa esittää.

Kokeilukulttuurin kehittäminen kuuluukin hallituksen ohjelmiin ja monta kokeilua on jo alkamassa.

Yle voisi tulla mukaan

Elomaa esittää myös, että Yleisradio voisi näyttää ikääntyville sopivia liikuntaohjelmia vaikkapa aamuohjelmissa, joita ikääntyneet katsovat paljon. Ohjelmia on kyllä lapsille ja nuorille, mutta ei vanhoille, mikä harmittaa Elomaata.

– Näyttäminen merkitsee nimittäin paljon, henkilökohtaisesti vielä enemmän. Sähköpostilla neuvominen ei riitä. Näyttäminen on tärkeää. Minultakin kysytään usein, miten pitäisi liikkua. Vastaan siihen, että tulkaa autotalliini niin minä näytän, Elomaa kertoo.

Veli-Pekka Leskelä