

Elomaa toisi personal trainerit kuntiin hoitamaan etenkin vanhuksia: ”Liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle miljardeja”
Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa haluaisi tuoda kunto-ohjaajat eli personal trainerit kuntiin kuntouttamaan etenkin ikääntyviä ja vähän liikkuvia asukkaita.
– Tällä on suuri merkitys, koska liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle UKK-instituutin mukaan jopa 2-4 miljardia euroa vuodessa, Elomaa perustelee.
Ennaltaehkäisevä työ jää kunnille
Tämä on ajankohtaista juuri nyt, kun sote-uudistus siirtää perus- ja erikoissairaanhoidon kunnilta maakuntien hoidettaviksi. Ennaltaehkäisevä työ jää kuitenkin yhä kunnille. Kuntien pitäisi muistaa tämä muun muassa vanhusten kuntouttamisessa.
Elomaa on opastanut ihmisiä liikkumaan jo 30 vuotta. Tiedot ja taidot hän hankki nuoruudessaan huipputason kehonrakentajana. Eduskunnassa hän toimii valtion liikuntaneuvoston varapuheenjohtajana sekä jäsenenä juuri toimintansa aloittaneen Harry Harkimon johtamassa valtion liikuntatyöryhmässä.
Liikkumattomien osuus on kasvanut
Onko tarkoitus, että ikääntyvät ihmiset näyttäisivät pian samantapaisilta kuin Elomaa itse, joka on kovassa kunnossa ja harjoittelee yhä säännöllisesti?
– Ei aivan, mutta ihmiset pitäisi saada liikkumaan. Ihmiset eivät saa enää liikuntaa työssä eivätkä vapaa-aikana. Pieni osa kansasta liikkuu paljon, mutta vähän liikkuvien osuus kansasta on kasvanut. Siinä välissä olevienkin osuus ja kunto on heikentynyt, Elomaa murehtii.
Hän teki kesällä myös kirjallisen kysymyksen liikkumattomuuden vähentämisestä kunnissa. Hallitus tukee jo nuorten liikuntaa Liikkuva koulu –hankkeella ja opetus- ja kulttuuriministeriö tukee koulujen harrastetunteja kahdella miljoonalla eurolla.
– Samalla pitäisi muistaa myös ikääntyvä väestö. Satakunnan Karvialla saatiin hiljattain hyviä kokemuksia kunto-ohjaajan palkkaamisesta, Elomaa kertoo.
Kunto-ohjaajat tienaisivat kulunsa
Elomaan esityksessä sukupolvet löisivät kättä keskenään ja investointi säästäisi omat kulunsa, kun vanhusten terveys paranisi.
– Personal trainer on suosittu ammatti ja koulutus varsinkin nuorten keskuudessa. He tarvitsevat työtilaisuuksia ja valmiita ammattilaisia on jo kortistossa asti. Heitä tarvittaisiin innostamaan juuri heitä, jotka eivät muuten tulisi ohjattuun liikuntaan.
Elomaa esittää etsivän nuorisotyön kaltaista mallia, jossa liikuntaa harrastavat ihmiset ja kunto-ohjaaja tulisivat jopa suoraan kotiin innostamaan ja neuvomaan liikkumisessa. Kunto-ohjaaja voisi pitää liikuntatunnin vaikka kotipirtissä.
Omaa kuntoa ei tarvitse ujostella
Elomaa kertoo, että varsinkin ikääntyvät ihmiset voivat ujostella tuloa liikuntaryhmiin. He voivat arastella varusteiden puutteita tai huonoa kuntoa, ylipainoa tai kipeitä niveliä. Siksi he eivät hakeudu kuntosaleille, jotka ovat nousseet nuorten suosioon.
– Mutta juuri näiden vaivojen ja puutteiden takia juuri heidän pitäisi liikkua ja harjoitella, Elomaa painottaa.
Ylipainoa ei pidä ujostella – ihminen voi olla ylipainoinen, mutta silti hyväkuntoinen. Se onnistuu, kun ihminen liikkuu – ja se on terveydelle ja hyvinvoinnille todella tärkeää. Samalla voi toki ylipainokin pienentyä.
– Siihen ei tarvita hienoja vaatteita tai harrastusvälineitä! Minä voin suunnitella ohjelman, jolla voi harjoitella omalla kropallaan, ilman painoja ja varusteita. Kunto-ohjaajaa tarvitaan innostamaan ihmisiä liikuntaan, hänen pitäisi temmata ihmiset mukaansa. Suuressa kunnassa heitä voisi olla enemmän. Liikunnassa on tärkeää myös sosiaalinen puoli, Elomaa suunnittelee.
– Heidän palkkaamisensa ei kaataisi kuntien taloutta. Ja kun ihmisten kunto paranee, heidän palkkansa tulisi monin verroin takaisin kulujen säästymisen muodossa. Tätä pitäisi kokeilla, ohjaajia pitäisi palkata ainakin vuodeksi ja tutkia tulokset, Elomaa esittää.
Kokeilukulttuurin kehittäminen kuuluukin hallituksen ohjelmiin ja monta kokeilua on jo alkamassa.
Yle voisi tulla mukaan
Elomaa esittää myös, että Yleisradio voisi näyttää ikääntyville sopivia liikuntaohjelmia vaikkapa aamuohjelmissa, joita ikääntyneet katsovat paljon. Ohjelmia on kyllä lapsille ja nuorille, mutta ei vanhoille, mikä harmittaa Elomaata.
– Näyttäminen merkitsee nimittäin paljon, henkilökohtaisesti vielä enemmän. Sähköpostilla neuvominen ei riitä. Näyttäminen on tärkeää. Minultakin kysytään usein, miten pitäisi liikkua. Vastaan siihen, että tulkaa autotalliini niin minä näytän, Elomaa kertoo.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.