PS ARKISTO
Liikkumista rajojen sisällä ei voi radikaalisti rajoittaa, jos rajat vuotavat – Purra: “Rajojen yli tulee edelleen virusta”
Perustuslakivaliokunta tyrmäsi eilen hallituksen esityksen liikkumisrajoituksista ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta evästyksin, että hallituksen esitystä on muutettava siten, että siinä määritellään täsmällisemmin ne asiat, jotka ovat kiellettyjä. Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra katsoo, että kaatunut esitys oli samalla arvovaltakysymys pääministeri Marinille.
Pääministeri Sanna Marin ilmoittikin eilen, että hallitus vetää pois eduskunnasta lakiesityksen liikkumisrajoituksista.
Perussuomalaisten kansanedustajan, puolueen 1. varapuheenjohtajan Riikka Purran mukaan perustuslakivaliokunnan ratkaisu lakiesitykseen oli yllätyksetön, ja lopputuloksen saattoi päätellä jo ennen valiokuntakäsittelyä julkisuudessa annetuista asiantuntijalausunnoista.
– Pääministeri oli itse sanonut, että hän haluaa nimenomaan iskeä lekalla epidemian leviämiseen ja tartuntoihin. Tässä tapauksessa se ei vain toiminut, sillä esityksen todettiin olevan perustuslain vastainen, ja siellä oli myös useita muita ongelmia.
– Käsittelyssä todettiin myös, että esitys ei olisi ollut parhaalla mahdollisella tavalla vaikuttava, eli perusoikeuksiin, kuten elinkeinovapauteen ja elinkeinon harjoittamiseen, merkittävästi puuttuvat toimet eivät kuitenkaan olisi vaikuttaneet sinne, minne niiden haluttiin vaikuttavan. Tällä hetkellähän suurimmat ongelmat ovat ihmisten yksityisissä tapaamisissa kuten esimerkiksi kotibileissä, kauppakeskuksissa ja telakoilla, Purra sanoi tänään tv:ssä Ylen aamussa.
Erätappio hallitukselle
Ylen aamussa nähtiin myös hallituspuolueiden kansanedustajat Antti Kurvinen (kesk.) ja Antti Lindtman (sd.). Kurvinen totesi, että lakiesitys perustui terveysviranomaisten suosituksiin ja että perustuslakivaliokuntaan on aiemmin pysähtynyt muitakin lakiesityksiä. Kurvinen kuitenkin myönsi, että esitys ei soveltunut Suomen järjestelmään, joten on mietittävä muita keinoja. Lindtman puolestaan kuvasi tapahtumia hallituksen ”erätappioksi”.
Purra arvioi, että lakiesitys oli samalla arvovaltakysymys Marinille.
– Pääministeri oli henkilökohtaisesti jopa useaan otteeseen etukäteen korostanut liikkumiskieltoesitystä ja liikkumisrajoituksia, ja tämä myös aiheutti ristivetoa ja ongelmia hallituksen sisällä.
– Kaikki puolueet eivät olleet ainakaan heti valmiita nielemään tällaista pakettia, eli valmistelun kannalta tässä on ollut etukäteen havaittavissa monenlaisia ongelmia, sekä poliittisesti että oikeudellisesti. Toki perustuslakivaliokunnan toiminnassa toistuvasti näkyy se, että perusoikeustulkinnat ovat tiukkoja.
– Toisaalta, kuten oppositio on toistuvasti huomauttanut, rajojen yli meille tulee edelleen virusta, eikä tämä asia ole vieläkään ratkennut. Tämä on ongelma myös hallituksen tämän esityksen yhteydessä, koska me emme voi radikaalisti rajoittaa ihmisten liikkumista maan rajojen sisällä, ellemme ole samalla huolehtineet siitä, että virusta ei pääse maahan rajojen yli, Purra sanoi.
Perussuomalaiset pysyy suosituimpana puolueena
Perussuomalaiset nousi tänään kärkipaikalle Ylen uusimmassa puoluekannatusmittauksessa. Kannatusmittauksen mukaan perussuomalaisten kannatus on noussut 0,3 prosenttiyksikköä kokonaiskannatuksen ollessa nyt 19 prosenttia.
Purra huomautti, että perussuomalaisten suosio on noussut vakaasti jo pitkään.
– On selvää, että perussuomalaiset on vahvistamassa asemiaan kuntapuolueena. Valtakunnallisesti olemme jo huipulla, mutta toivon mukaan kesäkuun vaaleissa nousemme myös kunnissa ja teemme historian parhaan kuntavaalituloksen.
Purran arvion mukaan perussuomalaisten kannatusnousun takana on myös yleispoliittisia tekijöitä.
– Myös hallituksen tietty kompurointi näkyy galluptuloksessa.
SDP putosi Ylen kannatuksessa kolmanneksi. Keskusta on jumiutunut kauas perussuomalaisten taakse reilun 12 prosentin kannatuksellaan.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Ylen aamu ulkonaliikkumiskielto liikkumisrajoitukset elinkeinonvapaus koronakriisi koronavirus Antti Kurvinen rajakontrolli Riikka Purra Puoluekannatus Antti Lindtman Sanna Marin perustuslakivaliokunta Perustuslaki
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra kehottaa hallitusta hankkimaan ripeästi rokotteita – ”Pitääkö kaikessa olla aina EU:n selän takana?”
Junnila vaatii hallitusta luopumaan ulkonaliikkumiskielloista: “Hallituksen on vedettävä esitys pois”
Perussuomalaiset: Liikkumisrajoitusfarssi antaa pöyristyttävän kuvan hallituksen lainvalmistelusta
Perussuomalaiset: Liikkumisrajoituksilla dramaattiset seuraukset – ja rajat vuotavat edelleen
Leena Meri: Testitodistukset käyttöön rajoilla
Hallituksen ympäristöpolitiikka etenee – Purra: Espanjalainen jättiyhtiö ja latvialaiset kuskit suomalaisten tilalle
Verotukselliset syyt vaihtavat telakkatyöntekijät puolen vuoden välein – Purra: Ulkomaalaisilla huomattava yliedustus tartunnoissa
Viikon suosituimmat
Halla-aho: Arvelen, että moni muukin kuin persukansa alkaa ymmärtää Ylen prioriteetteja – ”Leikkausvaraa riittää myös tulevaisuudessa”
Samana päivänä kun maltilliset leikkaukset julkistettiin, Yle ilmoitti aloittavansa somalin- ja arabiankielisen uutispalvelun.
Antikainen: Yle on väärässä – uutiset somaliaksi ja arabiaksi eivät auta sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan
Torstaina 12.9. Yle ilmoitti aloittavansa arabian- ja somalinkieliset uutispalvelut 23.9. Yle perustelee päätöstään sillä, että se auttaa kyseisiä kieliä puhuvia sopeutumaan yhteiskuntaan ja ymmärtämään paremmin suomalaista elämäntapaa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä somalian- ja arabiankielisten uutisten lisääminen ei edistä maahanmuuttajien integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin.
Purra oudoksuu Ylen valikoivaa tarmokkuutta – Jos väläytetään jopa Pikku Kakkosen tai MM-hiihdon lakkauttamista, miten rahaa ja energiaa riittää somalian- ja arabiankielisiin uutislähetyksiin?
Yle ilmoitti torstaina aloittavansa somalin- ja arabiankielisen uutispalvelun. Ylen Ykkösaamussa tänään vieraillut puheenjohtaja, valtionvarainministeri Riikka Purra oudoksuu Ylen valintoja,
Suomessa vieraillut brittiprofessori: woke-eliitti ja siihen kuuluva media ovat radikalisoituneet voimakkaasti, ja seuraus on karu: he ovat kyvyttömiä enää ymmärtämään tavallisia ihmisiä
Suomessa vieraillut brittiprofessori, politiikan tutkija Matthew Goodwin piti Suomalaisuuden liiton järjestämässä keskustelutilaisuudessa hämmästyttävän puheenvuoron brittiläisen eliittiluokan voimakkaasta radikalisoitumisesta.
Tuomas Enbuske Yle-pomo Riikka Räisäsen matkasta veronmaksajien piikkiin: “Jokainen tietää, että se oli lemmenloma”
Tuomas Enbusken ja Otto Juotteen Nostatus-podcastissa Suplalla ei säästelty kritiikkiä Yleä ja päätoimittaja Riikka Räisästä kohtaan.
Vihersiirtymän vaikeudet kasaantuvat – akkutehdas kuilun reunalla: ”En ihmettele, jos konkurssi olisi edessä puolen vuoden sisällä”
Kiinalaisautojen esiinmarssi kiristää kilpailua autonvalmistajien välillä. Eurooppalaiset sähköautojen valmistajat leikkaavat tuotantoaan. Vuonna 2025 tuotetaan viisi kertaa kysyntää enemmän akkukennoja. Vihreän siirtymän vauhtisokeus voi käydä kalliiksi sijoittajille ja akkutehtaiden työntekijöille.
Päivän Pointti: Elokapina huutelee herkästi omien oikeuksiensa perään, mutta loukkaa samalla tietoisesti muiden liikkumisvapautta
Elokapina-liike vähät välittää muiden ihmisten oikeudesta liikkua kaupunkialueella, koska elokapinalaisten mukaan liikkumisen vapaus saa väistyä elokapinalaisten oikeuksien tieltä. Äskettäin Elokapina on vaatinut syytesuojaa syyttäjälaitokselta.
Nuorisokoteja myydään rikollisjengeille: ”Todellisuus muistuttaa karmeaa pilaa”
Netin .se-päätteisillä kauppapaikoilla saattaa tulla vastaan otsikko: ”Hyvämaineinen ja erittäin kannattava nuorisokoti myynnissä – luvat kunnossa”. Ostajaksi kelpaa kuka vain – vaikka jengirikollinen. Ruotsin poliisin mukaan useita kuntien ja valtion rahoittamia nuorisokoteja pyörittääkin jo järjestäytynyt rikollisuus.
Työmarkkina-asiaa: Miko Bergbom ja Niko Ohvo ravistelevat syväjähmettynyttä Hakaniemeä – miksi Suomessa ei ole talouskasvua?
Euroopan komissiolta tiedonanto maahanmuutosta – Tynkkynen vaatii ulkorajojen tukkimista ja tiukkaa palautuspolitiikkaa: ”Olemme nähneet tarpeeksi, olemme saaneet tarpeeksi”
Euroopan eduskunta sai eilen komission tiedonannon laittomasta siirtolaisuudesta ja sen estämisestä. Perussuomalaisten europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen otti tiedonannon jälkeen käydyssä keskustelussa tiukasti kantaa Euroopan unionin leväperäistä maahanmuuttopolitiikkaa vastaan.