Perustuslakivaliokunta tyrmäsi eilen hallituksen esityksen liikkumisrajoituksista ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta evästyksin, että hallituksen esitystä on muutettava siten, että siinä määritellään täsmällisemmin ne asiat, jotka ovat kiellettyjä. Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra katsoo, että kaatunut esitys oli samalla arvovaltakysymys pääministeri Marinille.

Pääministeri Sanna Marin ilmoittikin eilen, että hallitus vetää pois eduskunnasta lakiesityksen liikkumisrajoituksista.

Perussuomalaisten kansanedustajan, puolueen 1. varapuheenjohtajan Riikka Purran mukaan perustuslakivaliokunnan ratkaisu lakiesitykseen oli yllätyksetön, ja lopputuloksen saattoi päätellä jo ennen valiokuntakäsittelyä julkisuudessa annetuista asiantuntijalausunnoista.

– Pääministeri oli itse sanonut, että hän haluaa nimenomaan iskeä lekalla epidemian leviämiseen ja tartuntoihin. Tässä tapauksessa se ei vain toiminut, sillä esityksen todettiin olevan perustuslain vastainen, ja siellä oli myös useita muita ongelmia.

– Käsittelyssä todettiin myös, että esitys ei olisi ollut parhaalla mahdollisella tavalla vaikuttava, eli perusoikeuksiin, kuten elinkeinovapauteen ja elinkeinon harjoittamiseen, merkittävästi puuttuvat toimet eivät kuitenkaan olisi vaikuttaneet sinne, minne niiden haluttiin vaikuttavan. Tällä hetkellähän suurimmat ongelmat ovat ihmisten yksityisissä tapaamisissa kuten esimerkiksi kotibileissä, kauppakeskuksissa ja telakoilla, Purra sanoi tänään tv:ssä Ylen aamussa.

Erätappio hallitukselle

Ylen aamussa nähtiin myös hallituspuolueiden kansanedustajat Antti Kurvinen (kesk.) ja Antti Lindtman (sd.). Kurvinen totesi, että lakiesitys perustui terveysviranomaisten suosituksiin ja että perustuslakivaliokuntaan on aiemmin pysähtynyt muitakin lakiesityksiä. Kurvinen kuitenkin myönsi, että esitys ei soveltunut Suomen järjestelmään, joten on mietittävä muita keinoja. Lindtman puolestaan kuvasi tapahtumia hallituksen ”erätappioksi”.

Purra arvioi, että lakiesitys oli samalla arvovaltakysymys Marinille.

– Pääministeri oli henkilökohtaisesti jopa useaan otteeseen etukäteen korostanut liikkumiskieltoesitystä ja liikkumisrajoituksia, ja tämä myös aiheutti ristivetoa ja ongelmia hallituksen sisällä.

– Kaikki puolueet eivät olleet ainakaan heti valmiita nielemään tällaista pakettia, eli valmistelun kannalta tässä on ollut etukäteen havaittavissa monenlaisia ongelmia, sekä poliittisesti että oikeudellisesti. Toki perustuslakivaliokunnan toiminnassa toistuvasti näkyy se, että perusoikeustulkinnat ovat tiukkoja.

– Toisaalta, kuten oppositio on toistuvasti huomauttanut, rajojen yli meille tulee edelleen virusta, eikä tämä asia ole vieläkään ratkennut. Tämä on ongelma myös hallituksen tämän esityksen yhteydessä, koska me emme voi radikaalisti rajoittaa ihmisten liikkumista maan rajojen sisällä, ellemme ole samalla huolehtineet siitä, että virusta ei pääse maahan rajojen yli, Purra sanoi.

Perussuomalaiset pysyy suosituimpana puolueena

Perussuomalaiset nousi tänään kärkipaikalle Ylen uusimmassa puoluekannatusmittauksessa. Kannatusmittauksen mukaan perussuomalaisten kannatus on noussut 0,3 prosenttiyksikköä kokonaiskannatuksen ollessa nyt 19 prosenttia.

Purra huomautti, että perussuomalaisten suosio on noussut vakaasti jo pitkään.

– On selvää, että perussuomalaiset on vahvistamassa asemiaan kuntapuolueena. Valtakunnallisesti olemme jo huipulla, mutta toivon mukaan kesäkuun vaaleissa nousemme myös kunnissa ja teemme historian parhaan kuntavaalituloksen.

Purran arvion mukaan perussuomalaisten kannatusnousun takana on myös yleispoliittisia tekijöitä.

– Myös hallituksen tietty kompurointi näkyy galluptuloksessa.

SDP putosi Ylen kannatuksessa kolmanneksi. Keskusta on jumiutunut kauas perussuomalaisten taakse reilun 12 prosentin kannatuksellaan.

Suomen Uutiset