Kuntavaalit siirtyvät kesäkuun 13. päivälle. Asiasta kertoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson. Perussuomalaiset vastustaa siirtoa.

Puoluesihteeri Simo Grönroos (ps.) kommentoi: ”Perussuomalaiset ei ole muiden eduskuntapuolueiden mukana esittämässä vaalien siirtoa sillä emme näe tälle perusteita. Ehdokaslistojen kerääminen jatkuu normaalisti ja listat jätetään suunnitellussa aikataulussa. Jos muutoksia tulee niin niistä tiedotetaan.”

Grönroos kannustaa: ”Perussuomalaiset vastustaa vaalien siirtämistä. Puoluesihteerien työryhmä ei siis tule esittämään yksimielisesti vaalien siirtoa. Asian päättää viime kädessä eduskunta. Jatketaan ehdokaslistojen kokoamista – Suomi takaisin!”

Siirtämisestä ilmoitti oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp.).

– Kokous puoluesihteerien kanssa on päättynyt. Kahdeksan puoluetta yhdeksästä kannattaa kuntavaalien siirtoa kesäkuulle huonontuneen koronatilanteen takia. Vaalit pidetään 13.6, Henriksson kirjoittaa.

Oikeusministeriö vakuutti vielä äskettäin, että vaalit järjestetään ajallaan.

Oikeusministeriön toiminta vain muutamaa päivää ennen ehdokaslistojen jättämisen määräaikaa on kirvoittanut useita erittäin kriittisiä kommentteja Henrikssonin toiminnasta.

Varapuheenjohtaja Riikka Purra (ps.) vertaa tilannetta Saksaan, jossa vaalit hoidetaan ajallaan: ”Saksassa järjestetään pian 16 milj. asukasta koskevat osavaltiovaalit. Useat maat ovat selviytyneet korona-ajan vaaleista. Meidän hallituksemme ei kykene vuodessa hoitamaan sen paremmin rajatestejä kuin turvallisia kuntavaalejakaan. Kantakaa vastuu. Erotkaa.

Kansanedustaja Mari Rantanen (ps.) kirjoittaa: ”Kuvitelkaapa että Skopjen lennot alkaa taas toukokuun alusta, rajaa ei uudellakaan lailla saada tilkittyä mutta vaalit, ne on siirrettävä. Surkea ja surullinen näytelmä. Totaalinen munaus hallitukselta.”

”Ja sopii myös katsoa mitä oikeusministeriössä sen sijaan on valmisteltu. Sukupuoli koventamisperusteeksi rikoslakiin, turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantamista, kieliohjelmia ynnä muuta. Vaalien turvallinen järjestäminen sitten jäikin vähän puolitiehen.”

Rantanen kommentoi myös SDP:n Eveliina Heinäluoman moitteita asian tiimoilta: ”Pääministeripuolue Sdp spinnaa oman hallituksensa kädettömyyttä perussuomalaisten syyksi. Kuka jätti rajat auki ja valmistautumatta epidemian aikaisiin vaaleihin? Todella härskiä Heinäluomalta.”

Myös puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) kommentoi SDP:n Eveliina Heinäluoman moitteita. ”Pidetään rajat auki vaikka hampaat irvessä ja annetaan taudin levitä. Vaalit sen sijaan voidaan peruuttaa”, Halla-aho kommentoi.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (ps.) muistuttaa oikeusvaltioon kuuluvasta luottamuksensuojasta. Yksityisiä ihmisiä haittaavia päätöksiä ei saisi tehdä yllättäen.


SUOMEN UUTISET