Perussuomalaiset korostivat suullisella kyselytunnilla, että oikeus liikkua vapaasti maassa on yksi Suomen kansalaisten kaikkein keskeisimmistä perusoikeuksista. Perussuomalaisten mukaan hallitus ei ole tehnyt kaikkea voitavaansa, kuten vaatinut rajoilla ennakkotestiä.

– Hallitus, te ette ole tehneet kaikkeanne ennen näitä suunniteltuja liikkumisrajoituksia. Rajoilta vuotaa edelleen koronavirusta. Kansalliset sulut ja liikkumisrajoitukset eivät hyödytä, jos raja vuotaa! Vuosi on vierähtänyt, ja te olette päästäneet jo useita virusmuunnoksia maahamme pitkittäen kansalaisten ja yritysten tuskaa, perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen arvosteli.

Koponen kysyi, onko rajojen sulkeminen hallitukselle ideologisista syistä vaikeaa, vai miksi asiaa on viivytelty.

– Miksi rajoitatte mieluummin kansalaisten perusoikeuksia kuin vaaditte ennakkotestausta maahan saapuvilta?

Ohisalo väitti, että Suomen rajapolitiikka on EU:n tiukimmista päästä. Hänen mukaansa kaikki ”pyritään” testaamaan rajalla, ja kunnat ja aluehallintoviranomaiset tekevät tämän työn.

Tuhannet yritykset kiinni

Hallituksen omien arvioiden mukaan yli 10 000 ihmistä voi jäädä ilman työtä, koska hallitus kieltää muualla kuin ruokakaupassa, apteekissa tai vastaavassa käymisen.

Perussuomalaiset korostivat, että pitäisi ensin keskittyä kokoontumisten rajoittamiseen ennen kuin puututaan liikkumisen perusoikeuteen.

– Tällaiset täsmätoimet puuttuisivat merkittävästi vähemmän perusoikeuksiin kuin yleiset liikkumisrajoitukset. Taloudelliset ja inhimilliset tappiot yrityksille ja yhteiskunnalle jäisivät huomattavasti vähäisemmiksi, Koponen huomautti.

Dramaattisia seurauksia

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi ymmärtävänsä, että muun muassa kotibileitä ja muita vastaavia kokoontumisia yritetään saada rajoitettua.

– Siellä on suurin osa tartuntariskistä. Sen sijaan erikoisliikkeissä ja kivijalkamyymälöissä on havaittu hyvin vähän jos lainkaan tartuntoja. Tämä on se tieto, jonka THL:ltä sain, Tavio perusteli.

– Nyt esitetyillä rajoituksilla kymmenet tuhannet voivat ainakin väliaikaisesti menettää työpaikkansa. Perheet menettävät elantonsa, tulee masennusta, alkoholismia, jopa itsemurhia, Tavio vakavana ennusti.

Suomen Uutiset