Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio katsoo, että hallituksen pääkaupunkiseudulle ja Turkuun esittämä kielto mennä ostoksille on liioiteltu ja ennenaikainen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio käyttäisi lievemmät keinot ensin, kuten kokoontumissuositusten tiukentamisen, rajakontrollin lisäämisen ja alojen omavalvonnan tehostamisen.

– Kyse on perusoikeuksien rajoittamisesta, joten lievemmät keinot on käytettävä ensin ja saavutetun hyödyn tulee olla oikeasuhtainen aiheutuvaan vahinkoon nähden, Tavio sanoo.

– Jos liikkumisrajoitus halutaan toteuttaa, eikö se voisi olla aluksi voimassa iltayhdeksästä aamuviiteen, kuten Hollannissa? Tavio pohtii.

Tuhannet yritykset ja työpaikat uhattuina

Hallituksen esitys sallisi käynnit lähinnä ruokakaupoissa ja apteekissa. Näin ollen se merkitsee vähittäiskaupan erikoisliikkeiden, kuten urheilu-, vaate- ja elektroniikkakauppojen sulkeutumista.

Myöskään kampaamoille tai muihin palveluihin ei saisi mennä niiden kuntien alueella, jonne liikkumiskielto kohdistuu.

– Tuhannet yritykset ja yli 10 000 ihmisen työpaikat ovat uhattuina, jotta suhteessa melko vähäisiä teoreettisia tartuntamahdollisuuksia karsittaisiin, Tavio toteaa.

Tavoiteltava hyöty vähäinen suhteessa haittoihin

Tavio arvioi saamiensa tietojen pohjalta, että ostoksilla käymisen kiellon osuus alentaisi koronaviruksen teoreettisia tartuntoja parhaimmillaankin vain noin viisi prosenttia, mutta aiheuttaisi massiiviset taloudelliset tappiot.

Hallituksen esitys ei itse erittele saatavia terveyshyötyjä kaupoissa käynnin kieltämisen osalta tarkasti vaan tyytyy toteamaan yleisellä tasolla, että vähittäistavarakaupassa asioidessa on ”todennäköistä, että voi tapahtua tartuntoja”.

Suomen Uutiset