Perussuomalaiset puuttui suullisella kyselytunnilla hallituksen epäloogisiin koronatoimiin ja niiden vaikutuksiin. Lisäksi lainvalmistelun taso herätti keskustelua.

Koko kansan tietoon hallituksen lainvalmistelun suorastaan kelvoton taso tuli viime viikolla, kun hallitus veti liikkumisrajoituksia koskeneen esityksensä pois eduskunnasta perustuslakivaliokunnan kriittisen lausunnon jälkeen.

– Tällä hallituksella on käytössään historiallisen suuri avustajakaarti. Siitä huolimatta lainvalmistelu näyttäytyy sekavana ja poukkoilevana, jopa laaduttomana. Juuri nyt eduskunta käsittelee esitystä, jolla ravintoloita huhtikuussa koskevia rajoituksia muutetaan jo kolmatta kertaa, perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso huomautti.

– Miten hallitus aikoo reagoida lainvalmistelun tasoa koskevaan kritiikkiin ja kuinka se aikoo varmistaa, että jatkossa eduskuntaan tuotavat esitykset kestävät myös perustuslakivaliokunnan tarkastelun? Juuso kysyi.

Vastauksessaan pääministeri Sanna Marin (sd.) vetosi siihen, että muissakin EU-maissa on tehty vastaavia liikkumisrajoituksia ja antoi ymmärtää, että hänen näkemyksensä laillisuudesta on eri kuin perustuslakivaliokunnan tyrmäys esitykselle.

Ruokaravintolat kiinni, rajat edelleen auki

Hallitus on jatkuvasti nostanut ravintola-alan esiin koronatartuntojen lähteenä ja haluaa asettaa myös ruokaravintoloiden toiminnalle entistä ankarampia rajoituksia. Perussuomalaiset kuitenkin huomautti, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan asiantuntijakuulemisien mukaan vain 2,4 prosenttia jäljitetyistä tartunnoista oli alkuvuonna peräisin ravintoloista.

– Samaan aikaan, kun hallitus sulkee ravintolat ja liikuntapaikat, tartunnat leviävät edelleen telakka- ja rakennustyöläisten, vaihto-opiskelijoiden ja vieraskielisen väestön keskuudessa. Hallitus ei edelleenkään ole säätänyt rajoille vaatimusta negatiivisesta ennakkotestitodistuksesta maahan pääsyn ehtona, Juuso luetteli.

– Hyvä hallitus, milloin aiotte kohdistaa koronarajoitukset täsmätoimenpiteinä sinne, missä tartunnat oikeasti tällä hetkellä leviävät sen sijaan, että kuritatte tuhansia sellaisia yrittäjiä, joiden toiminnassa tartuntojen leviämisestä ei ole minkäänlaista näyttöä?

Pääministeri Marinin mukaan nimenomaan laajoilla rajoituksilla on saatu vaikutettua tautitilanteeseen ja siksi tartuntojen lähteet ovat suppeat. Perheiden sisäiset tartunnat ja työt, joita ei voi tehdä etänä, ovat merkittävimmät tartuntalähteet.

Minne katosivat kiire ja kriisitunnelma?

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi tartuntamäärien olevan laskussa päivälukeman ollessa nyt 200-400 tartuntaa. Hän huomautti, että tämä on muutama prosentti niistä lukemista, joilla saatiin puoluesihteerit pelästytettyä siirtämään kuntavaalit ja media kannattamaan siirtoa.

Halla-aho mielestä on erityisen outoa, että kun perustuslakivaliokunta oli tyrmännyt esityksen ulkonaliikkumisrajoituksista kelvottomana, niin kiire, välttämättömyys ja kriisitunnelma katosivat.

– Nyt puhutaan jo olemassa olevien rajoitusten purkamisesta ja hyvä, että puhutaan. Suomalaiset työntekijät, yrittäjät ja lapset tarvitsevat paluun mahdollisimman normaaleihin oloihin, Halla-aho totesi.

Suomen Uutiset