Perussuomalaiset vaati tänään suullisella kyselytunnilla elvytys- ja työllisyystoimina verohelpotuksia. Vastaavia toimia on tehty muun muassa Ruotsissa ja Saksassa, jotka ovat elvytystoimena alentaneet muun muassa palkkojen ja elintarvikkeiden verotusta.

– Näyttää siltä, että hallitus kuitenkin haluaa tukea ennemmin kilpailijamaita kuin oman maan yrittäjää ja työntekijää, kun se on antamassa EU:n elpymispaketin kautta miljardeja muihin maihin, mutta Suomen verotusta alentamaan ei euroja riitä, perussuomalaisten kansanedustaja Mikko Lundén arvosteli.

– Miksi me emme toimi kuten Ruotsi ja Saksa ja kevennä kansalaisten ja yritysten verotusta elvytystoimena? Tämä loisi työtä ja toimeentuloa suomalaisille, mikä on perussuomalainen arvovalinta.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) puolustautui, että nimenomaan hallituksen valitsemat elvytystoimet ovat toimineet, kun Suomen talous kesti koronan paremmin kuin moni muu maa. Lisäelvytystä verokevennyksillä ei hänen mukaansa tarvita.

Kärkiteemana ostovoiman parantaminen

Perussuomalaiset kertoivat kärkiteemakseen tulevaan puoliväliriiheen suomalaisten ostovoiman eli toimeentulon parantamisen. Perussuomalainen vaihtoehto puoliväliriiheen muun muassa madaltaisi palkkojen ja polttoaineiden – mukaan lukien lämmitysöljyn – verotusta. Hallitus on näitä veroja kiristänyt ilmastotoimiin vedoten.

– Perussuomalaiset laskisi asumisen ja liikkumisen kustannuksia. Se taas lisäisi työn kannustavuutta ja loisi työpaikkoja ostovoiman noustessa, Lundén huomautti.

Tiukka ilmastopolitiikka heikentää työllisyysvaikutuksia

Tällä viikolla ilmestyneen valtioneuvoston oman selvityksen mukaan Suomen muuta EU:ta tiukempi ilmastopolitiikka voimistaa negatiivisia työllisyysvaikutuksia.

– Milloin hallitus aikoo muuttaa ilmastopolitiikkaansa niin, ettei se heikennä Suomen työllisyyttä ja kilpailukykyä?

Vanhanen totesi, ettei hallitus ole juuri tälle vuodelle nostamassa ilmastotoimiin liittyviä veroja. Hän lisäsi, että koronan aikana kotitalouksien säästöt ovat kasvaneet ja talous- sekä kysyntäennusteet ovat hyviä.

Suomen Uutiset