Perussuomalaiset kyseenalaisti suullisella kyselytunnilla kuntavaalien siirron perusteet ja sen, oliko vaalien turvalliseen järjestämiseen edes valmistauduttu. Vielä kolme kuukautta sitten oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) esiintyi jämäkästi ja sanoi, että vaalit toimitetaan ajallaan vaikeissakin olosuhteissa.

– Demokraattisen yhteiskunnan perustaa on kuitenkin loukattu, eikä vaaleja Suomessa järjestetä ajallaan. Hallitus ei saa rajaturvallisuutta vuodessa kuntoon, mutta vaalit siirretään laskelmaharjoitukseen vedoten, perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila ihmetteli.

Oikeusministeri poimi ”parhaat luvut”

Junnila huomautti, että THL:n pääjohtaja Markku Tervahautakin totesi laskelman olleen taustamateriaalia, ei heidän arvionsa, ja oikeusministerin poimineen luvut itse.

Junnila tivasi tietoja siitä, miten päätös vaalien siirrosta tarkalleen syntyi, kun pari viikkoa aiemmin kaikki puolueet vastustivat vaalien siirtoa asiallisin perustein.

– Olette todenneet, ettei äänestäminen ole turvallista. Miksi ette ole vuodessa tehneet äänestämisestä kansalaisille turvallista? Junnila lisäsi.

Anna-Maja Henriksson vetosi vastauksessaan siihen, että kahdeksan yhdeksästä puolueesta hyväksyy vaalien siirron. Päätös perustui hänen mukaansa tautitilanteen pahentumiseen ja siihen, että arvion mukaan kesäkuussa tilanne on parempi. Henriksson ei vastannut siihen, miksei tarvittavia turvatoimia ole vuodessa saatu järjestettyä vaalien järjestämiseksi ajallaan.

Miksi ehdokkaita saa edelleen lisätä listoille?

Vaalilaissa määritellään, milloin puolueiden tulee jättää lista ehdokkaista, joita kansalaiset voivat vaaleissa äänestää. Tämä aikaraja oli kuluvan viikon tiistaina. Määräaikaa ollaan kuitenkin vaalipäivän ohella siirtämässä, vaikka se ei millään lailla liity koronaan. Taannehtivalla lainsäädännöllä voi perussuomalaisten mukaan olla vaikutusta vaalitulokseen.

– Jos kuvitellaan, että vaalien siirto on tehty vilpittömästi kansanterveydellisistä syistä, niin kertokaa, mikä terveydellinen syy on siirtää ehdokasasettelun takarajaa? Me ymmärrämme, että parin kuukauden siirron aikana vaalikelpoisiksi tulevilla eli 18 vuotta täyttävillä pitää olla mahdollisuus asettua ehdolle, mutta tarvitaanko lisäaikaa puoluepoliittisten tavoitteiden täyttämiseen? Junnila ihmetteli.

Junnila kysyi ministeriltä, onko hallitus valmis rajaamaan ehdokkaiden täydentämisen vain heihin, jotka täyttävät siirtoaikana 18 vuotta.

Henriksson puhui vastauksessaan tilanteen kokonaisarvioista ja totesi ehdokasasettelusta vain, että nyt useammat voivat osallistua. Hän ei vastannut varsinaiseen kysymykseen.

Suomen Uutiset