Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja, diplomi-insinööri Lulu Ranne kritisoi keskiviikkona 10.3.2021 Ylen Politiikkaradiossa kuntavaalien siirtoa. Väärin perustein tehtyä päätöstä ei Ranteen mielestä voi pitää vastuullisena, jos oikeilla tiedoilla olisi tehty eri päätös.

Viime vuonna 2020, koronapandemian ollessa uusi ilmiö, 76 valtiollista tai alueellista vaalia siirrettiin. Vastaavasti 106 vaalit onnistuttiin pitämään. Pääosa viime vuonna siirretyistä vaaleista myös pidettiin viime vuonna. Esimerkiksi Saksassa viime vuodelta siirrettyjä osavaltiovaaleja pidetään tulevana sunnuntaina 14.3.2021 keskellä rajoitustoimia.

– Tänä vuonna 2021 vaaleja on siirretty vain Malesiassa ja Jamaikalla, ja nyt siis Suomessa. Hallituksen kyky ylläpitää yhteiskunnan perustoimintoja ei olekaan toivotulla tasolla, arvioi Lulu Ranne.

Ehdokasasettelun jatkamista ei voi perustella koronalla

Vaalien pitäminen ajallaan on länsimaisessa demokratiassa itseisarvo. Perussuomalaiset vastustavat vaalien siirtoa, koska oikeusvaltiossa maalitolppia ei siirretä heppoisen laskuharjoituksen perusteella kesken pelin.

– Tietysti, jos epidemia lähtee käsistä, vaalit voidaan joutua perumaan vaikka edellispäivänä. Ehdokasasettelun jatkamista sen sijaan ei voida perustella koronalla. Ei, vaikka nyt myös me voimme täydentää ehdokaslistojamme. Voimassa olevan vaalilain mukaan ehdokasasettelu on päättynyt 9.3.2021. Vaalilain muutoksesta ei ole vielä tehty edes esitystä, Ranne sanoo.

Ranteen mukaan oikeusministeriö on tarkastellut tilannetta tavoitteenaan vaalien siirto eikä vaalien läpivienti poikkeusoloissa erityisryhmät huomioiden, kuten muualla maailmassa opittiin vuoden 2020 aikana. Eristyksessä olevien ja tartuntariskistä huolissaan olevien äänestykset olisi ollut täysin mahdollista järjestää vaali- ja tartuntatautilain muutoksin ja riittävin resurssein. Mutta Suomessa rahaa riittää vain muualle lähetettäväksi, ei oman toimintakyvyn varmistamiseen.

Tiedon kriittinen arviointi on tärkeimpiä taitoja

Vaikka vaalien siirtäminen johtuu koronan torjuntatoimien epäonnistumisesta, päätöstä kehutaan vastuulliseksi. Väärin perustein tehty päätös ei Ranteen mielestä voi olla vastuullinen, jos oikeilla tiedoilla olisi tehty tai olisi tullut tehdä eri päätös.

– Ja ne perusteet olivat väärät. THL:n esittämä, jo surullisenkuuluisa ”laskuharjoitus” tartuntamäärien hillitsemättömästä kasvusta oli myös oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin omien sanojen mukaan keskeinen tehokeino siirron aikaansaamiseksi (IS 6.3.): ”Jos he [THL] näkevät suuren riskin, että tautitilanne voi lähteä näin suureen kasvuun, asia on otettava vakavasti.”

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan ”THL:n lukuja ei kukaan poliitikko voi mennä sörkkimään”.

Diplomi-insinöörinä Lulu Ranne taas on sitä mieltä, että tiedon kriittinen arviointi on poliitikon tärkeimpiä taitoja:

– Poliitikon pitää tunnistaa pajunköysi, kun hänelle sitä syötetään.

Suomen Uutiset