

“Motiivi saattaa olla pelko häviöstä…” – Näin media kirjoitti vaalien siirrosta koronan vuoksi, kun Trump ehdotti samaa
Hallituksen päätös kevään kuntavaalien perumisesta on otettu mediassa ymmärryksellä vastaan. Vaalien terveysturvallisuus on nyt avainsana jolla päätöksiä perustellaan, eikä vihjailuja päätöksen poliittisista motiiveista katsota hyvällä. Median muisti on kuitenkin lyhyt. Näin aiheesta kirjoitettiin, kun Donald Trump ehdotti vaalien siirtoa koronaturvallisuuden vuoksi kesällä 2020.
Hallituksen päätös kevään kuntavaalien perumisesta on otettu kotimaisessa mediassa lähinnä myötämielisellä ymmärryksellä vastaan.
Vaikka hallitus, oikeusministeriö ja kaikki eduskuntapuolueet vakuuttelivat tahtotilaansa vaalien järjestämisestä aikataulun mukaisesti pitkään, mieli muuttui viime viikonloppuna.
Perussuomalaiset vastustavat hallituksen hanketta siirtää vaaleja.
Näillä näkymin vaalit oltaisiin järjestämässä kesällä, mutta lopullisesti asiasta päättää eduskunta. Vaalien siirtoa on perusteltu koronaviruksen aiheuttamalla riskillä.
Kaikenlaista spekulaatiota siirron mahdollisista poliittisista motiiveista on pidetty vastuuttomana puheena – nyt on mentävä terveys edellä.
Median muisti on kuitenkin lyhyt. Ehdotuksia vaalien siirrosta koronaviruksen vuoksi on nimittäin nähty aikaisemminkin. Näin media käsitteli aihetta, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pyöritteli Marinin hallituksen toteuttamaa ideaa vaalien siirtämisestä koronaturvallisuuden vuoksi.
Onkohan reaktioissa havaittavissa jotain vivahde-eroja?
“Yritys horjuttaa demokratiaa”, “Ennenkuulumatonta”, “Pelko häviöstä”…
Kesällä 2020 presidentti Trump heitti ilmoille ajatuksen, pitäisikö Yhdysvaltain tulevia presidentinvaaleja mahdollisesti joutua siirtämään koronaviruksen aiheuttamien terveysuhkien vuoksi.
“Pitäisikö vaaleja siirtää, kunnes ihmiset voivat äänestää kunnolla, turvallisesti ja luotettavasti”, Trump kysyi Twitter-tililtään.
Reaktiot Trumpin ehdotukseen olivat yksimielisen murskaavia.
Esimerkiksi yhdysvaltalaislehti New York Times arvioi tuolloin että kyseessä on “yritys horjuttaa demokratiaa”.
Lehden mukaan yritys siirtää vaaleja koronaan vedoten on häviävän ehdokkaan yritys viedä vaaleilta uskottavuus. Pelkkä ajatuskin vaalien siirtämisestä toi New York Timesille mieleen “autoritaariset hallinnot ilman lainsuojaa” ja se myös horjuttaisi äänestäjien uskoa vaalien reiluuteen.
Suomessa esimerkiksi STT arvioi Trumpin ehdotusta vaalien siirtämisestä “ennenkuulumattomaksi”. Samalla muistettiin tuoda esille myös se, että ehdotuksen tehnyt Trump on takamatkalla gallupeissa.
Myös Iltalehdessä päädyttiin samansuuntaiseen arvioon:
”Trump ehdotti vaalien siirtoa sellaiseen ajankohtaan, että ihmiset voivat äänestää varmasti ja turvallisesti”, Iltalehti kirjoitti ja jatkoi että “motiivina saattaa olla pelko häviöstä”.
Päivänä, jolloin Trump teki ehdotuksensa (30. Heinäkuuta 2020) Yhdysvalloissa raportoitiin 1261 koronakuolemaa ja 68948 uutta koronatapausta.
Yhdysvaltojen koronatilanne on ollut jatkuvasti pahempi kuin Suomen, mutta vaalit järjestettiin kuitenkin lopulta aikataulussa epidemiasta huolimatta.
Myös Trump vetäytyi nopeasti ajatuksesta siirtää vaalipäivää koronatilanteen vuoksi.
…Ja näin kirjoitettiin, kun Marinin hallitus oikeasti perui vaalit
Politiikassa ei kuitenkaan tunnetusti ole väliä sillä mitä sanotaan, vaan kuka sanoo.
Kun Suomessa vaalijärjestyistä vastuussa oleva Marinin hallitus oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin vetovastuulla päätti peruuttaa kevään kuntavaalit, lehdet kautta linjan perustelivat päätöstä nyt esimerkiksi terveysturvallisuudella.
Esimerkiksi aiemmin mainittu Iltalehti kirjoitti nyt vaalien siirtämisen ideasta näin:
“Kuntavaalien siirtämistä parilla kuukaudella vaikean epidemiatilanteen takia voidaan pitää perusteltuna. Vaalien terveysturvallinen läpivienti ja äänestysmahdollisuuden turvaaminen kaikille ovat vakavasti otettavia perusteita.”
Sama kaava toistui muissakin lehdissä.
Lehdet eivät nyt tuoneet esille esimerkiksi tiettyjen puolueiden gallup-ahdinkoa mahdollisena vaikuttimena hallituksen päätöksille.
Korkeintaan lehdissä oltiin huolissaan nyt siitä, että joku saattaisi tällaisia vihjauksia esittää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Junnila opastaa hallitusta, miten vaalit järjestetään turvallisesti

Ranne kuntavaalien siirrosta: Hallitus politisoi vaali-instituution

Oikeusministeri Henrikssonin massiivinen epäonnistuminen – ”Suomen historian erikoisin kärrynpyörä”

Simula huolissaan perustuslakivaliokunnan kuntavaalien siirtoa koskevasta mietinnöstä: ”Jääkö vaalirahaa piiloon?”

Henriksson selvisi luottamusäänestyksestä – perussuomalaiset: ”Oikeusministeri on täysin epäonnistunut tehtävässään järjestää turvalliset vaalit”

Simula, Rantanen ja Ranne: Ehdokaslistojen vahvistamatta jättämisestä hirveä sotku

Ylen gallup: Perussuomalaisilla suurin kuntavaalikannatus – SDP putosi kolmanneksi

Varusmiehille oikeus äänestää kuntavaaleissa varuskunnissa – Simula: ”Väliaikaisesta käytännöstä tulee tehdä pysyvä”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.