Hallituksen päätös kevään kuntavaalien perumisesta on otettu mediassa ymmärryksellä vastaan. Vaalien terveysturvallisuus on nyt avainsana jolla päätöksiä perustellaan, eikä vihjailuja päätöksen poliittisista motiiveista katsota hyvällä. Median muisti on kuitenkin lyhyt. Näin aiheesta kirjoitettiin, kun Donald Trump ehdotti vaalien siirtoa koronaturvallisuuden vuoksi kesällä 2020.

Hallituksen päätös kevään kuntavaalien perumisesta on otettu kotimaisessa mediassa lähinnä myötämielisellä ymmärryksellä vastaan.

Vaikka hallitus, oikeusministeriö ja kaikki eduskuntapuolueet vakuuttelivat tahtotilaansa vaalien järjestämisestä aikataulun mukaisesti pitkään, mieli muuttui viime viikonloppuna.

Perussuomalaiset vastustavat hallituksen hanketta siirtää vaaleja.

Näillä näkymin vaalit oltaisiin järjestämässä kesällä, mutta lopullisesti asiasta päättää eduskunta. Vaalien siirtoa on perusteltu koronaviruksen aiheuttamalla riskillä.

Kaikenlaista spekulaatiota siirron mahdollisista poliittisista motiiveista on pidetty vastuuttomana puheena – nyt on mentävä terveys edellä.

Median muisti on kuitenkin lyhyt. Ehdotuksia vaalien siirrosta koronaviruksen vuoksi on nimittäin nähty aikaisemminkin. Näin media käsitteli aihetta, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pyöritteli Marinin hallituksen toteuttamaa ideaa vaalien siirtämisestä koronaturvallisuuden vuoksi.

Onkohan reaktioissa havaittavissa jotain vivahde-eroja?

“Yritys horjuttaa demokratiaa”, “Ennenkuulumatonta”, “Pelko häviöstä”…

Kesällä 2020 presidentti Trump heitti ilmoille ajatuksen, pitäisikö Yhdysvaltain tulevia presidentinvaaleja mahdollisesti joutua siirtämään koronaviruksen aiheuttamien terveysuhkien vuoksi.

“Pitäisikö vaaleja siirtää, kunnes ihmiset voivat äänestää kunnolla, turvallisesti ja luotettavasti”, Trump kysyi Twitter-tililtään.

Reaktiot Trumpin ehdotukseen olivat yksimielisen murskaavia.

Esimerkiksi yhdysvaltalaislehti New York Times arvioi tuolloin että kyseessä on “yritys horjuttaa demokratiaa”.

Lehden mukaan yritys siirtää vaaleja koronaan vedoten on häviävän ehdokkaan yritys viedä vaaleilta uskottavuus. Pelkkä ajatuskin vaalien siirtämisestä toi New York Timesille mieleen “autoritaariset hallinnot ilman lainsuojaa” ja se myös horjuttaisi äänestäjien uskoa vaalien reiluuteen.

Suomessa esimerkiksi STT arvioi Trumpin ehdotusta vaalien siirtämisestä “ennenkuulumattomaksi”. Samalla muistettiin tuoda esille myös se, että ehdotuksen tehnyt Trump on takamatkalla gallupeissa.

Myös Iltalehdessä päädyttiin samansuuntaiseen arvioon:

”Trump ehdotti vaalien siirtoa sellaiseen ajankohtaan, että ihmiset voivat äänestää varmasti ja turvallisesti”, Iltalehti kirjoitti ja jatkoi että “motiivina saattaa olla pelko häviöstä”.

Päivänä, jolloin Trump teki ehdotuksensa (30. Heinäkuuta 2020) Yhdysvalloissa raportoitiin 1261 koronakuolemaa ja 68948 uutta koronatapausta.

Yhdysvaltojen koronatilanne on ollut jatkuvasti pahempi kuin Suomen, mutta vaalit järjestettiin kuitenkin lopulta aikataulussa epidemiasta huolimatta.

Myös Trump vetäytyi nopeasti ajatuksesta siirtää vaalipäivää koronatilanteen vuoksi.

…Ja näin kirjoitettiin, kun Marinin hallitus oikeasti perui vaalit

Politiikassa ei kuitenkaan tunnetusti ole väliä sillä mitä sanotaan, vaan kuka sanoo.

Kun Suomessa vaalijärjestyistä vastuussa oleva Marinin hallitus oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin vetovastuulla päätti peruuttaa kevään kuntavaalit, lehdet kautta linjan perustelivat päätöstä nyt esimerkiksi terveysturvallisuudella.

Esimerkiksi aiemmin mainittu Iltalehti kirjoitti nyt vaalien siirtämisen ideasta näin:

“Kuntavaalien siirtämistä parilla kuukaudella vaikean epidemiatilanteen takia voidaan pitää perusteltuna. Vaalien terveysturvallinen läpivienti ja äänestysmahdollisuuden turvaaminen kaikille ovat vakavasti otettavia perusteita.”

Sama kaava toistui muissakin lehdissä.

Lehdet eivät nyt tuoneet esille esimerkiksi tiettyjen puolueiden gallup-ahdinkoa mahdollisena vaikuttimena hallituksen päätöksille.

Korkeintaan lehdissä oltiin huolissaan nyt siitä, että joku saattaisi tällaisia vihjauksia esittää.

SUOMEN UUTISET