Eduskunnassa keskusteltiin eilen kuntavaalien siirrosta. Kansanedustaja Lulu Ranteen mukaan Suomi on kehittymässä todella huolestuttavaan suuntaan. – Suomen kaltainen maa siirtää vaalit, koska hallitus on epäonnistunut tehtäviensä hoidossa, vaikka sillä on ollut vuosi aikaa.

Lulu Ranne siteeraa Tampereen yliopiston tutkijatohtoria, politiikan tutkijaa Johanna Vuorelmaa: ”Vaalien järjestämiseen ajallaan terveysturvallisesti olisi ollut työkaluja. Niitä vain ei käytetty.” Vuorelman mukaan tämä altisti vaali-instituution politisoitumiselle.

– Ajan hengen mukaisesti tämäkin käännetään jollakin omituisella käänteisellä logiikalla perussuomalaisten viaksi. Mutta katsotaanpa hieman tarkemmin perussuomalaisten vastustuksen kärkeä, ja päätellään vasta sitten, kuka kuntavaaleja oikein politisoi ja miten.

Ehdokasasettelun avaamiselle ei ole perusteita

Ranne toteaa itse äänestystapahtumien siirtoa voitavan perustella terveysturvallisuuteen liittyvillä riskeillä. Sen sijaan ehdokasasettelun avaamiselle uudelleen ei ole minkäänlaisia terveysturvallisuuteen liittyviä perusteita.

– On käsittämätöntä, miten huolettomasti hallitus on valmis tuosta vain mitätöimään voimassa olevan vaalilain mukaisesti tehdyt päätökset. Päätös avata ehdokasasettelu uudelleen asettaa 9.3. mennessä ja silloin voimassa olleen vaalilain mukaisesti sitoutuneet ehdokkaat räikeän eriarvoiseen asemaan verrattuna niihin, jotka voivat miettiä sitoutumistaan ehdokkaaksi vielä seuraavat 7 viikkoa.

– Jokainen on voinut tehdä tietoisen valinnan 9.3. mennessä, lähteekö ehdolle, vai ei. Nyt hallitus on siirtämässä vaaliprosessin ensimmäisen vaiheen maalitolppia, ja se jos mikä on vaali-instituution politisoimista.

Loukkaa ehdokkaiden yhdenvertaisuutta

Ranne huomauttaa, että tällaisella ehdokasasettelun uudelleen avaamisella ei ole ennakkotapausta, joten perustuslakivaliokunta ei ole käsitellyt tällaista menettelyä eivätkä sen aikaisemmat lausunnot siten ole päteviä. Eduskunnan käytettävissä ei myöskään ole tietoa, onko vastaavaa menettelyä kesken käynnissä olevaa vaaliprosessia sovellettu yksissäkään ulkomailla siirretyissä vaaleissa.

– Kaikki ne perustuslain oikeushyvät, joihin lakiesitys kuntavaalien siirtämisestä vetoaa, tulevat turvatuksi siirtämällä äänestystä eteenpäin ja muuttamalla siihen liittyviä järjestelyjä. Ehdokasasettelun avaaminen sen sijaan ei edistä niistä yhtäkään, vaan päinvastoin loukkaa voimassa olevan vaalilain mukaan valittujen ehdokkaiden perustuslain suojaamaa yhdenvertaisuutta.

Ranne toivoo perustuslakivaliokunnan huomioivan, ettei ehdokasasettelun avaamisen tarkoitus ole hyväksyttävä eikä oikeasuhtainen vaalien siirron tavoitteen saavuttamiseksi.

SUOMEN UUTISET