

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (RKP) pitää Pietarsaaresta etänä Teams-tiedotustilaisuutta kuntavaalien siirtymisestä, kuvattu tietokoneen näytöltä Helsingissä 6. maaliskuuta 2021. Kuntavaalit siirretään koronavirustilanteen takia järjestettäväksi 13. kesäkuuta. / LEHTIKUVA
“Totta kai järjestetään”, ”ehdottomasti pidettävä ajallaan”, “hieman törkeää” – Näin puheet kuntavaaleista muuttuivat
Hallitus on ilmoittanut peruvansa kevään kuntavaalit koronavirustilanteen vuoksi. Asiasta kertoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp.). Näillä näkymin vaalit on tarkoitus siirtää kesälle, mutta lopullisen päätöksen siirrosta tekee eduskunta. Muistin virkistykseksi on hyvä katsoa, mitä vaalien järjestämisestä ehdittiin luvata. Näin puheet muuttuivat.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on ilmoittanut, että kevään kuntavaaleja ei järjestetä normaalissa aikataulussa.
Vaalit oli tarkoitus järjestää 18. päivä huhtikuuta. Henriksson ilmoitti tilanteesta launtaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
“Vielä eilen aamulla, kun lähdin töihin, olin sitä mieltä, että vaalit pidetään 18.4.” Henriksson kertoi, vedoten edellisenä päivänä näkemiinsä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laskelmiin Suomen koronavirustilanteen mahdollisista kehityskuluista kevään aikana.
THL:n esittämissä mallinnuksissa Suomessa voisi olla vaalien aikana jopa 11000 päivittäistä koronavirustartuntaa – mikä tarkoittaisi käytännössä lähes täydellistä epäonnistumista viruksen torjunnassa.
Väestöön suhteutettuna THL:n esittämä luku olisi huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi Ruotsissa tai Isossa-Britanniassa, jossa koronakuolleisuus on ollut koko Euroopan suurinta.
Myös THL:sta on kommentoitu huomiota herättäneiden laskelmien merkitystä:
“Tähän on vain esitetty tiettyjä mallinnuslukuja, joiden perusteella voi käydä näin tai voi olla käymättä, mutta ei tämä ole se meidän arvio. Oikeusministeri on nyt sitten poiminut itse tällaisia lukuja nähtävästi”, asiaa kommentoi THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.
Näillä näkymin THL:n ”laskuharjoitusten” perusteella vaalit siirrettäisiin kesäkuulle, mutta lopullisen päätöksen asiasta tekee eduskunta.
Perussuomalaiset vastustavat vaalien siirtämistä, mutta muut puolueet ovat siirtyneet hallituksen linjoille.
Muistin virkistykseksi onkin nyt hyvä katsoa, mitä vaalien järjestämisestä ehdittiin äänestäjille ja ehdokkaille tätä ennen luvata. Näin puheet muuttuivat.
Oikeusministeriö: Kuntavaalit “suunniteltu turvallisiksi koronavirustilanteesta huolimatta”
Vaalien järjestäminen demokraattisesti ja lain määräämällä tavalla Suomessa on oikeusministeriön ja eduskunnan vastuualuetta.
Oikeusministeri Henrikssonin johtamalla ministeriöllä on ollut noin vuosi aikaa tehdä tarvittavia erityisjärjestelyitä koronavirustilannetta varten niin, että vaalien järjestäminen onnistuu. Ministeriö onkin jatkuvasti vakuuttanut, että vaalit ovat aikataulussa koronatilanteesta riippumatta.
Esimerkiksi 1.10.2020 ministeriöstä vakuutettiin, että kuntavaalit on “suunniteltu turvallisiksi koronavirustilanteesta riippumatta”.
21.1.2020 ministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoi, etteivät hallitus tai virkamiehet ole tehneet edes valmisteluja siltä varalta, että vaaleja siirrettäisiin:
“Sen kummempia etukäteissuunnitelmia meillä ei ole, mutta äkkiä ne syntyvät, jos tarve on”, Jääskeläinen kertoi.
3.2.2021 ministeriö vielä toisti vakuutuksensa siitä, että vaalit voidaan järjestää “epidemiatilanteesta riippumatta”:
“Tavoitteena on varmistaa turvallinen äänestäminen epidemiatilanteesta riippumatta. Suomessa on hyvät valmiudet järjestää kuntavaalit myös koronatilanteessa”, ministeriöstä kerrottiin.
Yle: “Oikeusministeri Henriksson laittoi pisteen spekuloinnille kuntavaalien siirtämisestä”
Ylelle joulukuussa antamassaan haastattelussa oikeusministeri Henriksson kertoi myös, että vaalit järjestetään aikataulun mukaisesti. Spekulaatioille asiassa ei jätetty tilaa:
“Oikeusministeri Henriksson laittoi pisteen spekuloinnille kuntavaalien siirtämisestä: Vaalit järjestetään ensi keväänä alkuperäisen aikataulun mukaisesti”, Yle kertoi.
Haastattelussa myös korostettiin sitä, kuinka tärkeää vaalien toimittaminen ajallaan on demokratian kannalta:
“Henrikssonin mukaan demokratiaan kuuluu, että vaalit toimitetaan ajallaan tarvittaessa vaikeissakin olosuhteissa”, artikkelissa kerrotaan.
Sisäministeri Ohisalo: Spekulointi kuntavaalien siirtämisestä “hieman törkeää”
Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo puolestaan piti spekulaatiota kuntavaalien siirtymisestä “hieman törkeänä”.
Ennen kuin vihreät kannattivat vaalien siirtämistä, Ohisalo tuomitsi jyrkästi spekulaatiot siitä, että vaaleja oltaisiin siirtämässä. Ohisalo kommentoi asiaa Ylen TV1:n Ylen Aamun haastattelussa 19.2. – muutamaa viikkoa ennen kuin myös vihreiden kelkka asiassa kääntyi:
”Totta kai järjestetään. Tämä on keskeinen demokratian peruspilari, johon ihmiset myös luottavat, vaalit instituutiona. Me halutaan, että ne järjestetään nyt. Me ei tiedetä mitä tapahtuu puolen vuoden päästä, jos sinne joku lähtisi pohtimaan siirtoja. Ei sellaista ole ollut puolueiden puheenjohtajien pohdinnoissa. Minun mielestä muulla spekulointi tiettyjen puolueiden suunnasta on hieman törkeää, sanoisinko, se rapauttaa luottamusta meidän yhteiseen instituutioon”, ministeri Ohisalo vakuutti.
Video Ohisalon vastauksesta on katsottavissa tästä.
Kokoomuksen Orpo: “Vaalit on ehdottomasti pidettävä ajallaan”
Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti etukäteen, että ei aio suostua vaalien siirtoon:
“Lähden siitä, että vaalit on ehdottomasti pidettävä ajallaan. Tautitilannetta ei pidä vähätellä, mutta se ei myöskään ole nykyisellään syy siirtää vaaleja”, Orpo sanoi.
Vain muutamaa päivää tämän jälkeen Orpo suostui vaalien siirtoon.
Myös kaikki muut puolueet perussuomalaisia lukuunottamatta taipuivat hallituksen uuteen esitykseen.
Henriksson pettynyt, mutta ei tietenkään itseensä
Vaalien järjestämisestä vastuuta kantava oikeusministeri Henriksson kertoi vaalien peruuntumisen jälkeen olevansa pettynyt.
Ministeri ei kuitenkaan ollut pettynyt itseensä tai äänestäjille ja ehdokkaille annettuihin toistuviin petettyihin lupauksiin vaalien järjestämisestä. Sen sijaan hän oli pettynyt perussuomalaisiin:
”Tässä tilanteessa on tietenkin erittäin harmillista, että kaikki puolueet eivät nyt tätä päätöstä lähteneet tukemaan”, Henriksson kommentoi sen jälkeen, kun perussuomalaiset ilmoittivat haluavansa pitää kiinni sovitusta vaaliaikataulusta.
“Kuntavaalien siirto hyvin lyhyellä varoitusajalla vastoin suurimman oppositiopuolueen tahtoa olisi askel kohti kansanvallan romuttamista”, totesi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Markku Tervahauta koronavirus Anna-Maja Henriksson Arto Jääskeläinen THL Maria Ohisalo Kuntavaalit Oikeusministeriö Ville Tavio Petteri Orpo Demokratia hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piiri vastustaa kuntavaalien siirtämistä: ”Onko kyse puhtaasti politikoinnista?”

Ranne kuntavaalien siirrosta: Hallitus politisoi vaali-instituution

Simula, Rantanen ja Ranne: Ehdokaslistojen vahvistamatta jättämisestä hirveä sotku

Ylen gallup: Perussuomalaisilla suurin kuntavaalikannatus – SDP putosi kolmanneksi

HS-gallup: Perussuomalaisilla ainoana puolueena yli 20 prosentin kannatus – SDP kannatuskyselyn suurin pudottaja
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää