Hallitus on ilmoittanut peruvansa kevään kuntavaalit koronavirustilanteen vuoksi. Asiasta kertoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp.). Näillä näkymin vaalit on tarkoitus siirtää kesälle, mutta lopullisen päätöksen siirrosta tekee eduskunta. Muistin virkistykseksi on hyvä katsoa, mitä vaalien järjestämisestä ehdittiin luvata. Näin puheet muuttuivat.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on ilmoittanut, että kevään kuntavaaleja ei järjestetä normaalissa aikataulussa.

Vaalit oli tarkoitus järjestää 18. päivä huhtikuuta. Henriksson ilmoitti tilanteesta launtaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

“Vielä eilen aamulla, kun lähdin töihin, olin sitä mieltä, että vaalit pidetään 18.4.” Henriksson kertoi, vedoten edellisenä päivänä näkemiinsä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laskelmiin Suomen koronavirustilanteen mahdollisista kehityskuluista kevään aikana.

THL:n esittämissä mallinnuksissa Suomessa voisi olla vaalien aikana jopa 11000 päivittäistä koronavirustartuntaa – mikä tarkoittaisi käytännössä lähes täydellistä epäonnistumista viruksen torjunnassa.

Väestöön suhteutettuna THL:n esittämä luku olisi huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi Ruotsissa tai Isossa-Britanniassa, jossa koronakuolleisuus on ollut koko Euroopan suurinta.

Myös THL:sta on kommentoitu huomiota herättäneiden laskelmien merkitystä:

“Tähän on vain esitetty tiettyjä mallinnuslukuja, joiden perusteella voi käydä näin tai voi olla käymättä, mutta ei tämä ole se meidän arvio. Oikeusministeri on nyt sitten poiminut itse tällaisia lukuja nähtävästi”, asiaa kommentoi THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.

Näillä näkymin THL:n ”laskuharjoitusten” perusteella vaalit siirrettäisiin kesäkuulle, mutta lopullisen päätöksen asiasta tekee eduskunta.

Perussuomalaiset vastustavat vaalien siirtämistä, mutta muut puolueet ovat siirtyneet hallituksen linjoille.

Muistin virkistykseksi onkin nyt hyvä katsoa, mitä vaalien järjestämisestä ehdittiin äänestäjille ja ehdokkaille tätä ennen luvata. Näin puheet muuttuivat.

Oikeusministeriö: Kuntavaalit “suunniteltu turvallisiksi koronavirustilanteesta huolimatta”

Vaalien järjestäminen demokraattisesti ja lain määräämällä tavalla Suomessa on oikeusministeriön ja eduskunnan vastuualuetta.

Oikeusministeri Henrikssonin johtamalla ministeriöllä on ollut noin vuosi aikaa tehdä tarvittavia erityisjärjestelyitä koronavirustilannetta varten niin, että vaalien järjestäminen onnistuu. Ministeriö onkin jatkuvasti vakuuttanut, että vaalit ovat aikataulussa koronatilanteesta riippumatta.

Esimerkiksi 1.10.2020 ministeriöstä vakuutettiin, että kuntavaalit on “suunniteltu turvallisiksi koronavirustilanteesta riippumatta”.

21.1.2020 ministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoi, etteivät hallitus tai virkamiehet ole tehneet edes valmisteluja siltä varalta, että vaaleja siirrettäisiin:

“Sen kummempia etukäteissuunnitelmia meillä ei ole, mutta äkkiä ne syntyvät, jos tarve on”, Jääskeläinen kertoi.

3.2.2021 ministeriö vielä toisti vakuutuksensa siitä, että vaalit voidaan järjestää “epidemiatilanteesta riippumatta”:

“Tavoitteena on varmistaa turvallinen äänestäminen epidemiatilanteesta riippumatta. Suomessa on hyvät valmiudet järjestää kuntavaalit myös koronatilanteessa”, ministeriöstä kerrottiin.

Yle: “Oikeusministeri Henriksson laittoi pisteen spekuloinnille kuntavaalien siirtämisestä”

Ylelle joulukuussa antamassaan haastattelussa oikeusministeri Henriksson kertoi myös, että vaalit järjestetään aikataulun mukaisesti. Spekulaatioille asiassa ei jätetty tilaa:

“Oikeusministeri Henriksson laittoi pisteen spekuloinnille kuntavaalien siirtämisestä: Vaalit järjestetään ensi keväänä alkuperäisen aikataulun mukaisesti”, Yle kertoi.

Haastattelussa myös korostettiin sitä, kuinka tärkeää vaalien toimittaminen ajallaan on demokratian kannalta:

“Henrikssonin mukaan demokratiaan kuuluu, että vaalit toimitetaan ajallaan tarvittaessa vaikeissakin olosuhteissa”, artikkelissa kerrotaan.

Sisäministeri Ohisalo: Spekulointi kuntavaalien siirtämisestä “hieman törkeää”

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo puolestaan piti spekulaatiota kuntavaalien siirtymisestä “hieman törkeänä”.

Ennen kuin vihreät kannattivat vaalien siirtämistä, Ohisalo tuomitsi jyrkästi spekulaatiot siitä, että vaaleja oltaisiin siirtämässä. Ohisalo kommentoi asiaa Ylen TV1:n Ylen Aamun haastattelussa 19.2. – muutamaa viikkoa ennen kuin myös vihreiden kelkka asiassa kääntyi:

”Totta kai järjestetään. Tämä on keskeinen demokratian peruspilari, johon ihmiset myös luottavat, vaalit instituutiona. Me halutaan, että ne järjestetään nyt. Me ei tiedetä mitä tapahtuu puolen vuoden päästä, jos sinne joku lähtisi pohtimaan siirtoja. Ei sellaista ole ollut puolueiden puheenjohtajien pohdinnoissa. Minun mielestä muulla spekulointi tiettyjen puolueiden suunnasta on hieman törkeää, sanoisinko, se rapauttaa luottamusta meidän yhteiseen instituutioon”, ministeri Ohisalo vakuutti.

Video Ohisalon vastauksesta on katsottavissa tästä.

Kokoomuksen Orpo: “Vaalit on ehdottomasti pidettävä ajallaan”

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti etukäteen, että ei aio suostua vaalien siirtoon:

“Lähden siitä, että vaalit on ehdottomasti pidettävä ajallaan. Tautitilannetta ei pidä vähätellä, mutta se ei myöskään ole nykyisellään syy siirtää vaaleja”, Orpo sanoi.

Vain muutamaa päivää tämän jälkeen Orpo suostui vaalien siirtoon.

Myös kaikki muut puolueet perussuomalaisia lukuunottamatta taipuivat hallituksen uuteen esitykseen.

Henriksson pettynyt, mutta ei tietenkään itseensä

Vaalien järjestämisestä vastuuta kantava oikeusministeri Henriksson kertoi vaalien peruuntumisen jälkeen olevansa pettynyt.

Ministeri ei kuitenkaan ollut pettynyt itseensä tai äänestäjille ja ehdokkaille annettuihin toistuviin petettyihin lupauksiin vaalien järjestämisestä. Sen sijaan hän oli pettynyt perussuomalaisiin:

”Tässä tilanteessa on tietenkin erittäin harmillista, että kaikki puolueet eivät nyt tätä päätöstä lähteneet tukemaan”, Henriksson kommentoi sen jälkeen, kun perussuomalaiset ilmoittivat haluavansa pitää kiinni sovitusta vaaliaikataulusta.

“Kuntavaalien siirto hyvin lyhyellä varoitusajalla vastoin suurimman oppositiopuolueen tahtoa olisi askel kohti kansanvallan romuttamista”, totesi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.

SUOMEN UUTISET