

KUVAKAAPPAUS/YLE
Perussuomalaisten kannatus vahvistuu kunnissa – keskustan alamäestä puhuminen tuottaa tuskaa edustaja Kurviselle
Perussuomalaiset on tehnyt huiman kannatusnousun kuntavaalien alla – ja samaan aikaan keskusta on kyselyiden mukaan romahtamassa. Keskustalle tuskallinen tilanne oli nähtävissä myös Ylen A-talk-keskusteluohjelmassa.
Ylen eilen julkistaman kannatusmittauksen mukaan perussuomalaiset on nostanut kuntavaalikannatustaan hurjat 10 prosenttiyksikköä edellisiin kuntavaaleihin nähden.
Ylen kannatusmittauksessa kysyttiin keitä suomalaiset äänestäisivät kuntavaaleissa, ja kyselyn tulosten mukaan perussuomalaisten kannatus oli 18,8 prosenttia. Vuoden 2017 kuntavaaleissa perussuomalaisten tulos oli 8,8 prosenttia.
Perussuomalaiset onkin nyt suosituin puolue sekä työväestön, yrittäjien, maanviljelijöiden kuin työttömienkin keskuudessa.
Keskusta jäi tuoreessa Ylen kyselyssä kauas perussuomalaisten taakse 12,9 prosentin kannatuksella. Toteutuessaan tulos tarkoittaisi keskustalle liki viiden prosenttiyksikön romahdusta edellisiin kuntavaaleihin verrattuna. Useiden asiantuntija-arvioiden mukaan keskustaa odottaa kuntavaaleissa karmea tappio.
Kurvinen kompastui ikäviin kysymyksiin
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen huomasikin torstaina Ylen A-Talk-ohjelmassa joutuneensa vahvasti epämukavuusalueelle, kun häneltä kysyttiin, miksi keskustan alamäki ei katkea ja mitä asioita nousussa oleva perussuomalaiset tekee paremmin.
Kurvinen ei kyennyt vastaamaan tuskalliseen kysymykseen, joten hän alkoi puhua puuta heinää. Kansanedustaja mainitsi, että kuntavaaleista on tulossa kiinnostavat, ja että vaalit ratkaistaan maakunnissa ja maaseutukeskuksissa. Kurvinen myönsi kuitenkin, että erityisesti näissä vaaleissa perussuomalaiset tarjoaa vaihtoehdon keskustalle.
Kurviselta kysyttiin toisenkin kerran, mitä perussuomalaiset tekee keskustaa paremmin. Sen seurauksena saatiin kuulla Kurvisen polveilevaa puhetta korona-ajasta, kesämökeistä ja omakotitaloista, mutta ei vastausta kysymykseen.
Perussuomalaiset luottaa äänestäjiin
Perussuomalaiset on pitänyt esillä, että kuntavaaleilla on myös valtakunnanpoliittinen ulottuvuus, ja kuntavaalit tarjoavat tilaisuuden arvioida myös hallituksen politiikkaa sekä ottaa kantaa hallituksen asemaan.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio korosti, että kuntavaalit ovat samalla signaali hallituspuolueille, ovatko ihmiset tyytyväisiä hallituksen politiikkaan.
– Perussuomalaiset ovat vakuuttuneita siitä, että nyt pitää saada maltti ilmastoasioihin ja samalla muutosta EU- ja maahanmuuttopolitiikkaan. Luotamme, että äänestäjät osaavat kyllä arvioida, millä perusteella äänestyspäätökset tehdään.
Tavio huomautti, että monet valtakunnanpolitiikan asiat ovat samalla sidoksissa kuntapolitiikkaan.
– Jos esimerkiksi muistelemme, mitä tapahtui vuoden 2015 siirtolaiskriisin aikaan: kunnat alkoivat pystyttää vastaanottokeskuksia, sehän on pitkälti kunnallisen päätöksenteon varassa. Samoin vaikkapa kiintiöpakolaisuus. On kunnan päätettävissä, paljonko otetaan vastaan pakolaisia, Tavio sanoi.
Sen jälkeen myös keskustan Kurvinen totesi, että kuntavaalit toki samalla on eräänlainen mittaus hallitukselle.
Kuntatalous kestävälle pohjalle
A-Talkissa keskustelemassa olivat myös vihreiden Emma Kari ja kokoomuksen Kai Mykkänen. Kysymys kuului, millä teemoilla perässähiihtäjät lähtevät nokittamaan perussuomalaisia. Kurvinen puhui monipaikkaisuudesta ja valinnan vapauksista, Kari ilmastokestävästä hyvinvoinnista ja Mykkänen menokurista.
Tavio totesi, että edustajakollegoiden esityksissä oli vahvasti tunnetta mukana. Perussuomalaiset on äskettäin julkaissut kattavan 10 kohdan kuntavaaliohjelman, jonka kantavana teemana on: Asiat tärkeysjärjestykseen.
Tavio mainitsi, että perussuomalaisille keskeinen ja kantava kuntavaaliteema on talouden tasapainottaminen.
– Perussuomalaiset on ehdottomasti kakun leipojapuolue, siinä missä vasemmistopuolueet ovat jakajapuolueita. Senhän näkee siitäkin, kun valtion velka kasvaa. Samalla kuitenkin myös kuntien velat ovat kasvaneet tajuttomasti. Se johtuu siitä, että politiikassa kukaan ei yleensä uskalla säästää. Siihen suuntaan nyt kuitenkin mennään.
Sotkeeko korona vaalien aikatauluja?
Korona varjostaa kuntavaalien järjestämistä, eikä etukäteen voida tarkkaan tietää, miten epidemia leviää. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) on äskettäin väläyttänyt myös vaalien mahdollista siirtämistä, tosin sillä edellytyksellä, että Suomessa joudutaan siirtymään korkeimmalle rajoitustoimien tasolle.
Mykkänen arvioi, että vaalien järjestäminen ei olekaan ”kirkossa kuulutettua”.
– Yhteinen lähtökohta lienee silti, että nyt tehdään kaikki toimet turvallisten vaalien järjestämiseksi siten, että kaikki ikäryhmät varmasti pääsisivät turvallisesti äänestämään.
Kurvinen oli samoilla linjoilla ja nosti esille esimerkiksi kotiäänestämisen mahdollisuuksien hyödyntämisen.
– Harkitsisin jopa lakimuutosta, miten pikaisesti miettisimme, miten kotiäänestyksen mahdollisuus laajenisi. Sen mukaan toki muuten eletään, että vaalit ovat ajallaan, Kurvinen totesi.
Tavio sanoi, ettei hän kannata ennen vaaleja muita lyhyen aikavälin muutoksia kuin turvallisuuden parantamiseen tähtääviä uudistuksia.
– Oikeusministeriön selvityksestä ymmärsin, että käsidesit käytetään, turvavälit pidetään ja vaalit pystytään järjestämään turvallisesti, joten voitaneen mennä normaalin kaavan mukaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- korona Antti Kurvinen tärkeysjärjestys Anna-Maja Henriksson äänestäjät veronmaksajat Kuntavaalit Kai Mykkänen Emma Kari Ville Tavio Kunnat Yle Turvallisuus Velkaantuminen kannatus perussuomalaiset talous Keskusta gallup
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antikainen kannustaa ihmisiä lähtemään ehdolle ja äänestämään perussuomalaisia: ”On aika tuulettaa valtuustot ympäri maata ja potkaista vihervasemmiston tukipuolue keskusta ulos”

Vihreät kurittaa ilmastotoimilla, keskusta vedättää EU-rahasäkillä – perussuomalaisten kannatus kasvaa maakunnissa

Ohisalolta tivattiin kantaa Pekka Haaviston laittomuuksiin ja ilmastoaktivistien rimpuiluun eduskuntatalon pylväissä – närkästyi ja venkoili vastauksissaan

Halla-aho: Paras ja ainoa tapa panna piste punavihreälle hallitukselle on äänestää kuntavaaleissa perussuomalaisia – ”Kun keskusta lähtee, lähtee myös hallitus”

Kansanedustajat väittelivät julkisesta taloudesta ja velasta: Demarit eivät tahdo leikata mistään, vaan kiristävät mieluummin veroja – perussuomalaiset haluaa parantaa työn tekemisen kannattavuutta

Keskusta ylpeilee nettomaksajan roolilla, vihreät hahmottelevat jo seuraavaa EU-elvytyspakettia – Mäkelä: ”Suomalaisten miljardit lähtevät muille maille”

Haaviston ministerivastuuasiaa liikkeelle laittaneet PS-kansanedustajat: ”Keskustan ja SDP:n tuki Haavistolle pettymys”

Remontti-Reiska lähtee kuntavaaleihin perussuomalaisten ehdokkaana: ”Nukun yöni paremmin, jos olen edes yrittänyt vaikuttaa asioihin”

Mäkynen: Kuntavaalit järjestettävä ajallaan koronasta huolimatta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.