Perussuomalaiset on tehnyt huiman kannatusnousun kuntavaalien alla – ja samaan aikaan keskusta on kyselyiden mukaan romahtamassa. Keskustalle tuskallinen tilanne oli nähtävissä myös Ylen A-talk-keskusteluohjelmassa.

Ylen eilen julkistaman kannatusmittauksen mukaan perussuomalaiset on nostanut kuntavaalikannatustaan hurjat 10 prosenttiyksikköä edellisiin kuntavaaleihin nähden.

Ylen kannatusmittauksessa kysyttiin keitä suomalaiset äänestäisivät kuntavaaleissa, ja kyselyn tulosten mukaan perussuomalaisten kannatus oli 18,8 prosenttia. Vuoden 2017 kuntavaaleissa perussuomalaisten tulos oli 8,8 prosenttia.

Perussuomalaiset onkin nyt suosituin puolue sekä työväestön, yrittäjien, maanviljelijöiden kuin työttömienkin keskuudessa.

Keskusta jäi tuoreessa Ylen kyselyssä kauas perussuomalaisten taakse 12,9 prosentin kannatuksella. Toteutuessaan tulos tarkoittaisi keskustalle liki viiden prosenttiyksikön romahdusta edellisiin kuntavaaleihin verrattuna. Useiden asiantuntija-arvioiden mukaan keskustaa odottaa kuntavaaleissa karmea tappio.

Kurvinen kompastui ikäviin kysymyksiin

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen huomasikin torstaina Ylen A-Talk-ohjelmassa joutuneensa vahvasti epämukavuusalueelle, kun häneltä kysyttiin, miksi keskustan alamäki ei katkea ja mitä asioita nousussa oleva perussuomalaiset tekee paremmin.

Kurvinen ei kyennyt vastaamaan tuskalliseen kysymykseen, joten hän alkoi puhua puuta heinää. Kansanedustaja mainitsi, että kuntavaaleista on tulossa kiinnostavat, ja että vaalit ratkaistaan maakunnissa ja maaseutukeskuksissa. Kurvinen myönsi kuitenkin, että erityisesti näissä vaaleissa perussuomalaiset tarjoaa vaihtoehdon keskustalle.

Kurviselta kysyttiin toisenkin kerran, mitä perussuomalaiset tekee keskustaa paremmin. Sen seurauksena saatiin kuulla Kurvisen polveilevaa puhetta korona-ajasta, kesämökeistä ja omakotitaloista, mutta ei vastausta kysymykseen.

Perussuomalaiset luottaa äänestäjiin

Perussuomalaiset on pitänyt esillä, että kuntavaaleilla on myös valtakunnanpoliittinen ulottuvuus, ja kuntavaalit tarjoavat tilaisuuden arvioida myös hallituksen politiikkaa sekä ottaa kantaa hallituksen asemaan.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio korosti, että kuntavaalit ovat samalla signaali hallituspuolueille, ovatko ihmiset tyytyväisiä hallituksen politiikkaan.

– Perussuomalaiset ovat vakuuttuneita siitä, että nyt pitää saada maltti ilmastoasioihin ja samalla muutosta EU- ja maahanmuuttopolitiikkaan. Luotamme, että äänestäjät osaavat kyllä arvioida, millä perusteella äänestyspäätökset tehdään.

Tavio huomautti, että monet valtakunnanpolitiikan asiat ovat samalla sidoksissa kuntapolitiikkaan.

– Jos esimerkiksi muistelemme, mitä tapahtui vuoden 2015 siirtolaiskriisin aikaan: kunnat alkoivat pystyttää vastaanottokeskuksia, sehän on pitkälti kunnallisen päätöksenteon varassa. Samoin vaikkapa kiintiöpakolaisuus. On kunnan päätettävissä, paljonko otetaan vastaan pakolaisia, Tavio sanoi.

Sen jälkeen myös keskustan Kurvinen totesi, että kuntavaalit toki samalla on eräänlainen mittaus hallitukselle.

Kuntatalous kestävälle pohjalle

A-Talkissa keskustelemassa olivat myös vihreiden Emma Kari ja kokoomuksen Kai Mykkänen. Kysymys kuului, millä teemoilla perässähiihtäjät lähtevät nokittamaan perussuomalaisia. Kurvinen puhui monipaikkaisuudesta ja valinnan vapauksista, Kari ilmastokestävästä hyvinvoinnista ja Mykkänen menokurista.

Tavio totesi, että edustajakollegoiden esityksissä oli vahvasti tunnetta mukana. Perussuomalaiset on äskettäin julkaissut kattavan 10 kohdan kuntavaaliohjelman, jonka kantavana teemana on: Asiat tärkeysjärjestykseen.

Tavio mainitsi, että perussuomalaisille keskeinen ja kantava kuntavaaliteema on talouden tasapainottaminen.

– Perussuomalaiset on ehdottomasti kakun leipojapuolue, siinä missä vasemmistopuolueet ovat jakajapuolueita. Senhän näkee siitäkin, kun valtion velka kasvaa. Samalla kuitenkin myös kuntien velat ovat kasvaneet tajuttomasti. Se johtuu siitä, että politiikassa kukaan ei yleensä uskalla säästää. Siihen suuntaan nyt kuitenkin mennään.

Sotkeeko korona vaalien aikatauluja?

Korona varjostaa kuntavaalien järjestämistä, eikä etukäteen voida tarkkaan tietää, miten epidemia leviää. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) on äskettäin väläyttänyt myös vaalien mahdollista siirtämistä, tosin sillä edellytyksellä, että Suomessa joudutaan siirtymään korkeimmalle rajoitustoimien tasolle.

Mykkänen arvioi, että vaalien järjestäminen ei olekaan ”kirkossa kuulutettua”.

– Yhteinen lähtökohta lienee silti, että nyt tehdään kaikki toimet turvallisten vaalien järjestämiseksi siten, että kaikki ikäryhmät varmasti pääsisivät turvallisesti äänestämään.

Kurvinen oli samoilla linjoilla ja nosti esille esimerkiksi kotiäänestämisen mahdollisuuksien hyödyntämisen.

– Harkitsisin jopa lakimuutosta, miten pikaisesti miettisimme, miten kotiäänestyksen mahdollisuus laajenisi. Sen mukaan toki muuten eletään, että vaalit ovat ajallaan, Kurvinen totesi.

Tavio sanoi, ettei hän kannata ennen vaaleja muita lyhyen aikavälin muutoksia kuin turvallisuuden parantamiseen tähtääviä uudistuksia.

– Oikeusministeriön selvityksestä ymmärsin, että käsidesit käytetään, turvavälit pidetään ja vaalit pystytään järjestämään turvallisesti, joten voitaneen mennä normaalin kaavan mukaan.

SUOMEN UUTISET