

LEHTIKUVA
Haaviston ministerivastuuasiaa liikkeelle laittaneet PS-kansanedustajat: ”Keskustan ja SDP:n tuki Haavistolle pettymys”
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasiaa koskeneen muistutuksen allekirjoittaneet perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Mari Rantanen ovat pettyneitä luottamusäänestyksen tulokseen. Perussuomalaiset esittivät Haavistolle epäluottamusta sen jälkeen, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi tämän rikkoneen hallinto- ja ulkoasiainhallintolakia.
– Muistutuksella pyydettiin perustuslakivaliokuntaa tutkimaan, oliko ministeri Haavisto rikkonut lakia toimiessaan al-Holin tilanteessa. Valiokunta totesi, että näin oli tapahtunut, vaikka ministerin korotettu syyttämiskynnys ei ylittynytkään. Herää kysymys, täyttyykö Haaviston kohdalla enää perustuslain 60 §:n kriteeri, jonka mukaan ministerin on oltava rehelliseksi ja taitaviksi tunnettu, Jari Ronkainen kyseenalaistaa.
Vihervasemmistolle lakien kiertämisessä ei ole mitään väärää
Äänestystulos ei tullut kansanedustajakaksikolle yllätyksenä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) riensi vakuuttamaan luottamustaan Haavistoon pian perustuslakivaliokunnan mietinnön valmistuttua. Myös keskusta totesi epäsuorasti kannattavansa vihreitä jo ennen epäluottamusäänestystä.
– Vihreiden ja vasemmistoliiton äänestyskäyttäytyminen oli odotettavaa. Heille lakien kiertämisessä ei ole mitään väärää silloin, kun se edistää heidän omia tarkoitusperiään. Kuitenkin entisen työväenpuolueen SDP:n asettuminen malttinsa ministeriön virkamiehelle menettäneen Haaviston taakse ihmetyttää. On myös selvää, että keskusta on totaalisesti menettänyt selkärankansa osana punavihreätä hallitusta, Mari Rantanen päättelee.
Haaviston kannettava vastuunsa
Ronkaisen ja Rantasen mukaan ministeri Haaviston tulisi kantaa poliittinen vastuu, vaikka juridista vastuuta muistutuksesta ei koitunutkaan.
– Perussuomalaisille on päivänselvää, ettei ministeri voi jatkaa, jos hänen menettelytapansa on todettu lainvastaiseksi. Hallitus on nyt kuitenkin antanut siunauksensa Haaviston toiminnalle. Koemme tämän kolauksena valtioneuvoston ja koko eduskunnan arvovallalle, kansanedustajakaksikko päättää.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ministerivastuuasia al-Hol vihervasemmisto Sanna Marin Pekka Haavisto Epäluottamusäänestys Luottamusäänestys Mari Rantanen Jari Ronkainen perustuslakivaliokunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Turkkila: Näin punavihreä huijaa sinua Linnoitus ja linnanpiha -tekniikalla (video)

Vihreät eivät halua puhua ulkoministerin toiminnan laittomuuksista – Mäkelä: ”Miten Haavistolla voi enää olla luottamus jatkaa?”

Al-hol-sotkussa ryvettyneelle Pekka Haavistolle ei esitetä syytettä, vaikka hän rikkoi lakia

PS-kansanedustajat Haaviston ministerivastuuasiassa: ”Vihreät eivät nauti luottamusta”

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Ministerit kiersivät kysymykset Haaviston asemasta

Perussuomalaisten kannatus vahvistuu kunnissa – keskustan alamäestä puhuminen tuottaa tuskaa edustaja Kurviselle

Ruotsin uusien ministereiden kootut saavutukset: Kokaiinia, kopelointia, veronkiertoa ja tolkutonta taloudenpitoa, rattijuoppous sekä lopuksi natsitervehdys
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.