Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasiaa koskeneen muistutuksen allekirjoittaneet perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Mari Rantanen ovat pettyneitä luottamusäänestyksen tulokseen. Perussuomalaiset esittivät Haavistolle epäluottamusta sen jälkeen, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi tämän rikkoneen hallinto- ja ulkoasiainhallintolakia.

– Muistutuksella pyydettiin perustuslakivaliokuntaa tutkimaan, oliko ministeri Haavisto rikkonut lakia toimiessaan al-Holin tilanteessa. Valiokunta totesi, että näin oli tapahtunut, vaikka ministerin korotettu syyttämiskynnys ei ylittynytkään. Herää kysymys, täyttyykö Haaviston kohdalla enää perustuslain 60 §:n kriteeri, jonka mukaan ministerin on oltava rehelliseksi ja taitaviksi tunnettu, Jari Ronkainen kyseenalaistaa.

Vihervasemmistolle lakien kiertämisessä ei ole mitään väärää

Äänestystulos ei tullut kansanedustajakaksikolle yllätyksenä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) riensi vakuuttamaan luottamustaan Haavistoon pian perustuslakivaliokunnan mietinnön valmistuttua. Myös keskusta totesi epäsuorasti kannattavansa vihreitä jo ennen epäluottamusäänestystä.

– Vihreiden ja vasemmistoliiton äänestyskäyttäytyminen oli odotettavaa. Heille lakien kiertämisessä ei ole mitään väärää silloin, kun se edistää heidän omia tarkoitusperiään. Kuitenkin entisen työväenpuolueen SDP:n asettuminen malttinsa ministeriön virkamiehelle menettäneen Haaviston taakse ihmetyttää. On myös selvää, että keskusta on totaalisesti menettänyt selkärankansa osana punavihreätä hallitusta, Mari Rantanen päättelee.

Haaviston kannettava vastuunsa

Ronkaisen ja Rantasen mukaan ministeri Haaviston tulisi kantaa poliittinen vastuu, vaikka juridista vastuuta muistutuksesta ei koitunutkaan.

– Perussuomalaisille on päivänselvää, ettei ministeri voi jatkaa, jos hänen menettelytapansa on todettu lainvastaiseksi. Hallitus on nyt kuitenkin antanut siunauksensa Haaviston toiminnalle. Koemme tämän kolauksena valtioneuvoston ja koko eduskunnan arvovallalle, kansanedustajakaksikko päättää.

Suomen Uutiset