Ministereiden yksityiselämä on someaikaan avoinna koko elämän ajalta. Siksi avoimuus saattaa olla salailua viisaampi tapa pitää verokorttinsa valtioneuvostossa. Näin toimitaan ainakin naapurissa.

Smoolannin sosialidemokraattiset naiset lähettivät viikko sitten avoimen kirjeen, jossa he protestoivat voimakkaasti Tomas Enerothin (kuvassa) nimittämistä ministeriksi. Samalla sd-naiset syyttävät puoluejohtoa painostuksesta nimityskysymyksessä.

– Miehillä, jotka syyllistyvät seksuaaliseen ahdisteluun ja häirintään ei ole paikkaa hallituksessamme, kirjeessä seisoo.

Infrastruktuuriministeri Enerothin väitetään käyneen puoluekokouksen yhteydessä hotellihuoneessa kiinni naispuolisen kollegansa ulokkeisiin. Kyseessä olivat pirskeet toveridelegaatin majoitustiloissa. Joka tapauksessa Eneroth sanoo pyytäneensä anteeksi sopimatonta käytöstään. Tapauksen esitutkinta lopetettiin 8.12.

Sitä sattuu ja tapahtuu

Uusi ympäristöministeri Annika Strandhäll on joutunut myrskyn silmään, jossa hän on toki ollut jo tosi kauan melkoisen leväperäisen henkilökohtaisen taloudenpitonsa takia. Vouti on käynyt ovella vuosien aikana yhdeksän kertaa. Ministeri tosin ei itse muista saaneensa koskaan maksumuistutusta.

Siviiliministeri Ida Karkiainen on joutunut tilille nuoruuden kuvastaan, jossa hän heiluttaa kättään siihen malliin, että se voidaan tulkita natsitervehdykseksi. Ministeri ei itse muista tapausta mutta myöntää sen olleen mahdollista ja läpällä. Sanoi olleensa tuolloin sen verran ”pöllyssä” ja toki silloinkin ankarasti ekstremismiä vastaan.

Maatalousministeri Anna-Caren Sätherberg tutustui, kuin tulevaa uraansa ennakoiden kemikaaleihin ollessaan vaihdossa USA:ssa ja sen jälkeen vielä Tukholman baarimaailmassa. Tutuksi tulivat tiettävästi ja kokeilumielessä huumeet, muun muassa kokaiini.

Totuus maan perii

Opetusministeri Lina Axelsson Kihlbom on tunnustanut polttaneensa marijuanaa asuttuaan ulkomailla 1990-luvulla. Asuntoministeri Johan Danielsson kärähti alle kaksikymppisenä rattijuoppoudesta ja kortti jouti hyllylle. Energia ja digitalisaatioministeri Khashayar Farmanbar pimitti verottajalta 2 000 kruunun palkkionsa levynpyörittämisestä diskossa.

Pääministeri Magdalena Andersson johtaa hallituksensa kanssa maata maksimissaan ensi syyskuun vaaleihin asti. Luurangot on nyt mahdollisesti kaivettu ulos kaapista mutta sosialidemokraattien vähemmistöhallituksen vallan kahva on edelleenkin todella hauras. Nähtäväksi jää, onko toinen vahvempi toista.

SUOMEN UUTISET