Ruotsin pääministerin kotoa otettiin joulun alla kiinni laittomasti maassa ollut siivooja. Vain paria kuukautta aiemmin uusi pääministeri oli virkaanastujaispuheessaan ilmaissut huolensa pimeistä työmarkkinoista ja rikollisuudesta, joka ”myrkyttää meidän yhteiskuntamme”. Todellisuus oli tälläkin kertaa toista kuin juhlapuheet.

Joulun alla poliisi sai hälytyksen pääministeri Magdalena Anderssonin kotiin Nackan kaupunginosassa. Expressen-lehden tietojen mukaan siivousfirman työntekijät olivat laukaisseet hälytyksen vahingossa. Poliisin hälytyskeikka päättyi siihen, että yksi siivoojista otettiin kiinni, koska henkilöpapereita tarkastaessaan poliisit huomasivat, että siivooja on etsintäkuulutettu.

Ruotsin ensimmäinen naispääministeri

Pääministeri Andersson (sd) oli kyseisenä iltapäivänä valtioneuvoston palatsissa pitämässä tiedotustilaisuutta hallituksen koronatoimista. Andersson valittiin Ruotsin ensimmäiseksi naispääministeriksi marraskuussa 2021 pitkän hallituskriisisekasotkun päätteeksi Stefan Löfvenin (sd) erottua pääministerin tehtävästä. Andersson ehti jo itsekin kertaalleen erota pääministerin tehtävästä hoidettuaan sitä vain muutamia tunteja.

Laittomasti maassa oleskeleva siivooja työskenteli pääministeri Anderssonin kotona. Anderssonilla on käytössään myös pääministerin virka-asunto, Tukholman keskustassa sijaitseva Sagerin talo, josta hänen ei tarvitse maksaa veroa, koska hän ei asu siellä vakituisesti.

Työskennellyt laittomasti puolitoista vuotta

Nackan poliisiaseman päällikkö Tommy Kalenius kertoo Expressenille, että poliisi meni pääministerin kotiin saatuaan murtohälytyksen. Henkilöpapereita tarkastettaessa kävi ilmi, että siivooja oli etsintäkuulutettu laittoman maassaolon takia, joten hänet otettiin kiinni ja luovutettiin Maahanmuuttoviraston haltuun jatkotoimia varten.

Kyseinen siivooja on 25-vuotias nainen, joka on kotoisin Nicaraguasta. Hänet määrättiin käännytettäväksi Ruotsista jo keväällä 2020, mutta nainen jäi maahan laittomasti. Hän on sen jälkeen työskennellyt ilman työlupaa.

Syksyllä 2020 nainen sai tuomion Åhlénsin tavaratalossa tehdystä myymälävarkaudesta. Tuomio oli ehdollinen, koska naista ei oltu aiemmin tuomittu. Häntä ei kuitenkaan poistettu maasta tuomion yhteydessä. Syksyllä 2021 naisesta annettiin etsintäkuulutus.

Media viivytteli tapauksesta kertomista – pääministeri ei kommentoi

Laittomasti maassa olleen siivoojan kiinniotto tapahtui jo 21. joulukuuta. Ruotsin media uutisoi siitä kuitenkin vasta 8.1. tämän vuoden puolella.

Pääministeri Magdalena Andersson ei halunnut kommentoida tapausta Expressen-lehdelle, joka paljasti asian ensimmäisenä. Turvallisuuspoliisi Säpö kommentoi vain sen verran, että pääministerin kotona työskentelevien henkilöiden taustojen tarkistaminen ei kuulu heidän toimenkuvaansa.

Monet poliitikot ovat kritisoineet sitä, että pääministerin kotona työskentelevien henkilöiden taustoja ei ole tarkistettu. Turvallisuusasiantuntija Johan Wiktorin pitää erityisen huolestuttavana sitä, että laittomasti maassa ollut siivooja on kotoisin Nicaraguasta, joka hänen mukaansa tekee läheistä tiedusteluyhteistyötä Venäjän kanssa.

Juhlapuheissa kannetaan huolta pimeästä työstä – käytännössä ei

Pääministeri Magdalena Andersson ilmaisi virkaanastujaispuheessaan huolensa maahanmuuttajien syrjäytymisestä ja rikollisuudesta. Hän totesi myös, että maahanmuuttajien rikollinen toiminta on ”häpeällisen hyvin integroitunut meidän talouteemme”.

– Tätä kannattaisi jokaisen miettiä, jos ostat remontteja tai muuta työtä kohtuuttoman halvalla hinnalla, pääministeri Andersson sanoi juhlapuheessaan. Tai tilaat huumeita kotiinkuljetuksena tai ostat seksiä.

– Jokainen, joka sellaiseen ryhtyy, on mukana rahoittamassa sitä väkivaltaa, joka myrkyttää meidän yhteiskuntamme.

– Tästä asiasta pitää ihan jokaisen kantaa oma, henkilökohtainen vastuunsa, pääministeri sanoi virkaanastujaispuheessaan.

SUOMEN UUTISET