

LEHTIKUVA
Etsintäkuulutettu siivooja otettiin kiinni Ruotsin pääministerin kotoa
Ruotsin pääministerin kotoa otettiin joulun alla kiinni laittomasti maassa ollut siivooja. Vain paria kuukautta aiemmin uusi pääministeri oli virkaanastujaispuheessaan ilmaissut huolensa pimeistä työmarkkinoista ja rikollisuudesta, joka ”myrkyttää meidän yhteiskuntamme”. Todellisuus oli tälläkin kertaa toista kuin juhlapuheet.
Joulun alla poliisi sai hälytyksen pääministeri Magdalena Anderssonin kotiin Nackan kaupunginosassa. Expressen-lehden tietojen mukaan siivousfirman työntekijät olivat laukaisseet hälytyksen vahingossa. Poliisin hälytyskeikka päättyi siihen, että yksi siivoojista otettiin kiinni, koska henkilöpapereita tarkastaessaan poliisit huomasivat, että siivooja on etsintäkuulutettu.
Ruotsin ensimmäinen naispääministeri
Pääministeri Andersson (sd) oli kyseisenä iltapäivänä valtioneuvoston palatsissa pitämässä tiedotustilaisuutta hallituksen koronatoimista. Andersson valittiin Ruotsin ensimmäiseksi naispääministeriksi marraskuussa 2021 pitkän hallituskriisisekasotkun päätteeksi Stefan Löfvenin (sd) erottua pääministerin tehtävästä. Andersson ehti jo itsekin kertaalleen erota pääministerin tehtävästä hoidettuaan sitä vain muutamia tunteja.
Laittomasti maassa oleskeleva siivooja työskenteli pääministeri Anderssonin kotona. Anderssonilla on käytössään myös pääministerin virka-asunto, Tukholman keskustassa sijaitseva Sagerin talo, josta hänen ei tarvitse maksaa veroa, koska hän ei asu siellä vakituisesti.
Työskennellyt laittomasti puolitoista vuotta
Nackan poliisiaseman päällikkö Tommy Kalenius kertoo Expressenille, että poliisi meni pääministerin kotiin saatuaan murtohälytyksen. Henkilöpapereita tarkastettaessa kävi ilmi, että siivooja oli etsintäkuulutettu laittoman maassaolon takia, joten hänet otettiin kiinni ja luovutettiin Maahanmuuttoviraston haltuun jatkotoimia varten.
Kyseinen siivooja on 25-vuotias nainen, joka on kotoisin Nicaraguasta. Hänet määrättiin käännytettäväksi Ruotsista jo keväällä 2020, mutta nainen jäi maahan laittomasti. Hän on sen jälkeen työskennellyt ilman työlupaa.
Syksyllä 2020 nainen sai tuomion Åhlénsin tavaratalossa tehdystä myymälävarkaudesta. Tuomio oli ehdollinen, koska naista ei oltu aiemmin tuomittu. Häntä ei kuitenkaan poistettu maasta tuomion yhteydessä. Syksyllä 2021 naisesta annettiin etsintäkuulutus.
Media viivytteli tapauksesta kertomista – pääministeri ei kommentoi
Laittomasti maassa olleen siivoojan kiinniotto tapahtui jo 21. joulukuuta. Ruotsin media uutisoi siitä kuitenkin vasta 8.1. tämän vuoden puolella.
Pääministeri Magdalena Andersson ei halunnut kommentoida tapausta Expressen-lehdelle, joka paljasti asian ensimmäisenä. Turvallisuuspoliisi Säpö kommentoi vain sen verran, että pääministerin kotona työskentelevien henkilöiden taustojen tarkistaminen ei kuulu heidän toimenkuvaansa.
Monet poliitikot ovat kritisoineet sitä, että pääministerin kotona työskentelevien henkilöiden taustoja ei ole tarkistettu. Turvallisuusasiantuntija Johan Wiktorin pitää erityisen huolestuttavana sitä, että laittomasti maassa ollut siivooja on kotoisin Nicaraguasta, joka hänen mukaansa tekee läheistä tiedusteluyhteistyötä Venäjän kanssa.
Juhlapuheissa kannetaan huolta pimeästä työstä – käytännössä ei
Pääministeri Magdalena Andersson ilmaisi virkaanastujaispuheessaan huolensa maahanmuuttajien syrjäytymisestä ja rikollisuudesta. Hän totesi myös, että maahanmuuttajien rikollinen toiminta on ”häpeällisen hyvin integroitunut meidän talouteemme”.
– Tätä kannattaisi jokaisen miettiä, jos ostat remontteja tai muuta työtä kohtuuttoman halvalla hinnalla, pääministeri Andersson sanoi juhlapuheessaan. Tai tilaat huumeita kotiinkuljetuksena tai ostat seksiä.
– Jokainen, joka sellaiseen ryhtyy, on mukana rahoittamassa sitä väkivaltaa, joka myrkyttää meidän yhteiskuntamme.
– Tästä asiasta pitää ihan jokaisen kantaa oma, henkilökohtainen vastuunsa, pääministeri sanoi virkaanastujaispuheessaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Johan Wiktorin etsintäkuulutus maahanmuuttajien rikollisuus pimeät työmarkkinat Nicaragua Magdalena Andersson laiton maassaolo käännyttäminen sosialidemokraatit säpo Turvallisuuspoliisi Maahanmuuttovirasto Stefan Löfven Ruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pakko on paras muusa – Ruotsi aikoo laittaa ulkomailla syntyneet naiset töihin

Oikeusvaltion perusta vapisee Ruotsissa – 800 murhaa vailla ratkaisua

Perussuomalaiset ei hyväksy laittomien siirtolaisten laillistamista: ”Miten te voitte antaa edes valmistella jotain näin edesvastuutonta?”

Purra: Salakuljettajien ja siirtolaisten tiedossa on, minne kannattaa suunnata ja mitä porsaanreikiä maahan pääsyyn voi hyödyntää – ”Jokainen ministerin ajattelematon ulostulo kuin kutsuhuuto”

Hallitus husaa miljardeja maailmalle ja rakentelee puoluetovereille hillotolppia – Purra: ”Eduskunnassa enää alle 40 ihmistä, joiden ykkösasia on Suomi”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.