Maahanmuuttajaäidit saattavat jäädä helposti neljän seinän sisälle uudessa maassa. Syynä voi olla – erilaisen kulttuuritaustan ja koulutuspuutteiden lisäksi – vanhempainrahan valuvika. Ruotsi yritettä nyt patistella äitejä töihin muuttamalla vanhempainrahan sääntöjä.

Vanhempainrahaan oikeuttavia päiviä on tänään Ruotsissa 390 päivää plus 90 per puoliso. Ensimmäiset 390 päivää ovat tulosidonnaisia – mitä suuremmat tulot, sen suurempi vanhempainraha. 90 päivää ovat aina perustason päiviä riippumatta tuloista, eikä niitä voi luovuttaa kumppanille.

Tällä mallilla on aiemmin yritetty patistella miehiä vanhempainvapaalle. Mutta mallissa on aukko, jota hallitus haluaisi nyt muuttaa. Mikäli tuloja ei ole ollut, on toinen vanhempi – yleensä nainen – voinut jäädä pidemmäksi aikaa perustason korvaustasolle.

– Vanhemmuuteen liittyvä sosiaaliturva on naisille kannustinloukku, segregaatioansa. Tämä on sietämätöntä ja siksi äskettäin maahan muuttaneet naiset on saatava mukaan työmarkkinoille, sanoo sosiaaliministeri Ardalan Shekarabi SVT:n haastattelussa.

70 000 naista patistetaan työelämään

Hallituksen ehdotuksen mukaan vanhempainraha tulee olemaan korvamerkittyä myös tuen perustasolla.

Hallitus aikoo tuoda esityksensä käsittelyyn ensi keväänä ja toimenpiteet kohdistuvat suoraan 70 000 henkilöön. Tähän asti naiset ovat pitäneet 89 prosenttia perustason korvauspäivistä ja suuri osa tuensaajista on maahanmuuttajia.

– Muutos auttaa maahanmuuttajanaisia etabloitumaan työmarkkinoille ja sitä kautta hankkimaan oman toimeentulonsa, ministeri perustelee esitystä.

Lisätietoa Ruotsin vanhempainrahajärjestelmästä saa suomeksi täältä tai ruotsiksi täältä.

Juttua täydennetty 1.1.2022 klo 0:34.

SUOMEN UUTISET