Ruotsalaiskolumnisti tylyttää vahingoniloisena Suomen pääministeriä, joka on hakeutunut ikäänkuin kyseenalaiseen seuraan. Samalla kyseinen kirjoittaja tulee vihjanneeksi, että Sanna Marinin poliittisessa arvostelukyvyssä olisi noin yleisesti ottaen petraamisen varaa.

Kuningaskunta on runsaan viikon ajan kipuillut uusia ministereitään, joiden kaapeista on paljastunut monenmoista luurankoa. On ollut kokaiinia, kourimista, taloudellista sählinkiä, natsitervehdystä ja sen sellaista.

Lopulta koitti ruotsalaiskansallinen helpotus, kun Suomen pääministeri päätti pistää viikonloppuna kannat kattoon ja vaihtaa vapaalle.

Kolumnisti Saga Cavallin avaa Dagens Nyheterissä sanaisen arkkunsa tavalla, joka pistää ruotsin kieltä taitavankin pohtimaan, onko näitä kaikkia adjektiiveja ja substantiiveja oikeasti olemassa. Jo juttunsa otsikossa kolumnisti nimittää Marinia ”noloksi tykkäysturskaksi” (pinsam klicktorsk). Toki ”torsk” sanalla on kansankielessä muitakin merkityksiä.

Cavallin on ruotsalaisen luokkayhteiskunnan kasvatti ja häntä tuntuu suuresti rasittavan seura, jossa Marinin kerrotaan viikonloppuna pyörineen. Nimeltä mainitaan lähes koko Butchers-yökerhon iloinen ja toisilleen hellä porukka sekä heidän tittelinsä.

Seura tekee kaltaisekseen

Cavallin muistaa muistuttaa myös Marinin vierailusta kirjajulkkareilla ja Instagram-poseerauksesta kaksoismurhaajan kanssa. Tilaisuudessa julkaistu opus ”ravistelee omaa ajatteluasi virkistävällä tavalla, ruokkii vallanhaluasi ja tahtoa kontrolloida omaa elämääsi”, kolumnisti kuvailee teoksen takalievettä ikään kuin vihjaillen.

Kaikki ymmärtävät, että poliitikko ei voi tässä ajassa elää mykkänä puskassa, vaan hänen on oltava esillä myös sosiaalisessa mediassa. Kaikki ymmärtävät senkin, että eturivin poliitikot kuuluvat hyvin informoituun ja vaikutusvaltaiseen eliittiin. Tähän kolumnistin ymmärrys sitten loppuukin.

Cavallin päättää kirjoituksensa siihen yllätyksettömään lopputulokseen, että ruotsalaisten demariministereiden hairahdukset ovat sentään jotenkin ymmärrettävällä tasolla verrattuna menoon entisessä alusmaassa:

– Paskat kokaiinista ja natsimoikkauksista. Tollojen vonkaaminen se vasta onkin kyseenalaista käytöstä.

SUOMEN UUTISET