Runsaasta palautteesta ja kritiikistä huolimatta Yleisradiossa ei kyetä ottamaan opiksi eikä korjaamaan journalistisia prosesseja. Tällä kertaa puolueelliselle henkilölle annetaan tilaa Ylen sosiaalisen median alustoilla poisselittää pääministeri Sanna Marinin bilekohua.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) ja hänen lähipiirinsä illanvietto helsinkiläisessä yökerhossa on viime päivinä ollut yksi Suomen ykköspuheenaiheista.

Asiassa on kysymys tapahtumista viime viikolla, jolloin lauantai-illan huuma nujersi pääministerin harkintakyvyn. Marin jatkoi juhlia kapakassa, vaikka tiesi altistuneensa aiemmin koronalle oltuaan edellisenä päivänä samassa tilaisuudessa koronaviruksen saaneen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) kanssa. Marin myös missasi valtioneuvoston turvallisuusosaston tekstiviestit, joissa pääministeriä kehotettiin välttämään lähikontakteja.

Itsenäisyyspäivän jälkeen Marin on jo ehtinyt pyytää anteeksi omaa toimintaansa sekä illanviettoaan.

Taustajoukoissa puhuvia päitä puolustelemassa

Anteeksipyynnön lisäksi Marinin tilannetta helpottaa se, että hänellä on taustajoukoissaan paljon kannattajia sekä arvovaltaisia puhuvia päitä, jotka usein oma-aloitteisesti avautuvat julkisuudessa, kun pääministerin asema horjuu.

Yksi heistä on oikeusprofessori Jukka Kekkonen, jolle Yleisradio antoi tällä viikolla media-aikaa Yle aamun lähetyksessä. Kekkonen vähätteli ohjelmassa bilekohun merkitystä, sekä kuvasi asiaa ”tekemällä tehdyksi kohuksi”.

Kekkonen tunnetaan vakaana pääministerin tukijana ja puolustajana ja hän on aiemminkin avannut suunsa oma-aloitteisesti, kun Marinin asemaa on pyritty horjuttamaan.

Kekkonen on Marinin puoluetoveri ja myös SDP:n eduskuntavaaliehdokas. Yle aamun lähetyksessä katsojille ei kuitenkaan kerrottu Kekkosen demarikytkennöistä mitään. Sinänsä tässä ei ole mitään uutta, sillä Ylessä on jo vuosia ollut tapana raahata ajankohtaisohjelmien vieraaksi tv-studioon puolueellisia asiantuntijoita mainitsematta näiden taustoja ja sidonnaisuuksia käsiteltävään asiaan.

Palauteryöppy seurasi heti

Sosiaalisen median aikakaudella Yle sai tietenkin välittömästi ja runsaasti palautetta spinnauksesta.

Mutta onko Ylessä otettu opiksi? Ei siltä näytä, sillä alkuviikon jälkeen Yle tarjoaa Marinin puoluetoverille Ylen alustoilla tilaa jatkaa bilekohun valkopesua – Ylen Instagramiin on nyt kerätty Kekkosen sitaatteja Marinille osoitetuista puolustuspuheenvuoroista, eikä tässäkään yhteydessä Kekkosen sidonnaisuuksista tietenkään kerrota mitään.

Asian tuo esille kaupunginvaltuutettu ja perussuomalaisten nuorisojärjestön johtaja Miko Bergbom.

Myös MTV:n uutistoimittaja Ivan Puopolo huomauttaa Yleä.

Yle viis veisaa kritiikistä – jatkaa kuten ennenkin

Perussuomalaisten kansanedustaja, puolueen 1. varapuheenjohtaja Leena Meri totesi aiemmin tällä viikolla, että koska Yle on verovaroilla ylläpidettävä organisaatio, tulisi Ylessä noudattaa erityistä huolellisuutta siinä, että ohjelmiin asiantuntijoiksi kutsutaan mahdollisimman esteettömiä henkilöitä. Kyseessä ei ollut edes ensimmäinen kerta, kun Yle saa huomautuksia puolueellisten asiantuntijoiden käyttämisestä.

Miten julkisen rahoituksen varassa toimiva Yle on reagoinut ja vastannut kritiikkiin? Kuten tässä jutussa mainittu Instagram-hämmentäminen osoittaa, Ylessä ei välitetä kritiikistä mitään.

Päin vastoin, puolueellisen henkilön käyttäminen median alustoilla asiantuntijaroolissa jatkuu. Ylen menettely näyttää jo surkuhupaisalta, koska spinnaus on kaikkien tiedossa.

Yle aamun tuottaja Anne Achte selitteli Ylen toimituksellisia käytäntöjä aiemmin tällä viikolla Twitterissä antaen ymmärtää, että Marinia televisioon puolustelemaan kutsutun Kekkosen sidonnaisuuksista olisi kerrottu katsojille.

Tämä ei kuitenkaan ole totta, sillä Ylen ohjelmassa Kekkonen esiteltiin ”oikeushistorian emeritusprofessorina”. Professorin demaritaustasta tai muistakaan kytkennöistä Mariniin Yle ei maininnut tv-katsojille mitään.

SUOMEN UUTISET