Ylen mielestä ei ollut oleellista kertoa pääuutislähetyksessä, että tanskalaisministeri Inger Støjberg erotti alaikäiset turvapaikanhakijat lopettaakseen lasten pakkoavioliitot.

Tanskan entinen maahanmuuttoministeri Inger Støjberg sai 60 päivän vankeustuomion vuoden 2016 toimista, jolloin Støjberg määräsi 23 pariskuntaa erotettavaksi toisistaan.

Pariskuntien osapuolista toinen tai molemmat olivat alle 18-vuotiaita. Støjberg kertoo tehneensä päätöksen lopettaakseen lasten pakkoavioliitot.

”Lähetyksissä sähkeet ovat tiiviitä”

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen kommentoi Suomen Uutisille, miksi pääuutislähetyksessä ei mainittu turvapaikanhakijoiden alaikäisyyttä.

– Lähetyksissä sähkeet ovat tiiviitä. Asiavirhettä kummassakaan sähkeessä ei ole ollut. Ministeri tuomittiin turvapaikkaa hakeneiden pariskuntien erottamisesta. Seurasimme uutista lyhyesti hyvän journalistisen tavan mukaisesti.

– Ensimmäisen tv-uutisten sähkeen julkaisimme 13. joulukuuta. Kerroimme asiasta laajemmin samana päivänä julkaistussa verkkojutussa. Siinä kerrotaan, että tuomitun mukaan hänen tarkoituksenaan oli estää lapsiavioliittoja. Jutussa tuodaan esiin myös se, että valtaosa erotetuista pareista oli lähes samanikäisiä, päätoimittaja vastaa sähköpostin välityksellä.

Verkossa tieto – asenteiden kera

Päätoimittaja vielä tarkentaa vastaustaan Ylen verkkojutun otteella:

”Støjbergin mukaan alaikäisten erottamispäätöksen tarkoituksena oli estää lapsiavioliittoja. Ongelmana pidettiin kuitenkin parien kategorista erottamista ilman tarkempia selvityksiä. Osalla erotetuista pareista oli keskenään suuri ikäero. Valtaosa erotetuista oli kuitenkin lähes samanikäisiä.”

SUOMEN UUTISET